Avusturya | Aşı Kurulu Johnson & Johnson aşı olanlara ikinci dozu öneriyor
Ulusal Aşı Kurulu (NIG), İkinci doz aşının ilk dozdan 28 gün sonra Johnson & Johnson, Moderna veya Biontech / Pfizer aşıların yaptırılmasını tavsiye ediliyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Johnson & Johnson tarafından üretilen COVID-19 Vaccine Janssen® adındaki koronaya karşı koruyucu aşı maddesi, bugüne dek tek doz aşının kapsamlı bir koruma sağladığı ilk COVİD-19 aşı maddesi. 2021 Mart ayında AB’de koşullu kullanım onayı almıştı.
Ulusal Aşı Kurulu (NIG) tarafından güncellenmiş kullanım tavsiyelerinde Johnson & Johnson’ın “tek aşısı” ile aşılanan kişiler için ikinci bir aşı önerilmektedir. İkinci aşı bir mRNA aşısı (Moderna veya Biontech / Pfizer) ile tavsiye edilir ancak ilk aşılamadan en geç 28 gün sonra yaptırılması tavsiye ediliyor.
Avusturya Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein (Yeşiller), önerilen aşı dozunun zamanında alınması için çağrıda bulundu.
Hamile ve emziren kadınlar
Bakan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bu aynı zamanda çocuk sahibi olmak isteyen kadın ve erkeklerin yanı sıra emziren ve hamile kadınlar için de geçerlidir.” dedi. Bu bağlamda aşı komitesi, hem erkek hem de kadın çocuk sahibi olmak istiyorsa aşılamanın özellikle önerildiğini, gebe kalmadan önce belirli bir sürenin gerekli olmadığını, hamile kadınlar için aşı önerisinin – gebeliğin son iki trimesterinde – yürürlükte kaldığını kaydetti. Aşılanacak bir mRNA Aşısı ile Emzirme için de aşı tavsiyesi geçerlidir, anne sütündeki SARS-CoV2 antikorları nedeniyle aşı kapsamında emzirme yapılmamalıdır.
Johnson & Johnson’a göre ikinci aşıya gelince, bu Johnson ile de yapılabilir. İyi bir eğitim ve dokümantasyon eşliğinde mümkün olan ve etik dışı bir uygulamadır. “Federal ve eyalet hükümetlerinin aşı lojistiği, farklı hedef gruplara yönelik üçüncü dozun dağıtımı için şimdiden iyi hazırlanmış durumda. Bu nedenle, Johnson’dan ilk aşı dozunu alan yaklaşık 300.000 kişiye bir aşı daha uygulanması. Mückstein, uygulama zamanında yapılabilir” dedi. Mümkün olan en iyi korumayı sağlamak için mevcut bilimsel bulgulara hızlı tepki vermek önemlidir.