Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarının Sorunları TBMM Gündeminde: Türkiye’de Otomobillerin 5 Yıl Kullanımı Masada

TBMM, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının karşılaştığı gümrük kuyrukları, yüksek bilet fiyatları gibi sorunlara çözüm arıyor; otomobillerin Türkiye’de 5 yıl kalabilmesi için yasal düzenlemeler masada. Milletvekili Mustafa Kaya, bu konuları önergeyle meclise taşıdı, çeşitli düzenlemeler için adımlar atılması bekleniyor.

Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarının Sorunları TBMM Gündeminde: Türkiye’de Otomobillerin 5 Yıl Kullanımı Masada

UTKAN HABER (Viyana) – Saadet partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, yurtdışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşının karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a soru önergesi sundu. Soru önergesi, gurbetçilerin yurtdışından getirdikleri araçların Türkiye’de kalma süresinin uzatılması talebi dahil olmak üzere 15 madde içermekte.

Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarının Sorunları TBMM Gündeminde

Yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye’ye geldiklerinde karşılaştıkları gümrük kuyrukları, yüksek bilet fiyatları ve çeşitli güvenlik sorunları gibi pek çok zorluk, önerge metninde yer alıyor. Özellikle yaz aylarında yaşanan bu sorunlar, vatandaşların memleket hasretini giderme sürecini olumsuz etkilemekte.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Sırbistan Sınır Kapısında Viyana Plakalı Araçtan 357.000 Euro Değerinde Kaçak Mallar Ele Geçirildi

Sırbistan'ın Horgos sınır kapısında, Viyana plakalı bir araçta yapılan kontrollerde ...

Türkiye Yolculuğunda Yüksek Ücretler: Macaristan 340 Kilometrelik Otoban Kullanımı İçin 6.400 Forint -16 Euro Talep Ediyor

2024 yılında Türkiye'ye otomobille seyahat eden Avrupalı Türkler, geçtikleri ülkelerdeki ...

Avrupa’da Yaşayan Gurbetçilerden Talep: 185 Gün Şartı 30 Güne İndirilsin

Avrupa'da yaşayan Türk gurbetçiler, Türkiye'ye seyahatlerinde yabancı plakalı araçlarını kullanabilmek ...

Yunanistan, Kipi Sınır Kapısını Geliştirmek İçin Adım Atıyor

Yunanistan, özellikle yaz aylarında yoğunluk yaşanan Kipi Sınır Kapısı'nda iyileştirmeler ...

Önergede, sınır geçişlerinde yaşanan uzun bekleme süreleri ve keyfi uygulamaların çözümü için ikili anlaşmalar yapılması, havayolu bilet fiyatlarındaki artışların önlenmesi, yurtdışındaki vatandaşların eğitim ve askerlik ile ilgili haklarının iyileştirilmesi gibi çeşitli konular ele alınıyor. Ayrıca, yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’deki seçimlerde daha etkin bir rol alabilmesi için yurt dışı seçim çevresi oluşturulması talep ediliyor.

Milletvekili Mustafa Kaya’nın gündeme getirdiği bu konular, TBMM Başkanlığı tarafından ilgili komisyonlara havale edilerek, yasal ve idari düzenlemelerle çözümlerin aranması bekleniyor. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarının çözümüne yönelik somut adımlar atılması, bu önergeyle bir kez daha Türkiye’nin gündemine oturdu.

İşte önergenin tamamı:
1- Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın karayoluyla Türkiye’ye gelişlerinde ve Türkiye’den dönüş yolculuklarında güzergahtaki ülkelerde karşılaştıkları can ve mal güvenliği sorunları ile uğradıkları haksız muameleler, insan hakları ihlallerini sonlandırmak için bir çalışma var mıdır?

2- Sınır geçişleri olan ülkelerle ikili anlaşmalar yoluyla yaz aylarında gümrük kapılarında gişe ve personel sayısının arttırılmasını sağlanabilmesi için bir girişim yapılacak mıdır?

3- Havayolu taşımacılığında fiyat artışlarının önlenbilmesi için tavan fiyat uygulaması gibi düzenlemeler yapılacak mıdır? AJET seferlerinin yurtdışı işçi seyahatleri için sefer sayısının arttırılması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?

4- Yurtdışındaki vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki ilk ve orta dereceli okullarda Türkçe’nin seçmeli ikinci ders olarak kabul edilmesi için neler yapılmaktadır?

5- Avrupa ülkelerinde alınan meslek diplomalarının Türkiye’de meslek lisesi diplomasına denk sayılmasına dönük bir adım atılacak mıdır?

6- Çoğunluğu işçi olan vatandaşlarımız için bedelli askerlik ücretinin daha makul seviyelerde tutulması için bir çalışma düşünülmekte midir?

7- Anavatana kesin dönüş kararı alan vatandaşlarımızın motorlu araçlarını gümrük, KDV ve ÖTV vergilerinin kaldırılması veya asgari düzeye çekilmesi konusunda bir çalışma olacak mıdır?

8- Bu vatandaşlarımızın araçlarını en az 5 yıl giriş/çıkış zorunluluğu olmadan ülkemizde bırakabilmesi için bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

9- Yurtdışı borçlanma ile emekli olan kişilerin tam zamanlı çalışma hakkına sahip olması için yapılmış planlanan düzenlemeler var mıdır, varsa bunlar nelerdir?

10- Yurtdışında kullanılan oyların seçim sonuçlarına doğrudan etki ettiği gerçeği ortadadır. Vatandaşlarımızın sorunlarını doğrudan ülke gündemine taşımalı bu anlamda önemlidir. Bu bağlamda yurt dışı seçim çevresi oluşturulmasına dair bir çalışma var mıdır?

11- Sayıları neredeyse ülke nüfusunun yüzde 10’una denk gelen yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın her türlü sorun ve işlemlerinin verimli, hızlı ve doğru bir şekilde çözüme kavuşturulması için “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanlığı” kurulması talebi hakkında neler düşünüyorsunuz?

12- Almanya’dan kesin dönüş yapan vatandaşlarımızın çalıştıkları işyerlerinde kesilen primlerinin iadesi için herhangi bir girişim başlatmayı hedefliyor musunuz? AB ülkelerinde yıllarca çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen vatandaşlarımızın 1970 yılında imzalanan katma protokole rağmen işverenlerinden kesilen primlerini geri alamamalarının sebepleri nelerdir?

13- Mavi Kartlı vatandaşlarımızın Türkiye’deki diğer vatandaşlarımız gibi seçme ve seçilme hakkına sahip olmalarını sağlaması yönünde talepler vardır. Bu gelen talepler ile ilgili bir hazırlık yapılacak mıdır?

14- Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı Sözleşmesi ileri düzeyde mağduriyetler oluşturmaya başlamıştır. Finansal verilerin gizlilik ve güvenliğini sağlamak adına alınacak önlemler nelerdir?

15- Vatandaşlarımızın pasaport harçları ve resmi evrak ücretlerinin makul seviyede olması için planlanan herhangi bir önlem mevcut mudur? Konsolosluklarda sunulan danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi düşünülmekte midir? İlgili iş ve işlemlerde yeterli olmayan konsolosluk görevli sayılarının arttırılması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Mustafa KAYA

İstanbul Milletvekili

Yayınlama: 27.04.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.