Avusturya’da bir kadın dul maaşı alabilmek için aynı kişiyle 12 kez evlenip boşanan kadına mahkeme engeli

Steiermark’ta bir kadın, dul maaşı talebinde bulunmak için aynı erkekle 12 kez evlenip boşandı; mahkemeler davranışı hukuka aykırı buldu.


Avusturya’da bir kadın dul maaşı alabilmek için aynı kişiyle 12 kez evlenip boşanan kadına mahkeme engeli

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’nın Steiermark eyaletinde bir kadın, sosyal güvenlik sisteminin nasıl kötüye kullanılabileceğine dair dikkat çekici bir olaya imza attı. Kadın, 1981 yılında vefat eden ilk eşinden dul maaşı alabilmek amacıyla, aynı erkekle tam 12 kez evlenip boşandı. Bu, hukuk profesyonelleri için bile tamamen yeni ve alışılmadık bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Kadının bu sıradışı yöntemi, ilk eşinin ölümünden sonra dul maaşı almaya başlamasını takip eden yıllarda gelişti. 1982 Ekim’inde tekrar evlendiği eşinden altı yıl sonra gerçekleşen ilk boşanma sonrasında, kadın dul maaşı almaya hak kazandı. Bu süreç boyunca kadın ve eşi, adamın kamyon şoförü olarak mesleğinden kaynaklanan “iyileşmez uyuşmazlıklar” yaşadıklarını belirtse de, adamın 15 yıldır emekli olduğu ortaya çıktı.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Baba ve Oğul 118 km Hızla Yarıştı: Ehliyetleri ve Araçlarına El Konuldu

Avusturya'nın Steiermark eyaletine bağlı Kapfenberg kentinde baba ve oğul, şehir ...

Viyana’daki Bir Apartmanda Yeni Ev Kuralları: Balkonda Sigara İçmek Yasaklandı

Viyana'nın Ottakring bölgesindeki bir apartmanda, yeni ev kuralları gereği balkonda ...

Avusturya’nın Niederösterreich Eyaletinde Aşırı Hız Yapan Dokuz Araca El Konuldu

Avusturya'da yürürlüğe giren yeni trafik yönetmeliği kapsamında, aşırı hız yapan ...

Pensionsversicherungsanstalt (PVA), 2019’daki son boşanmanın ardından kadına dul maaşı ödemeyi reddetti. Kurum, boşanma hakkının kötüye kullanıldığını ileri sürdü. Kadın ise bu kararı kabul etmeyerek, konuyu mahkemeye taşıdı.

İlk derece mahkemesi kadının davasını reddetti ve kadın ile eşi arasındaki evliliklerin hiçbir zaman gerçek anlamda bozulmadığını, evlenme ve boşanmaların farklı bir sebepten kaynaklandığını belirtti. Kadın, bu kararı kabul etmeyerek Obersten Gerichtshof’a (Yüksek Mahkeme) başvurdu. Yüksek Mahkeme de, ilk derece mahkemesinin kararını onayladı ve kadının son 14 yıldaki davranışlarının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Mahkeme, aynı eşle tekrar tekrar evlenip boşanmanın, evliliklerin hiçbir zaman gerçekten bozulmamış olması ve boşanmaların yalnızca dul maaşı talep etmek amacıyla gerçekleşmiş olması durumunda hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Yayınlama: 09.04.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.