Avusturya’da enflasyon düşüyor: Şubat ayında %4,3 olan enflasyon, Mart ayında %4,1’e geriledi

Mart ayında Avusturya’da enflasyon oranı %4,1’e düşerek, önceki ayki %4,3 seviyesinin altına indi. Enflasyon düşüşüne rağmen, yiyecek, enerji ve konut fiyatlarındaki artışlar enflasyonist baskıyı sürdürdü.


Avusturya’da enflasyon düşüyor: Şubat ayında %4,3 olan enflasyon, Mart ayında %4,1’e geriledi

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da Mart ayında yıllık enflasyon oranı %4,1 olarak gerçekleşti. Statistik Austria’ya göre, Şubat ayına göre fiyatlar ortalama %0,5 arttı. Yiyecek ve gastronomi sektörleri dışında kalan alanlarda büyük bir fiyat artışı gözlemlenmezken, elektrik ve yakıt fiyatlarındaki artışlar enflasyonist baskıyı sürdürdü. Konut ve restoran harcamaları hariç tutulduğunda, enflasyon oranı %2,3’e düşerdi.

Mart Ayında Avusturya’da Enflasyon %4,1

Almanya ve diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Euro bölgesinde enflasyon oranı %2,4 olarak kaydedilirken, Almanya’da bu oran %2,2, İtalya’da ise sadece %1,2 idi. Arjantin’de ise enflasyon %280’in üzerine çıkarak, global bir rekor kırdı. ABD %3,5 ve Birleşik Krallık %3,2 ile takip etti. Türkiye’de ise Mart ayı enflasyonu %68,5 olarak gerçekleşti.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da enflasyon hızla düşüyor: Mart ayında %4,1 olan enflasyon, Nisan ayında %3,5’e geriledi

Avusturya'da Nisan ayında enflasyon oranı %3,5'e gerileyerek Eylül 2021'den bu ...

Avusturya’da Akaryakıt Fiyatları Sert Düşerken Bugün 2 Cent Zamlandı

Avusturya'da, son bir hafta içerisinde benzin ve dizel fiyatları önemli ...

Viyana’da Kirası Ödenmeyen Daireye Giden İcra Memurları Esrar Tarlasıyla Karşılaştı

Viyana'da kirası ödenmeyen bir dairede tahliye işlemi sırasında, icra memurları ...


2024’ün İlk Üç Ayında Avusturya’ya Suriye’den 4.335, Afganistan’dan 665 Sığınma Başvurusu Yapıldı


Avusturya'da 2024'ün İlk Çeyreğinde 6.922 Sığınma Başvurusu Yapıldı: Başvurular bir ...

Avusturya’da konut, su ve enerji fiyatları yıllık %4,2 artarken, yiyecek ve alkolsüz içecekler için artış %3,4 oldu. Yeni motorlu taşıtlar %3,4 zamlanırken, kullanılmış araçlar %6,7 ucuzladı. Giyim eşyalarında Şubat 2024’e göre %10,8’lik bir artış görüldü. Bu artış, sezon sonu indirimlerinin sona ermesi ve yeni sezon ürünlerinin piyasaya sürülmesi ile ilişkilendirildi.

Mikro ve mini sepet fiyatları da yükseldi. Günlük alışverişi yansıtan mikro sepetin fiyatı yıllık bazda %4,9, haftalık alışverişi yansıtan mini sepetin fiyatı ise %5,0 arttı. Restoran ve otel ziyaretleri %8’lik artışla yıllık enflasyonun başlıca nedenlerinden biri olarak gösterildi.

Enerji sektöründe, özellikle elektrik fiyatları Şubat’ta %3,4 düşmesine rağmen yıllık bazda %3,5 arttı. Fernwärme fiyatları %16,3 azalırken, katı yakıtlar %16,1 ucuzladı. Kiralar %8,4, bakım masrafları ise %4,7 arttı. Eğlence ve kültür sektörü fiyatları Şubat ayında %5,0 artış gösterdi. Paket tatil fiyatları yıllık bazda %12,9, yakıt fiyatları ise %2,3 arttı.

Gaz fiyatları konusunda ise, Momentum Enstitüsü’nün analizine göre, Avusturya’da gaz fiyatları Ocak 2021’den bu yana %201 artarak, Avrupa Birliği’nde en yüksek artışı gösterdi. Bu artış, hükümetin fiyatlara müdahale etmemesi sonucu olarak değerlendirildi.

Yayınlama: 17.04.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.