Avusturya’da vize sorunu devam ediyor: A2 Almanca dil sertifikası olmayanlara her yıl 500 Euro’ya kadar ceza

Aile birleşimi ile Avusturya’da oturum vizesi olan Türkiye’li göçmenler, oturum süreleri dolup uzatmaya gittiklerinde 2017 yılında yürürlüğe giren ”Entegrasyon Sözleşmesi” nedeniyle sorunlar yaşamaya başladılar. A2 Almanca dil sertifikası olmayanlara her yıl 500 Euro’ ya kadar para cezaları verilmektedir.

Avusturya’da vize sorunu devam ediyor: A2 Almanca dil sertifikası olmayanlara her yıl 500 Euro’ya kadar ceza

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da Yabancılar yasası 1 Ekim 2017’de yeniden değişti. Yeni entegrasyon yasası,  Türkiye gibi bir “üçüncü ülkeden” Avusturya’ya gelen yeni göçmenler için çok önemlidir. Bu yasa, Uyum Sözleşmesi’nde (IV) belirtilen yabancıların görevlerini kısmen değiştirmiştir. Ayrıca daha sıkı kontroller ve yeni cezalar da var.

Yabancılar yasası 1 Ekim 2017’den itibaren Türkiye gibi bir “üçüncü ülkeden” Avusturya’ya gelen yeni göçmenler için çok önemlidir.

Avusturya’da yaşamak ve çalışmak için “üçüncü ülkelerden” yasal olarak Avusturya’ya göç edebilen yeni yabancılar, öncelikle çekirdek aileye (eş, çocuklar) aittir. Aile birleşimi kapsamında, burada yaşayan ve çalışan yakın akrabalarını takip ederler. Geri kalanlar ancak çok iyi eğitim almışlarsa ve/veya eksik meslek gruplarına aitlerse Avusturya’ya göç edebilirler. Mevsimlik işçiler ve öğrenciler için farklı kurallar geçerlidir.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Enflasyon Düşüyor: 2024 Mayıs Ayında Yüzde 3,3’e Geriledi

Avusturya'da enflasyon düşüş eğilimini sürdürüyor ve Mayıs ayında yüzde 3,3'e ...

Avusturya’da özel ev kiraları yüzde 9 arttı, konut fiyatları ise yüzde 2,6 düştü

Statistik Austria'ya göre, Avusturya'da özel ev kiraları 2022'ye göre yüzde ...

Viyana’da Galatasaray’ın Şampiyonluk Kutlamaları Başladı

Galatasaray, Konyaspor'u 3-1 yenerek Süper Lig şampiyonu oldu ve 24. ...

Viyana’nın Favoriten Bölgesinde Yine Olay: Polis Memuru Bıçaklı Saldırıya Uğradı

Viyana'nın Favoriten bölgesinde, 41 yaşındaki Ürdün vatandaşı bir adam, bıçakla ...

‘’Entegrasyon Sözleşmesinde’’ Türk vatandaşları için ise şunlar geçerlidir:

Modul 1
Modul 1 için Ortak Avrupa Referans Çerçevesinin A2 düzeyinde  Almanca bilmeleri gereklidir. Almanca bilgileri yeterli olmayan göçmenler için özel dil kursları vardır. Ancak bu dil kursları  zorunlu değildir .

Avusturya’ya geldikten ve ilk ikametkah belgesini aldıktan sonra 24 ay içinde A2 düzeyinde Almanca bildiklerini ve Entegrasyon Sözleşmesini yerine getirdiklerini kanıtlamak zorundadırlar.

MA 35 dairesinden alınacak birinci oturma ünvanı ile birlikte mavi kart sayesinde göçmenler 300 saatlik kurs bedeli olan 750 euro’nun en fazla yarısını geri alabilmektedirler. Bunun için ise, dil sınavının, mavi kartın tanzim tarihinden itibaren 18 ay içinde başarıyla verilmiş olması gerekmektedir.

Ama örneğin ağır hastalık gibi nedeler  ile Entegrasyon Sözleşmesini zamanında yerine getiremeyenler, sınavın ertelenmesi için yetkili daireye başvurabilirler.

Viyana`ya yeni gelen göçmenlere dil için 3 defa 100′ er  euro’luk hediye çeki de verilmektedir. Bu hediye çekleri, yeni gelen her üçüncü ülke vatandaşına Başlangıç koçluğunda  MA 17 (Göç ve Vatandaşlık Dairesi MA 35) dairesi tarafından verilen eğitim kartının içinde bulunmaktadır. Bilgilendirme-modüllerini yapıktan sonra damgalanan hediye çeki ancak o zaman paraya çevrilmektedir. Kurs bedeli böylece düşmektedir. Tanzim edildikten sonra 30 ay geçerliği olan bu hediye çekleri mavi karttan farklı olarak, B1 kursları için de kullanılabilinmektedir.

A2 düzeyinde almanca bildiklerini 24 ay içinde kanıtlayanlar ve diğer şartları yerine getirenlere 3 yıllık bir oturma verilmektedir.

Modul 2
Modul 2 için B1 almanca düzeyi gerekmektedir. Avusturya’ya girdikten toplam 5 yıl içerisinde B1 düzeyindeki  almanca sınavını başaranlara AB sürekli oturum izni verilmektedir.

B1 düzeyindeki almanca aynı zamanda Avusturya vatandaşlığının verilmesinin şartlarından da biridir.

İstisnalar
İki yıl içinde oniki aydan fazla Avusturya’da kalmak istemediğinizi yazılı olarak bildirirseniz, bu yükümlülükten muaf tutulursunuz. Fakat bu durumda, oturma izninizi yurtiçinde uzatmanızın mümkün olmayacağını da lütfen göz önünde bulundurunuz.
On iki yaşını henüz doldurmamış çocuklar, yaşlı ya da hasta kişiler entegrasyon sözleşmesinin hükümlerini yerine getirmek yükümlülüğünden muaf tutulurlar.

Ücretler hakkında ayrıntılı bilgiler ve sertifikalı kurs düzenleyicilerin listesi için:
Telefon: (+43 1) 710 12 03-112 ve ya -111

Yayınlama: 06.09.2023
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.