Avusturya’da Sıvı ve katı yağlar %12,9, Ekmek %5,9, Sebzeler %6.8, Süt,Peynir ve Yumurta %3 arttı
Ticaret birliği, hemen hemen tüm ürünlerin artık daha pahalı hale geleceğini varsayıyor.
UTKAN HABER (Viyana) -İstatistik Avusturya yaptığı açıklamada, 2022 Şubat ayında enflasyon oranının yüzde 5,9 olduğu Ağustos 1984’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Enflasyonun artma nedeni ise sürekli yükselen yakıt fiyatları ve ev enerjisi olarak açıklandı.
Avusturya’da yüksek enerji fiyatları nedeniyle Şubat ayı enflasyonu yüzde 5,9’a yükseldi Avusturya Ticaret birliği, hemen hemen tüm günlük ürünlerin fiyatlarının artacağını varsayıyor. 2022 Şubat ayında Et ürünleri %3, Ekmek ve tahıl ürünleri %5,9, Sebzeler %6,8, Süt, Peynir ve Yumurta %3, Zeytinyağı ve ayçiçek yağında %12,9, Kahve %6 ve Kahvaltılık yağlar %22 seviyesinde artış görüldü.
Rahatlama şansı yok
Bazı ürünler süpermarket raflarından büyük ölçüde stoklar azaldı. Süt ürünleri, konserveler ve kadın hijyen ürünleri zaten yetersiz. Ancak, ticaret birliğine göre bunun nedeni “memnun edici”. Birçok Avusturyalı bu nedenle bu ürünleri Ukraynalı mülteciler için satın alacaktı. Ancak önümüzdeki haftalarda daha fazla ürünün raflardan kaybolması bekleniyor, ancak bunun nedeni artık nüfusun yardım etme isteği değil, çeşitli tedarik darboğazları olacak. Hayvansal ürünler özellikle etkileneceği düşünülüyor.
Ticaret birliğinin belirttiği gibi, yaygın olarak “Avrupa’nın tahıl ambarı” olarak kabul edilen Ukrayna’daki savaş, hayvan yemi fiyatlarını artırıyor. İtalya ve Sırbistan şimdiden ihracat yasağı getirdi. Avusturya’daki tüketiciler de yakında bunu hissetmeli, sonuçta iki ülke Avusturya için bu alanda önemli ticaret ortakları.
Sonuçta bu kıtlık et ve diğer hayvansal ürünlerin fiyatlarına yansıyacaktır . Ancak fiyat artışı sadece süpermarketlerde görülmeyecek. Birçok han, etlerini savaş başlamadan önce Ukrayna’dan temin ettiğinden, şimdi yeniden düşünmek zorunda kalıyorlar. Yiyecek içecek işletmelerinin yerel ürünlere başvurması ticaret birliği için “olumlu” olsa da, artan talep kaçınılmaz olarak bir kıtlığa ve buna bağlı olarak fiyat artışına yol açacaktır.
Konserve meyve ve ketçap da daha pahalı hale geliyor
Daha da kötüsü, Ukrayna ile bağlantısı olmayan ürünler de daha pahalı hale geliyor. Kahve, ketçap, aynı zamanda konserve sebzeler ve konserve meyveler artık daha pahalı hale gelecek. Ticaret birliğine göre, mevcut kriz durumu, insanların giderek daha fazla hisse senedi satın alacağı anlamına geliyor. Bu nedenle, özellikle konserve şeftali ve konserve ananasların kıt hale gelmesi beklenebilir.
Yükselen fiyatların diğer insanları sert bir şekilde etkilemesi muhtemeldir. Ticaret birliğine göre, Avusturyalıların yüzde 14’ü zaten sadece en gerekli ürünleri karşılayabiliyor – bu sayıdaki bir artıştan da korkulmalı.
Tüketicilere ek olarak, durum perakendeciler için de giderek daha rahatsız edici hale geliyor. Bir ton soyanın fiyatı sadece birkaç hafta içinde 400 Euro’dan 1.050 Euro’ya yükseldi. Ayrıca bayiler de Omikron dalgası nedeniyle personel sıkıntısı ile uğraşmak zorunda kalıyor.