Avusturya’da zorunlu aşı yasasında değişiklikler yapılarak sıkılaştırıldı
Artık aşılama şartının istisnaları için bazı spesifikasyonlar bulunmaktadır.
UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da 18 yaşından büyük herkesin Covid-19 aşısı yaptırması zorunlu hale getirildi.Daha önce bazı ülkeler tıp çalışanları ve yaşlılar için aşı zorunluluğu getirmişti, ancak bunu yetişkin nüfusun geneline yayan ilk ülke Avusturya oldu.
Avusturya’da zorunlu aşı yasası ÖVP, Yeşiller, NEOS ve SPÖ’nün bazı bölümlerinin oylarıyla Federal Konsey, Ulusal Konsey’in ilgili önerisine onay verecek.
Daha sonra Cumhurbaşkanın onayı ile zorunlu aşı yasası onaylanmış olacak.
Yönetmeliklerle aşı zorunluluğu uyarlanabilir ve sıkılaştırılabilir. Zorunlu aşılama yasası yürürlüğe girmeden önce bile, zorunlu aşılama yönetmeliğinin ilk taslağı vardı. Sağlık Bakanlığı bir “çalışma belgesinden” bahsediyor – nihai düzenlemeler nihai değil. Yeni taslak, özellikle iyileşenler için yeni özel hükümler getiriyor. Buna göre, bir kişi bir korona hastalığından kurtulmuşsa ve daha sonra iki kez aşılanmışsa aşılanmış olarak kabul edilir. Önce aşılanıp sonra iyileşmeye izin verilmez.
Hangi doktor muafiyet bildirimi verebilir?
Yeni taslakta aşı zorunluluğuna bir istisna eklendi: “Aşı ile olası bir nedenselliği doğrulanan veya netleştirilmekte olan ciddi aşı yan etkileri” olanlar da zorunluluktan muaf tutuluyor.
Taslak ayrıca kimlerin muafiyet bildirimi düzenleyebilecek ?
–Teknik olarak uygun poliklinikler
–Yerel sağlık görevlileri veya salgın doktorlar
Pozitif bir PCR testinden sonra, ilk doz aşınızı 180 gün içinde, ikinci doz aşınızı 190 gün içinde olmanız gerekiyor.Antikor tespiti, iyileşme kanıtı olarak kabul edilmiyecek.
Aşı için son tarihler;
–Birinci ve ikinci doz aşı aralarnda 65 gün,
–ikinci ve üçüncü doz aşılar arasında 190 gün,
–İlk aşınız 360 günden eski ise şayet aşılanmamış sayılacaksınız yeniden aşı olmanız gerekecektir.