Avusturya’da çalışanlara müjde! Çok yakında 3.000 Euro bonus alabilirler
Avusturya aylardır bir mega enflasyon dalgasıyla mücadele ediyor. Hükümet şimdi buna yardım paketleriyle karşı koymak istiyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya İstatistik Kurumu verilerine göre, Ekim ayı enflasyonu yüzde 11’e yükseldi. Bu oran, ülkede ikinci cumhuriyet döneminin yeni rekoru olarak açıklandı. Enflasyon oranını en güçlü belirleyicisi olarak en enerjileri ve yakıt olduğu söylendi. Euro bölgesinde enflasyon yüzde 10,7 olarak açıklandı.
Eylül ayında enflasyon 70 yıl sonra ilk kez yüzde 10,5 olmuştu!
Avusturya’da tüketici fiyatları keskin bir şekilde yükselmeye devam ediyor.İstatistikçiler pazartesi günü yaptıkları bir yayında, enflasyonun özellikle hane halkı enerji ve yakıt fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını söylediler.
Enflasyon Ekim’de yüzde 11 olacak
İstatistik Avusturya Genel Müdürü Tobias Thomas, “Bu arada enflasyon, gıda ve gastronomiye ek olarak hemen hemen tüm alanları etkiledi. Artık giyimde de önemli fiyat artışları görülebiliyor” dedi. İlk hesaplamalara göre Ekim ayında fiyat düzeyi bir önceki aya göre yüzde bir arttı. Eylül ayında fiyatlar bir yıl öncesine göre yüzde 10,5 daha yüksekti. Ekim ayının son rakamları 17 Kasım’da açıklanacak.
Önümüzdeki aylar daha fazla fiyat artışı yaşanacak
Wifo enflasyon uzmanı Josef Baumgartner, “Özellikle Batı Avusturya’da, tüm enerji tedarikçileri fiyatlarını henüz ayarlamadı, mevcut müşteriler için elektrik fiyatları Avusturya’nın geri kalanından hala önemli ölçüde düşük. Ancak önümüzdeki yıl orada fiyatların da artacağı varsayılabilir.’’ diye açıklama yaptı.
Denetim şirketi BDO’nun ortağı Claudia Sonnleiter’in şüphelendiği gibi, durum daha da kötüleşebilir.
Yüksek enflasyon oranını azaltmak için Avusturya’da vergiden muaf olarak sonbaharda çalışanlara 3 bin Euro bir seferliğine ödenecek.
Die Presse gazetesine bir röportaj veren Claudia Sonnleiter işverenlerin çalışacak kişilere çekici olarak görülmesi gerektiğini ve bunun işveren tarafından da bordrolarda ücret vergisi, sosyal güvenlik kalemlerine yansıması gerektiği belirtildi.
Ödemenin bir seferde mi yoksa aylık olarak mı yapılacağı tartışılırken, Sonnleiter, “işverenlerin çok azı bu ödemeye uymak istiyor. Viyana, Steiermark, Burgenland, Yukarı Avusturya, ve Karnten eyaletlerinde yapılan ankette ödemeyi yapmak isteyen işveren sayısı neredeyse yüzde 10 olarak çıktı.
Neredeyse herkes tek seferlik ödemeyi tercih ederken, yöneticiler ise aylık dilimler halinde ödemenin daha mantıklı olacağını savunuyorlar.
2023 Enflasyonda rekor yılı olacak
Çalışanlar üzerinde baskı meydana getiren yüksek fiyatlarda çalışanları ezdirmemeyi hedefliyorz.
Önümüzdeki toplu iş sözleşmelerinden dolayı birçok işveren tereddüt ediyor.
Metal endüstrisi hariç, diğer birçok toplu iş sözleşmelerinin gelecek seneye kalabileceğini belirten Sonnleiter, “İşverenler şu anda endeks ayarlamaları bekliyor. Her girişimci, toplu zam pazarlığı ve yüzde endeksi ayarlamalarını bekliyor. Şirketler pandemide satışlarda zaten kar elde ettiler. Sanayi sektöründe de kalifiye ve çırak işçi bulma zorluğu var” dedi.
Şimdiye kadar çalışanlarına enflasyon ödemesi yapan şirketleri de hatırlatan Sonnleiter, “Halihazırda 220 çalışanına 500 Euro ikramiye veren Branau merkezli Doppler Schirme şirketi var. Rewe perakende grubu biraz farklı bir seçenekle işçilerini destekliyor. Billa ve Penny’de çalışan indirimleri yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkardı. Lidil’da ise belirli günlerde enflasyon indirimleri oluyor. Spar’da ise herhangi bir ilerleme yok. Red bull’da 2 binden fazla çalışanı Ekim maaşlarıyla birlikte 3 bin Euro’luk ikramiye aldı. Demek ki isteyince veriliyormuş” dedi.