Avusturya Tarım Bakanı Köstinger: Yiyecekler daha pahalı hale geliyor, ancak kıtlık sıkıntısı yaşanmayacak

Tarım Bakanı Elisabeth Köstinger gıda fiyatlarının artmasını bekliyor, ancak Avusturya’daki arz şu anda tehdit altında değil.


Avusturya Tarım Bakanı Köstinger: Yiyecekler daha pahalı hale geliyor, ancak kıtlık sıkıntısı yaşanmayacak

UTKAN HABER (Viyana) – Rusya’nın Ukranya’ya olan askeri operasyonu, “inanılmaz insan acılarına” ek olarak, Avrupa ve küresel düzeyde ciddi altüst oluşlara da yol açacaktır. Büyük buğday ihracatçısı Ukrayna’nın olası başarısızlığı belirsizliği de beraberinde getiriyor.

Köstinger: Fiyat artıyor ama gıda sıkıntısı yok
Bakanlıkta gıda tedariki için bir görev gücü kuruldu. Avusturya’daki arz tehdit altında olmasa da Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da sorunlar olabilir. Arz güvenliğini daha da artırmak için, diğer şeylerin yanı sıra, nadas arazilerinde protein yemi yetiştirme konusunda AB düzeyinde bir karar almayı umuyor. Maliye Bakanlığı ile birlikte yerli tarıma yönelik bir yardım paketi üzerinde çalışılıyor.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
ORF 2025’te Hane Halkı Katkı Payından 10 Milyon Euro Ek Gelir Bekliyor
ORF 2025’te Hane Halkı Katkı Payından 10 Milyon Euro Ek Gelir Bekliyor

ORF, 2025 yılında hane halkı katkı payından 10 milyon Euro ...

Viyana Polisi FPÖ Lideri Kickl’in Destekçilerinin Mega Gösterisini Yasakladı
Viyana Polisi FPÖ Lideri Kickl’in Destekçilerinin Mega Gösterisini Yasakladı

Viyana polisi, 1,4 milyon kişinin katılımıyla planlanan "Halkın Şansölyesi Kickl" ...

Drogenoperation in Wien: Zwei Verdächtige festgenommen
Drogenoperation in Wien: Zwei Verdächtige festgenommen

Bei einer Operation in der Stauraczgasse in Wien wurden zwei ...

Viyana’da Uyuşturucu Operasyonu: İki Şüpheli Tutuklandı
Viyana’da Uyuşturucu Operasyonu: İki Şüpheli Tutuklandı

Viyana’da Stauraczgasse’de yapılan operasyonda, uyuşturucu ticareti yapan iki kişi suçüstü ...

Örneğin, Avusturya tarafından Kuzey Afrika’ya yapılan gıda teslimatları için toplam 30 milyon Euro sağlanacaktır. Bunun 16 milyon euro’su Tarım Bakanlığı’ndan gelecek. Dış İşleri Bakanlığı ve Avusturya Kalkınma Ajansı koordinasyondan sorumludur.

FAO ayrıca gıda fiyatlarındaki sert artışlar konusunda da uyardı
Birleşmiş Milletler’e göre, Ukrayna savaşının bir sonucu olarak küresel gıda ve yem fiyatları büyük ölçüde artabilir. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Cuma günü yüzde 8 ila 20 arasında bir artış öngördü. Bu da yetersiz beslenen insan sayısında keskin bir artışa yol açabilir. Ukrayna’nın uzun süredir devam eden bir çatışma sırasında tahıl hasat edip edemeyeceği henüz belli değil. Rusya dünyanın en büyük buğday ihracatçısı
Ancak Batı yaptırımlarının ardından Rusya’nın gıda ihracatının arkasında da bir soru işareti var. FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, “Bu iki büyük temel gıda ihracatçısının tarımsal faaliyetlerde olası kesintiler, dünya çapında gıda güvensizliğini ciddi şekilde artırabilir” dedi. FAO’ya göre, Rusya dünyanın en büyük buğday ihracatçısı, Ukrayna ise beşinci sırada yer alıyor. Birlikte, iki ülke dünya arpa arzının yüzde 19’undan sorumlu. Buğdayda oran yüzde 14, mısırda yüzde dört. Genel olarak, bu iki ülke küresel tahıl ihracatının üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy Cuma günü Rus işgaline rağmen bu baharda mümkün olduğunca fazla tahıl ekilmesi çağrısında bulundu. Zelenskyy televizyonda yayınlanan bir konuşmada, “Bu bahar, her baharda olduğu gibi, tam teşekküllü bir ekim kampanyası yürütmemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca.” dedi. “Çünkü bu hayatla ilgili. Hayatlarımız hakkında. Geleceğimiz hakkında.” Ukrayna’da bahar tarla çalışmaları geleneksel olarak Şubat sonu veya Mart ayında başlar. Çiftçiler, en kısa sürede güvenli alanlarda ekime başlayacaklarını söyledi. Tarım Bakan Yardımcısı Taras Vysotskiy’e göre, çiftçilerin temel sorunu savaşın neden olduğu yakıt sıkıntısı. Ekmeye devam etmek için yeterli tohuma sahip olacaksınız.

Ukrayna savaşı: Afrika ülkelerine tedarik tehdit altında
Bir araştırmaya göre, Ukrayna’daki savaş, Afrika ülkelerine gıda üretimi için tahıl arzını önemli ölçüde kötüleştirmekle tehdit ediyor. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nden (IfW) ticaret araştırmacısı Hendrik Mahlkow, “Ticaret yolları kesildi, altyapı tahrip edildi ve kalan tüm üretim güçlerinin bir savaş ekonomisine yönlendirilmesi muhtemel” dedi. Ülke, özellikle Afrika kıtası için dünyanın en önemli tahıl ihracatçılarından biri olduğu için, buradaki arz durumunu gözle görülür şekilde kötüleştirecek.” Yalnızca Tunus’ta, uzun vadede bazı tahıl türlerinin fiyatlarının yaklaşık dörtte bir oranında artması riski vardır. Sonuçlar, çok daha az dramatik olsa da, Almanya’da da fark edilebilir olacaktır.

FAO’ya göre, en az gelişmiş ülkelerin çoğu da dahil olmak üzere 50 ülke, buğday tedariklerinin yüzde 30 veya daha fazlası için Rusya ve Ukrayna’ya bağımlı ve bu da onları özellikle savunmasız hale getiriyor. BM örgütü, “Yetersiz beslenen insanların küresel sayısı 2022/23’te sekiz ila 13 milyon kişi artabilir” dedi. En güçlü artışlar Asya-Pasifik bölgesinde olabilir, bunu Sahra altı Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika takip edebilir.

 

Yayınlama: 12.03.2022
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.