Avusturya’da market harcamaları 3 yılda yüzde 13 arttı: Terayağı yüzde 32, süt yüzde 18, peynir yüzde 17 ve yumurta yüzde 15 zamlandı
Eylül 2022’ye kadar Avusturya’daki haneler, gıda perakende satışında bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde bir daha az harcama yaptı. Ancak kriz öncesi 2019 yılına göre harcamalar yüzde 13 arttı.
UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya AMA’nın hanehalkı harcamalarını değerlendirdiği Rollama’ya göre, tüketim miktar olarak o zamanki seviyede ve geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 9 daha düşük.
Market harcamaları yüzde 13 arttı
Rollama değerlendirmeleri, 2.800 yerli hanenin bakkal alışverişiyle ilgili kayıtlarına dayanmaktadır. Rollama verileri et ve kümes hayvanları, sucuk, süt ve süt ürünleri, peynir, meyve, sebze, patates, yumurta, dondurulmuş ürünler, hazır yemekler, ekmek ve hamur işleri ürün gruplarını içerir.
En çok tereyağı, süt ve peynir fiyatları arttı
Değerlendirmede incelenen ürünlerin tamamına yakını ilk üç çeyrekte fiyat artışı kaydetti. Eylül 2022’de yüzde 12,8’lik fiyat artışları yüzde 10,7 olan genel enflasyon oranının üzerinde gerçekleşti. Rollama’ya göre geçen yılın aynı dönemine göre en güçlü artışlar yüzde 32,1 ile tereyağı ve margarin, yüzde 18,8 ile süt ve süt ürünleri, yüzde 17,3 ile peynir ve yüzde 15,8 ile yumurtada gerçekleşti. Sosis ve jambon fiyatları en az arttı (artı yüzde 6,9).
Avusturyalılar bu yıl daha az yiyecek satın aldı
Artan fiyatlar nedeniyle, Avusturyalı hane halkı da bu yıl Ocak’tan Eylül’e kadar daha az alışveriş yaptı. Değerlendirmeye göre özellikle süt, yumurta ve sebze talebinde özellikle ilk üç çeyrekte sert düşüş yaşandı. Sadece tereyağı ve yumurta gibi birkaç ürün grubunda satış artışı sağlanabilmiştir.
Rollama’ya göre, bu kategorideki satın alımların yüzde 63’ü tamamen hayvansal kaynaklı ürünler için, yüzde 27’si ise bitkisel bazlı temsilcisi margarin için yapıldı.
Organik ürünlere talep artıyor
Gıda perakendeciliğinde organik ürünlere olan talep artmaya devam ediyor. Organik ürünlere yapılan harcama oranı ilk üç çeyrekte yüzde 11,6 ile yeni bir zirveye ulaştı. 2021’de ise pay yüzde 11,3 oldu. Rollama’ya göre, meyve ve sebzelerde organik ürünlere olan talep kesintisiz seyrederken, yumurtaya olan talep düşüyor.
2022 kampanyalı alımlara ayarlandı
Tıpkı fiyatlar gibi promosyonlu alımlarda da ilk üç çeyrekte artış yaşandı. Rollama kategorilerinde harcamaların yaklaşık üçte biri kampanyalı ürünlere yapılırken, tereyağı ve et en fazla kampanya yapılan kategoriler oldu.