Viyana SÖZ Partisi Başkanı Gördü’nün 1 Nisan şakası facebook’ta büyük ilgi gördü
Artık Türkçe dilini kimse ehliyet sınavlarından men edemeyecek, Türkçe anadilde eğitim bir hak haline dönüşecek, resmi dairelerde Türkçe desteği şart olacak.
UTKAN HABER (Viyana) – Viyana Söz Partisi Genel Başkanı Hakan Gördü, ”Türk toplumu Avusturya´da azınlık olarak tanınacak.Temsili dernekler altında Parlamentoya başvurarak azınlık olarak tanınma başvurusuna, azınlıklar komisyonu olumlu ışık yaktı.’’ diye açıklama yaptı.
Söz Partisi Başkan Gördü’nün Facebook sayfasında yapmış olduğu 1 Nisan açıklaması;
Gözümüz aydın, Türk toplumu Avusturya´da azınlık olarak tanınacak..
Temsili dernekler altında Parlamentoya başvurarak azınlık olarak tanınma başvurusuna, azınlıklar komisyonu olumlu ışık yaktı…
Böylelikle Türk, Kürt, Cerkez ve tüm Türkiyeli toplumların kültürlerini, dillerini ve geleneklernı yaşatabilmek Avusturyanin Anayasası tarafından güvence altına alınıyor…
Artık Türkçe dilini kimse ehliyet sınavlarından men edemeyecek, Türkçe anadilde eğitim bir hak haline dönüşecek, resmi dairelerde Türkçe desteği şart olacak.
Türkleri kimse asimile etmeye çalışamayacak, tam aksine Türklük, Kürtluk ve benzeri Türkiyeli göçtoplulukların varlığı, korunma altına alınacak.
Türkiyeli vatandaşların azınlık kanununda yer bulmasıyla birlikte, tüm diğer azınlıklar ile aynı hakları paylaşıp bir bütçeye sahip olacak.
Hırvatların aldığı desteğin üzerinde bir desteğe hak kazanan Türkiyeli azınlıkların yıllık alacağı bütce 2,5 Million Euro olarak belirlenecek.
Bununla birlikte, toplumdaki yoğun sorunlara bizzat Türk temsiliyeti çözümler bulup finanse edebilecek. Türk çocukalrin logopedi ihtiyacı için ilk yılda 200 bin Euroluk burs açarak, önümüzdeki yıllarda anadillerine hakim 100 logopedi uzmanı yetiştirme kararı alınacak.
Avusturyanin 10 noktasında ücretsiz dil kursları, hukuki ve sosyal danışmanlıklar kurulacak. Ayrımcılığa karşı 10 uzman hukukçu ile Türklerin ötekileştirilmesine karşı destek verilecek.
Jugendamt´in haksız yere çocukları ailelerden uzaklaştırması konusu ile ilgili özel birim kurulacak.
Bağımlılık ile ilgili kapsamlı bir merkez kurulacak.
Festival ve düğünler için, ilk yılda büyük ve tam teşekküllü bir merkezde Avusturya toplumu ile birlikte kültürümüzü tanıtma imkanı bulacağız.
Çeşitili burslar ile gazeteci, öğretmen, piskolog, siyasi bilimci, antropolog, sosyal işçi, tarihçiler yetişecek.
En önemlisi yetiştirilen sosyal işçiler ile on bin gencimize ulaşarak mesleki ve özel hayatlarında yön verilecek.
Ücretsiz ekders hizmeti Avusturya çapında, çocuklarımıza derslerinde ve kariyerlerinde ilerleme imkanı sunacak. Genç liderler programları özellikle kız çocuklarına özgüven kazandıracak.
Çeşitli imaj çalışmasıyla, yerel ve ulusal medyada Türk toplumunu doğru bir şekilde tanıtacak ve önyargıları kıracak.
Demek isterdim, ama size 1 Nisan sakam da bu olsun.
Tüm saydıklarım aslında mümkün, bunun için Türk toplumu olarak bir araya gelip bu hedefi kendimize koymak zorundayız.
Tıpkı geçen hafta bir başka azınlığın bunu Avusturya Parlamentosunda yaptığı gibi.
Bizde başarabiliriz!