ABAD’a göre Avusturya’daki sınır kontrolleri yasal değil
Avusturya, 2017’den bu yana uzatma için yeni bir neden kanıtlamış görünmüyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Avrupa Adalet Divanı’nın bir kararının ardından, mülteci krizi sırasında getirilen Avusturya sınır kontrolleri hala devam ediyor.
ABAD’ın Salı günü kararlaştırdığı üzere, Schengen bölgesindeki bir AB ülkesi, kamu düzenine veya iç güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit olması durumunda bu tür kontrolleri en fazla altı ay süreyle uygulayabilir. Bundan sonra, yeni bir ciddi tehdidin kanıtı gereklidir. Avusturya bunu 2017’den beri göstermiyor gibi görünüyor.
Aslında 26 Avrupa ülkesinin ait olduğu Schengen bölgesindeki sınırlarda kimlik kontrolü yapılmamaktadır. Ancak 2015’teki mülteci krizinden sonra Avusturya, Almanya, Danimarka ve İsveç gibi bazı ülkeler bu tür kontrolleri kısmen yeniden uygulamaya koymuştu. Avusturya da dahil olmak üzere bazı devletler şu ana kadar tedbirleri altı ayda bir uzattı.
ABAD’a göre, bu en fazla iki yıl için mümkündür, bu nedenle Konsey’den buna karşılık gelen bir tavsiye de gereklidir. Yargıçlar, bu süreden sonra, yeni bir ciddi tehdidin kanıtı olması durumunda, ilgili üye devletin altı ay daha sınır kontrollerini derhal yeniden başlatabileceğini belirtti.
Steiermark Eyalet İdare Mahkemesi, sınır kontrollerinin Birlik hukuku, özellikle Schengen Sınırları Kanunu ve AB vatandaşları için serbest dolaşım hakkı ile uyumlu olup olmadığı konusundaki şüphelerini dile getirdi. Söz konusu vaka, Ağustos ve Kasım 2019’da Avusturya’ya girerken Slovenya-Avusturya sınırında bir belge sunmayı reddeden bir AB vatandaşıdır. Bu, 36 avroluk bir para cezasına çarptırıldı.
Mevcut davada, AAD kararına göre Avusturya, Kasım 2017’den bu yana “yeni bir tehdit olduğunu kanıtlamış” görünmüyor. Bu, bir kişinin başka bir Üye Devletten girerken seyahat belgesi göstermeye zorlanamayacağı anlamına gelir. Ancak nihayetinde Steiermark İl İdare Mahkemesi bunu incelemelidir.
AVRUPA BİRLİĞİ ADALET DİVANI (ABAD)
Merkezi Lüksemburg da bulunan Avrupa Adalet Divanı, ( European Court of Justice) Avrupa Birliğinin ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğunun yargı kurumudur ve Avrupa Birliği bünyesi içinde yer alan en yüksek mahkemedir.
Avrupa Adalet Divanının başlıca görevi, birlik kurallarının hukukiliğini incelemek ve Avrupa Birliği Hukukunun aynı şekilde yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlamaktır. Divanın görevine giren davalar; ihlâl davası, iptal davası, hareketsizlik davası, ön karar davası, tazminat davası, personel davası, Avrupa Yatırım Bankasını ilgilendiren davalar, Ulusal Merkez Bankalarının Yükümlülüklerine ilişkin ihlâl davası, tüzüklerin cezai hükümlerinin uygulanması konusunda açılan davalar, fikri mülkiyet haklarını konu alan anlaşmalar temelinde kabul edilen tasarrufların uygulanması ile ilgili davalar olarak sıralanabilir.