Avusturya’da CO2 Vergisi Yine Ocak 2024’te Akaryakıt Fiyatlarını Artıracak
Fosil enerjinin CO2 fiyatlandırması ile daha pahalı hale gelmesi bekleniyor. 2022’nin uygulanmasından bu yana, yakıt ithal eden veya yerel olarak üreten şirketlerden ton başına CO2 için ek ücretler alınmaktadır.
UTKAN HABER (Viyana) – ÖAMTC’nin hesaplamalarına göre, 2024’teki artışla dizel fiyatı litre başına yaklaşık 4 Cent, benzin fiyatı ise litre başına 3,5 Cent artacak. Verginin uygulanmasının ardından fiyat litre başına 9 Cent’e kadar çıkmıştı.
Fiyat Stabilite Mekanizması Artışı Yarıya İndirdi
2023’te Fiyat Stabilite Mekanizması sayesinde ton başına CO2 için fiyatlandırma 5 Euro’dan 2,5 Euro’ya düşürüldü. Başlangıçta, 2022’de uygulamaya alındıktan sonra fiyatın 30 Euro’dan 35 Euro’ya yükseltilmesi planlanıyordu. Yani sonunda yüksek fosil enerji fiyatları nedeniyle artış yarıya indirildi.
Son zamanlarda bu enerji ve yakıt fiyatlarının yeniden düştüğü göz önüne alındığında, 2024’te tam bir artışın uygulanması muhtemeldir. Gelecek yıl için bir Fiyat Stabilite Mekanizması’nın uygulanacağı şu anda olası görünmüyor.
Ağustos’ta son zamanlarda %7,4 olan yüksek enflasyon ve enflasyon nedeniyle, CO2 fiyatlandırmasının yarıya indirilmesi veya hatta askıya alınması için talepler artıyor. Örneğin, Aşağı Avusturya eyalet hükümeti ve başkanı Johanna Mikl-Leitner (ÖVP), bu tedbirin dondurulmasını talep ediyor, Perşembe günü Kurier raporladı.
Ton Başına CO2 Fiyat Tablosu
2022: 30 Euro
2023: 32,5 Euro
2024: 45 Euro
2025: 55 Euro
CO2 fiyatının 2025’e kadar her yıl artması bekleniyor.
2025’e kadar CO2 fiyatının ton başına 55 Euro’ya yükselmesi bekleniyor. CO2 vergilerinden elde edilen ek gelirlerle, takvim yılında en az 183 gün yerel olarak kayıtlı olan herkese yıllık bir iklim bonusu ödenecek.
Bu yılın bonusu, kişinin yaşı ve ikamet yeri dikkate alınarak 55 Euro ile 220 Euro arasında değişiyor. Ödeme Eylül başında başladı ve Ekim ortasına kadar tamamlanacak.
Ocak 2024’te CO2 Vergisi Yerli Yakıt Fiyatlarını Tekrar Artıracak
Fosil enerjinin CO2 fiyatlandırması sonucunda daha pahalı olacağı öngörülüyor. 2022’den beri, yakıt ithal eden veya yerli olarak üreten şirketler ton başına CO2 için ek ücret ödemektedir.
ÖAMTC’nin hesaplamalarına göre 2024’te dizel fiyatı litre başına yaklaşık 4 Cent, benzin fiyatı ise litre başına 3,5 Cent artacak. Vergi uygulandıktan sonra fiyatlar litre başına 9 Cent’e kadar yükselmişti.
Fiyat Stabilite Mekanizması Artışı Yarıya Düşürdü
2023’te Fiyat Stabilite Mekanizması’nın devreye girmesiyle ton başına CO2 fiyatlandırması 5 Euro’dan 2,5 Euro’ya indirildi. Oysa 2022’de uygulamanın başlangıcında fiyatın 30 Euro’dan 35 Euro’ya çıkması bekleniyordu. Ancak yüksek fosil enerji fiyatları nedeniyle bu artış yarıya düşürüldü.
Son dönemde enerji ve yakıt fiyatlarının yeniden düşüş göstermesi, 2024’te tam bir fiyat artışının gerçekleştirilmesini muhtemel kılıyor. Gelecek yıl için bir Fiyat Stabilite Mekanizması’nın uygulanma ihtimali şimdilik düşük görünüyor.
Ağustos’ta %7,4’e ulaşan yüksek enflasyon sebebiyle, CO2 fiyatlandırmasının yarıya indirilmesi veya tamamen askıya alınması için talepler artmaya başladı. Aşağı Avusturya eyalet hükümeti ve başkanı Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) bu talepler arasında; bu konudaki taleplerini Perşembe günü Kurier’de dile getirdi.
Ton Başına CO2 Fiyat Beklentisi
2025’e kadar CO2 fiyatının ton başına 55 Euro’ya çıkması öngörülüyor. CO2 vergisinden elde edilen gelirlerle, bir takvim yılında en az 183 gün yerel olarak kayıtlı olan tüm bireylere yıllık bir iklim bonusu ödenecek.
Bu yılın iklim bonusu, kişinin yaşına ve ikamet yerine göre 55 Euro ile 220 Euro arasında değişiklik gösteriyor. Bonus ödemeleri Eylül ayının başında başladı ve Ekim ortasına kadar tamamlanacak.
Klimabonus nedir?
Bir bonus ödemesidir. Avusturya’da yaşayan herkes Klimabonus’u alabilir. Söz konusu ücret, Ekim 2022’de yürürlüğe giren CO2 gelirlerinden elde edilecektir.