Avusturya | Viyana’da pilot proje: AMS Afgan ve İranlılara yönelik Almanca ile Farsça gastro eğitimi sunuyor
Viyana’da başlayan Pilot proje başlangıçta Afganları ve İranlıları hedefliyor. Önümüzdeki yıl inşaat ve tesisat teknolojisi için Arapça olarak iki dilli bir eğitim kursu düzenlenecek.
UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya AMS Viyana tarafından yürütülen bir pilot projede, iltica hakkı olan 14 kişi şu anda iki dilli bir kursta (Almanca ve Farsça) çıraklık sertifikasına sahip sistem catering uzmanı olmak üzere eğitiliyor. Çalışma Bakanı Martin Kocher (ÖVP), Pazartesi günü projenin Viyana’daki Weidinger & Partner eğitim merkezinde tanıtıldığı sırada, “Bu, bunun daha büyük ölçekte nasıl çalışabileceği hakkında bilgi sağlayan önemli bir pilot projedir.” dedi.
Kocher, geçen yaz Çalışma Bakanlığı’nın AMS’ye sığınma veya ikincil koruma hakkına sahip kişilerin Avusturya’ya yerleştirilmesini teşvik etme hedefini verdiğini söyledi. “AMS Viyana, bunu bir dizi pilot projede örnek teşkil edecek şekilde zaten uygulamıştır.”Dil becerileri eksikliği ve eğitim eksikliğinin işgücü piyasasına entegrasyonun önündeki en büyük engeller olduğunu söyledi. Sunulan pilot proje her iki sorunu da ele alıyor. “Aynı zamanda, Avusturya’da büyük işçi açığı olan bölgelerde eğitim veriliyor.” Şu anda Avusturya genelinde 1.000’i yalnızca Viyana’da olmak üzere 6.400 yemekhanede boş yer var.
Kocher, “Şu anda Avusturya’da sadece AMS Viyana’ya kayıtlı Afganistan’dan 5.200 ve İran’dan 1.200 sığınmacımız var” dedi. Amaç, onları mümkün olan en kısa sürede işgücü piyasasına entegre etmektir. Mevcut proje bir uzmanlık eğitimi kursudur. Amacın, sığınma veya ikincil korumaya hak kazanan kişilere işgücü piyasasına entegrasyon için gerekli beceri ve becerileri mümkün olan en kısa sürede “zorunlu yoğun eğitimde” öğretmek olması gerektiğini’’ söylüyor.
Daha uzun eğitim süresi
İki dilli eğitim üç ay daha uzun sürer, yani 78 hafta yerine 90 hafta. AMS Viyana eyalet yöneticisi Petra Draxl, gastronomi sisteminin ana dili İngilizce olan bir eğitmen olduğu için pilot proje olarak seçildiğini açıkladı. Gelecek yıl ayrıca bina ve tesisat teknolojisi için Arapça olarak iki dilli bir eğitim verilecek.
Eğitim katılımcıları ayda yaklaşık 930 Euro alıyor. Kocher, ayrıca ilk üç ayda 68 Euro’luk bir eğitim ikramiyesi olduğunu açıkladı. Geçen yıl uzmanlık eğitiminin dördüncü ayından itibaren 180 avro vardı ve bu miktar yakında işsizlik maaşına ek olarak her ay verilen 200 Euro’nun üzerine çıkarılacak. “2024’te, bir yıldan uzun süredir eğitim gören insanlar için üçüncü bir seviyeyi uygulamaya koymak istiyoruz, çünkü bunu karşılayabilmek özellikle zor. Bunu, daha düşük bir limitle bakım ödeneğinde 1.400 Euro’ya sabitledik. Ancak ikinci yılda, yani bir yıllık eğitimden sonra, diğer uzmanlık kursları için eğitim ikramiyesini tekrar artırmak istiyoruz. Bu, işsizlik yardımlarına ek olarak ayda iyi bir 300 Euro olacaktır.” diye açıklamalarda bulundu.