Avusturyalıların Yüzde 76’sı Daha Sıkı Cami Denetimi İstiyor
Avusturyalıların yüzde 76’sı camilerin daha sıkı denetlenmesini istiyor ve yüzde 61’i Müslüman göçmen alımının azaltılması gerektiğini düşünüyor. Ankete göre, halkın yarısı başörtüsünü ayrımcılık sembolü olarak görüyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Unique Research tarafından yapılan bir ankete göre, Avusturya’da halkın çoğunluğu camilerin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 76’sı, camilerin daha fazla kontrol altında tutulması gerektiği görüşünü paylaşırken, İslam’a yönelik eleştirilerin de ön planda olduğu görüldü.
Araştırmada, katılımcıların üçte ikisinden fazlası Müslüman topluluklarda kadınların daha fazla ayrımcılığa uğradığını düşünüyor. Ankete göre her iki kişiden biri, başörtüsünü ayrımcılığın bir sembolü olarak değerlendiriyor.
İslamcı Terör Endişesi Konusunda Bölünmüş Görüşler
Ankete katılanların yüzde 48’i, İslamcı bir terör saldırısından endişe ederken, yüzde 47’si bu endişeye katılmadığını belirtti. Pragmaticus tarafından yayımlanan ve 19 Eylül – 8 Ekim 2024 tarihleri arasında yapılan online ankete 800 kişi katıldı. Katılımcıların yarısı, medyanın Müslümanlar ile İslamcılar arasında yeterince ayrım yapmadığını düşünüyor.
Ankete göre, Avusturyalıların yüzde 62’si İslam’ın diğer dinlere göre daha şiddet yanlısı olduğunu ifade ederken, yüzde 55’i Müslümanların diğer göçmen gruplarına göre entegrasyonunun daha zor olduğunu belirtti. Buna bağlı olarak, halkın yüzde 61’i, Avusturya’nın Müslüman göçmen alımını azaltması gerektiğini düşünüyor. Ancak, katılımcıların yüzde 27’si Müslümanların ayrımcılığa uğradığını ifade ediyor.
Özetle:
- Yüzde 76 cami denetimlerinin artırılmasını istiyor.
- Yüzde 62, İslam’ı diğer dinlere göre daha şiddet yanlısı görüyor.
- Yüzde 55, Müslümanların entegrasyonunun zor olduğunu düşünüyor.
- Yüzde 48 İslamcı terör saldırısından endişe duyarken, yüzde 47 bu korkuyu taşımıyor.
- Yüzde 61, Müslüman göçmen alımının azaltılmasını destekliyor.
- Yüzde 27, Müslümanların ayrımcılığa uğradığını belirtiyor.