Avusturya’da Sosyal Yardım Alanların Yüzde 72’si Vatandaş Değil: Polis ve Mahkemeler Harekete Geçti
Tirol’da her yıl yaklaşık 350 sosyal yardım dolandırıcılığı vakası polis tarafından çözülüyor. 2017 yılından bu yana, bölgede beş milyon Euro’yu aşan bir zarar meydana geldi. Polis ve mahkemeler, bu konuda daha yoğun kontroller ve cezai yaptırımlar uyguluyor.
UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’nın Tirol eyaletinde, sosyal yardım dolandırıcılığı vakaları artan bir trend gösteriyor. Polis, her yıl ortalama 350 vakayı çözüme kavuşturuyor ve bu konuda mahkemeler de aktif rol oynuyor. 2017 yılında, Sosyal Yardım Dolandırıcılığı Görev Gücü (SOLBE) kurularak bu tür suçlara odaklanıldı. Görev gücü, haksız sosyal yardım alımı ve sosyal sigorta ödemelerinin yapılmaması gibi durumlar üzerinde çalışıyor.
Özellikle dikkat çeken bir vaka, Avusturya’da sosyal yardımlar alan ve İsviçre’de tam zamanlı çalışan bir kadının dolandırıcılığı oldu. Buna benzer vakalar, Innsbruck Eyalet Mahkemesi’nde sıkça ele alınıyor. Görev Gücü’nün sorumlusu Patrik Neurauter, bu tür dolandırıcılık vakalarının hafife alınmaması gerektiğini ve bazı durumlarda ağır dolandırıcılık suçu oluşturduğunu belirtiyor.
Sosyal yardım sistemini kötüye kullananlar üzerinde duran Neurauter, bazı insanların sistemi kendi çıkarları için ve toplumun zararına kullanmaktan çekinmediğini vurguluyor. 2017’den bu yana, Polis Sosyal Yardım Dolandırıcılığı Görev Gücü sürekli ciddi dolandırıcılık vakalarını ortaya çıkartıyor. Kontrollerin arttırılmasıyla daha fazla vaka tespit ediliyor.
Zarar miktarları büyük oluyor; 2017’den bu yana Tirol’da beş milyon Euro, tüm Avusturya’da ise neredeyse 90 milyon Euro zarar meydana geldi. Görev gücü, şüpheli durumlarda hızla harekete geçerek, soruşturmaları üstleniyor ve ilgili ödeme kurumlarını bilgilendiriyor. Şüphe durumlarında sosyal yardımlar dondurulabiliyor veya durdurulabiliyor.
Çözüm oranının %100 civarında olduğu belirtiliyor. Maliye Bakanlığı’na göre, şüpheli vakaların büyük bir kısmı Avusturya vatandaşı olmayan kişilerden kaynaklanıyor. Haksız yere alınan paralar, genellikle sosyal sisteme geri akıtılıyor ve gerçekten hak edenler için kullanılıyor.