Avusturya’da Her İki İşsizden Biri İşsizlik Maaşıyla Geçinemiyor

Avusturya’da Her İki İşsizden Biri İşsizlik Maaşıyla Geçinemiyor

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da Her iki işsizden biri, yalnızca işsizlik maaşıyla geçinemiyor. Artan hayat pahalılığı durumu daha da ağırlaştırdı.

Viyana İşçi Odası (AK) adına prospect danışmanlık şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Avusturya’da işsizlerin gelirleriyle geçinmeleri her geçen gün daha zor hale geliyor.

Araştırma kapsamında, araştırma sırasında ya da kısa bir süre önce işsiz kalan 456 AK üyesine mali durumları soruldu. Sonuçlar, 2014 yılında yapılan bir önceki çalışma ile karşılaştırıldı.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da 53 Yaşındaki Adam 72 Yaşındaki Komşusunu Öldürdü

GRAZ – Avusturya’nın Graz şehrinde, Jakomini semtinde meydana gelen korkunç ...

Avusturya’da Çalışanlara 1.000 Euro’ya Kadar Vergisiz Bonus Geliyor

Avusturya Ekonomi Bakanı Wolfgang Hattmannsdorfer (ÖVP), çalışanlara yönelik yeni bir ...

Avusturya Hükümetinden 2025/26 Tasarruf Paketi: Sosyal Yardımlar Donduruluyor, İklim Bonusu Kaldırılıyor

Avusturya’da hükümet, 2025 ve 2026 yıllarını kapsayan çift yıllık bütçe ...

Avusturya’da Beş Çocuklu Aileler 2026 Yılında 454 Euro Daha Az Yardım Alacak

Avusturya'da Aile yardımlarının enflasyona göre güncellenmesinin askıya alınması ciddi sonuçlar ...

Gelirin Yetmemesi Yaygın Bir Sorun

Katılımcıların %54’ü işsizlik döneminde elde ettikleri gelirle geçinemediklerini ifade etti. Özellikle işsizlik öncesinde de düşük gelirli veya yarı zamanlı işlerde çalışan kişiler bu durumdan daha fazla etkilendi. Ortalama gelir kaybı %44 olarak belirlendi.

Son on yılda, harcamalarını kısmak zorunda kalmayan kişilerin oranı %6’ya kadar düştü. Katılımcıların %27’si birikimlerine, %45’i ise eş geliri gibi dış kaynaklara başvurdu. Ancak %28’lik bir kesim, ne kendi birikimlerinden ne de dış kaynaklardan faydalanabildi. En çok etkilenen gruplar arasında ise yalnız ebeveynler, sadece zorunlu eğitimi tamamlamış bireyler ve göçmen kökenliler yer aldı.

Tasarruf En Çok Gıdadan Yapılıyor

Yetersiz maddi kaynaklar nedeniyle her 10 işsizden 9’u tasarruf yapmak zorunda kaldığını belirtti. En çok kısılan harcamalar; giyim, tatil, dışarı çıkma ve gıda alanında oldu. Süpermarket alışverişlerinde tasarruf yapanların oranı %68’e ulaştı. Bu oran 10 yıl önce %51 idi. Çalışmayı yürüten araştırmacı Assma Hajji, “Ödemelerde gecikmeler arttı, insanların geleceğe bakışı son on yılda daha da kötüleşti” dedi.

Hayat Pahalılığı Durumu Daha da Zorlaştırdı

L&R Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nden Claudia Sorger’e göre de artan enflasyon işsizlerin durumunu daha da kötüleştirdi. Sorger’in Viyana’da 40 işsizle yaptığı görüşmelerde, 16 kişi geçinebilecek durumda olduklarını ancak ciddi şekilde kısıtlandıklarını söyledi. “Her ek harcama bir felakete dönüşüyor. Sıcak su artık mümkün değil ya da en ucuz gıdalar satın alınmak zorunda kalınıyor” ifadelerini kullandı.

Ek Gelir Kısıtlaması Durumu Daha da Zorlaştırabilir

Sorger’e göre, işsizlerin küçük çaplı işlerde çalışarak elde ettikleri ek gelir imkânının kaldırılması, maddi durumu daha da kötüleştirecek. “Birçok işsiz bu küçük gelirle ancak temel harcamalarını karşılayabiliyor.”

İşsizlik Sadece Geliri Değil, Hayatı Etkiliyor

Her 10 işsizden 6’sı, işsizliğin hayatlarının diğer alanlarını da olumsuz etkilediğini belirtti. En çok etkilenen alanlar iş perspektifleri (%45) ve sağlıkları (%44) oldu. Psikolojik etkiler de ağır: İşsizlik süreci genellikle varoluşsal kaygılara, strese ve düşük özgüvene yol açıyor. Sorger, “Evde birkaç hafta oturmak hoş olabilir ama birkaç ay sonra işsizlik ağır bir yük haline geliyor” dedi.

Yayınlama: 02.05.2025
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.