Avusturya’da Okullarda Telefon Yasağı: 1 Mayıs’tan İtibaren Yeni Kurallar Geçerli

Avusturya’da 1 Mayıs 2025 itibarıyla sekizinci sınıfa kadar olan tüm öğrenciler için cep telefonları, akıllı saatler ve benzeri cihazların okulda ve okul etkinliklerinde kullanımı ülke genelinde yasaklandı.
Ancak Salı günü yayımlanan düzenlemeye göre, okul paydaşları (öğrenci, veli ve öğretmen temsilcilikleri) bazı istisnalar belirleyebilecek. Ayrıca öğretmenler, araştırma veya ders içeriğini işlemek amacıyla telefon kullanımına izin verebilecek.
Daha önce okullar bu konuda kendi özerk kuralları çerçevesinde yasaklama getirebiliyordu ve çoğu okul zaten benzer düzenlemeleri uygulamıştı. Eğitim Bakanı Christoph Wiederkehr (NEOS), bu genel yasağın amacı olarak okul idarelerine ve öğretmenlere destek sağlamak olduğunu belirtti. Yasağın, teneffüslerde sınıflarda daha fazla sosyal etkileşim sağlaması, öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmesi ve odaklanma yetilerini artırması hedefleniyor.
İstisnalar ve Esneklikler
Yeni düzenlemeye göre, çok günlük etkinliklerde (örneğin spor kampları) öğrencilerin belirli zaman dilimlerinde aileleriyle iletişim kurabilmeleri için cihazları “yaşa uygun” şekilde kullanmalarına izin verilecek.
Derslerde öğretmen isteğiyle dijital okuryazarlık, internet güvenliği, dijital sözlük kullanımı veya bilgi doğrulama gibi amaçlarla cep telefonu kullanımı mümkün olabilecek. Ayrıca dijital öğrenci kimliği, dijital haritalar ya da şehir içi ulaşım uygulamaları gibi pratik kullanım durumları da kapsama dahil.
Tıbbi nedenlerle (örneğin diyabet hastaları için kan şekeri ölçüm uygulamaları) telefon kullanmak zorunda olan öğrenciler için de sabit istisnalar tanındı. Dizüstü bilgisayar ve tablet kullanımına ise öğretmenler karar verecek.
Cihaz Güvenliği ve Yaptırımlar
Cihazların güvenliğinden öğrencilerin kendileri sorumlu olacak. Dolap (spind) güvenli saklama alanı olarak kabul edilirken, çantada denetimsiz bırakmak uygun görülmüyor. Kuralları ihlal eden öğrencilerin cihazları öğretmen tarafından gün sonuna kadar alınabilecek. Tekrarlayan ihlallerde veya uygunsuz içerik paylaşımında (örneğin siber zorbalık, aşırı içerikler) cihazlar sadece velilere teslim edilecek. Bu sırada cihaz zarar görür veya kaybolursa, zararı devlet karşılayacak.
Halihazırda okul tarafından belirlenmiş telefon kullanım kuralları varsa, bunlar yeni yönetmelikle çelişmediği sürece geçerli olmaya devam edecek.
Sosyal Medya Tartışması da Gündemde
Yeşiller Partisi uygulamayı desteklese de, asıl sorunun sosyal medya platformlarında yaşandığını belirtiyor. Parti gençlik sözcüsü Barbara Neßler, gençlerin sosyal medyada nefret, şiddet ve zararlı beden algılarına maruz kaldığını, bu nedenle sosyal medya kullanım yaşının 16’ya çıkarılması gerektiğini savundu. Ayrıca platformlarda güvenilir yaş doğrulama sistemleri ve çocuk koruma düzenlemeleri talep etti.