Avusturya AMS’den Tartışma Yaratan Rapor: Suriyeliler Almanca Kurslarında Kasıtlı Başarısız Oluyor

Avusturya AMS’den Tartışma Yaratan Rapor: Suriyeliler Almanca Kurslarında Kasıtlı Başarısız Oluyor

Avusturya İş Kurumu (AMS) tarafından hazırlanan iç rapor, ülke gündeminde hararetli tartışmalara yol açtı. Raporda, bazı Suriyeli mültecilerin, düşük ücretli işlere yönlendirilmemek için Almanca kurslarında bilerek başarısız oldukları öne sürülüyor.

Sahadaki Mülakatlar
“Avusturya İş Piyasasında Yeni Suriyeli Mülteciler” başlığını taşıyan çalışma, AMS tarafından sipariş edilerek hazırlandı. 2022’den bu yana Avusturya’ya gelen onlarca Suriyeli ile yapılan bireysel görüşmelere dayanıyor. Katılımcılar Viyana, Yukarı Avusturya ve Steiermark bölgelerinden seçildi.

Nitelikler Göz Ardı Ediliyor
Sonuçlara göre, AMS iş tekliflerinde çoğu zaman mültecilerin gerçek mesleki yeterliliklerini dikkate almıyor. Örneğin, tıp alanında eğitimli bir uzman doğrudan bir süpermarkete yönlendirildi. Bu da hem hayal kırıklığına hem de motivasyon kaybına yol açtı. Rapora göre, Suriye’de tıp okuyan ve Türkiye’de çocuk doktoru olarak çalışan bir kadın, AMS’nin Suriyeli kadınları “temizlik işleri” gibi alanlara çok çabuk yönlendirmesini sert bir şekilde eleştirdi.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya FPÖ Lideri Kickl: “Yasadışı Göçe Sıfır Tolerans, Kesin Geri Gönderim Şart!”

FPÖ Lideri Herbert Kickl, göç ve iltica politikalarına ilişkin yaptığı ...

Austurya Vorarlberg’de Silahlı Dehşet: Evde Peş Peşe Silah Sesleri! 2 Ölü, Cobra’dan Büyük Operasyon

Vorarlberg’de Perşembe akşamı yaşanan silahlı saldırı büyük bir polis operasyonuna ...

Avusturya’da 284.000 Hane Daha Ucuza Elektrik Alacak: “Ucuz Elektrik Yasası” Meclisten Geçiyor

Avusturya’da uzun süredir tartışılan Elektrizitätswirtschaftsgesetz (ElWG), yani kamuoyunda bilinen adıyla ...

Viyana FPÖ’den Kırmızı Alarm: “Şehir Çöküyor, Borçlar Patlıyor! Suçlu Ludwig!”

Viyana siyasetinde bugün adeta deprem etkisi yaratan açıklamalar geldi. FPÖ ...


Kasıtlı Başarısızlık İddiası
Bazı mülteciler, düşük ücretli işlerden kaçınmak için dil sınavlarında kasıtlı olarak başarısız olduklarını itiraf etti. Raporda, temizlik gibi düşük maaşlı işlerin geçim masraflarını karşılamada yetersiz kaldığı vurgulandı.

Diploma Engeli
Başka bir sorun ise yurtdışında alınan diplomaların tanınmaması. Çoğu zaman belgeler kaybolduğu için sunulamıyor. Tıp gibi alanlarda büyük çabalarla çözüm bulunabilse de öğretmenlik gibi mesleklerde bu neredeyse imkânsız hale geliyor.

Zorlu Entegrasyon Süreci
Raporda, mevcut beceriler ile iş piyasasındaki gerçek fırsatlar arasındaki uçurumun Suriyelilerin entegrasyonunu ciddi şekilde zorlaştırdığı, hatta mültecilerin kendilerinde de direnç yarattığı açıkça ortaya konuyor.


Yayınlama: 17.08.2025