avusturya viyana enerji yardım ams ma40 ikramiye bonus emekli ev yardımı avusturya haberleri viyana haberleri

Hükümetten Son Dakika Tasarruf Paketi: ORF’den 100 Milyon Euro Daha Kesilecek

Hükümetten Son Dakika Tasarruf Paketi: ORF’den 100 Milyon Euro Daha Kesilecek
Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Viyana FPÖ Lideri Nepp Öfkelendi: Ramazan Bayramında Resmi Tatil İsteyenler Suriye’ye Gitsin

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da Ramazan Bayramı’nın resmi tatil ilan ...

Viyana’da 100 Euro’ya Kadar Bonus! Bu Fırsat Birkaç Gün İçinde Başlıyor

UTKAN HABER (Viyana) - Viyana Belediyesi, yeni eşya satın almak ...

Viyana Seçimleri 27 Nisan’da Yapılacak: Posta Yoluyla Oy Kullanma Süreci Başladı

Viyana’da 2025 yılı seçimleri 27 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek. Ancak ...

Başbakan Christian Stocker, ÖVP’nin Yeni Genel Başkanı Seçildi

Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) 41. Olağan Federal Parti Kongresi, Wiener ...

Avusturya hükümeti, bir yasa değişikliğiyle kamu yayıncısı ORF’ye 2029’a kadar daha da sert bir tasarruf programı uygulanmasını zorunlu kılıyor. Viyana’daki ORF merkezi Küniglberg’de bu karar büyük tepkiyle karşılandı.

Bu hafta ORF’yi gündemine alan hükümet, bir yandan yayın kuruluşunun kurullarında reform yapılmasını kararlaştırdı. SPÖ’lü Medya Bakanı Andreas Babler, ORF Vakfı ve izleyici temsilciler kurulunun atanma sisteminde yapılacak değişikliğin siyasetten arındırma getireceğini belirtti. Ancak muhalefet, Salı günü Anayasa Komisyonu’na sunulan ve Çarşamba günü Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen ORF yasası değişikliğine sert tepki gösterdi.


Hükümet ORF’nin Mali Yapısını da Hedefe Aldı

Devlet yayıncısı ORF’ye sıkı bir tasarruf politikası dayatılıyor. ÖVP Koordinasyon Devlet Sekreteri Alexander Pröll, “Herkes tasarruf etmek zorunda – ORF de!” diyerek durumu özetledi.

Hane Katkı Payı Donduruluyor

Pröll, “Dört yıllık bir katkı payı artış frenini hayata geçiriyoruz: 2029’a kadar haneler ve şirketler için artış yok, otomatik enflasyon ayarlaması da yok” dedi. Bu da şu anlama geliyor: ORF’ye ödenen katkı payı 2029’a kadar aylık 15,30 euroda sabit kalacak.


Son Dakika Değişikliği: 710 Milyon Euro Tavanı

ÖVP, son anda yaptığı bir hamleyle ORF’nin yıllık hane katkı payı gelirinin 2029’a kadar 710 milyon euroyu aşamayacağını yasaya dahil ettirdi. Bu sınır aslında sadece 2026’ya kadar geçerli olacaktı, 2027’den itibaren 750 milyon euroya çıkarılması planlanıyordu. Ancak ilk taslaktan farklı olarak bu sınır üç yıl daha uzatıldı.

Bu karar, ORF için 2027’den itibaren ek 100 milyon euro civarında tasarruf anlamına geliyor.


Küniglberg’de Alarm Zilleri Çalıyor

ORF’nin merkez binasında tepkiler sert oldu. Yönetim kurulu üyeleri hükümet yetkililerine tepki gösterdi. İçeriden edinilen bilgilere göre, “Bu çok sert bir karar” yorumları yapıldı. Zaten zor durumda olduklarını ifade ettiler.

ORF Genel Müdürü Roland Weißmann daha önce yalnızca katkı payının 2026 yerine 2029’a kadar dondurulmasının bile kurumu 220 milyon euro tasarrufa zorlayacağını açıklamıştı. Şimdi bu miktara 100 milyon euro daha ekleniyor ve toplam kesinti 300 milyon euroya yaklaşıyor.

Alexander Pröll, konuyla ilgili olarak şöyle dedi:

“ORF kendi içinde yaklaşık 325 milyon euro tasarruf sağlıyor, bazı ayrıcalıklardan da vazgeçiyor. Hedefimiz: Daha ince, verimli ve tasarruflu bir ORF.”


Radyo Senfoni Orkestrası Tehlikede Olabilir

Küniglberg’de içeride tansiyon yüksek. Bu yasa değişikliğiyle birlikte ORF’nin çok daha derin kesintiler yapmak zorunda kalacağı artık kesinleşti. İlk olarak ORF Radyo Senfoni Orkestrası gibi bazı kültürel yapılar hedefe girebilir. Yasa tasarısının Nisan ortasında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 - Avusturya
Yayınlama: 26.03.2025
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.