Avusturya’da plastik şişe ve alüminyum kutulardan 25 Cent depozito alınacak
2025 yılından itibaren Avusturya’da tüm tek kullanımlık içecek şişeleri ve alüminyum kutular için depozito sisteminin uygulanmaya başlanacak.
UTKAN HABER (Viyana) – İklim Koruma Bakanı Leonore Gewessler (Yeşiller Partisi) pazartesi günü yapmış olduğu basın açıklamasında, 2025 yılından itibaren geçerli olacak teminat sisteminin ana hatlarını açıkladı.
Bugün mutlu bir gün, bu mutluluğun nedeni, 1.1.2025 tarihinden itibaren tek kullanımlık plastik şişeler ve alüminyum kutular üzerine teminat koyma hakkındaki yasal dayanak olan teminat yönetmeliğinin sonuçlandırılmasıdır. Gelecekteki depozito sisteminin ana hatları hakkında daha başlamadan bir yıldan fazla bir süre önce netlik olduğuna dikkat çekti, Uygulama için yol açık, siyasi adımlar atıldı.
Plastik şişe ve alüminyum kutulardan 25 Cent depozito alınacak
Tüm satış noktalarının boş ambalajları kabul etmeleri gerekmektedir. Geri alım otomatları olmayanlar (yani küçük mağazalar, atıştırmalık satış yerleri vb.), yalnızca genellikle tek bir müşteriye sattıkları kadar ürünü kabul etmelidir.
Teminat sistemi, 0,1 ila üç litre hacme sahip tüm ambalajlar için geçerlidir. Hijyen nedeniyle süt ve süt içecekleri ile karton ambalajlar (Tetrapaklar) hariç tutulmuştur.
Ancak Monika Fiala, “EWP Recycling Pfand Österreich GmbH” adlı özel olarak kurulan bir yürütme kurulu üyelerinden biri olan, Tetrapakların teminat sistemine dahil edilmemesinin gelecekte mümkün olmadığını garanti etmediğini söyledi.
Ürünlerin teminat nedeniyle pahalılaşmaması gerekiyor. 2029’a kadar zaten AB hukuki olarak belirli bir toplama oranına ulaşılmalıydı ve tek kullanımlık teminat sistemi bu hedefe giden bir yol. “Sistem kendi kendini finanse ediyor,” dedi Gewessler. Bir yandan zaten ödenmesi gereken bir üretici ücretiyle, sisteme geri dönüştürülmeyen her şişe için 25 cent kalır. Toplanan plastik ve alüminyum ayrıca yeniden kullanım için satılır ve böylece gelir üretir. Perakende sektörü, işlem için bir tazminat alır, böylece burada da ek maliyetler ortaya çıkmaz.
Bu depozito sistemi, atık miktarlarını azaltmaya ve geri dönüşüm oranlarını artırmaya yönelik olumlu bir adımdır. Aynı zamanda AB gereksinimlerini karşılamayı amaçlar ve çevresel sürdürülebilirliği teşvik eder. Teminat sistemi, atık ambalajların doğaya atılmasını önler ve geri dönüşümün teşvik edilmesiyle ambalaj malzemelerinin geri kazanılabilirliğini artırır.