Avusturya’da Billa Fitili Ateşledi: Süpermarketler Saat 23:00’e Kadar Açıkmı Kalacak?

Avusturya’da REWE-Avusturya CEO’su Marcel Haraszti’nin önerisiyle gündeme gelen ve haftada 72 saat olan mağaza açılış saatlerini 80 saate çıkarma teklifi, perakende sektörü tarafından geniş çapta reddedildi.

Avusturya’da Billa Fitili Ateşledi: Süpermarketler Saat 23:00’e Kadar Açıkmı Kalacak?

UTKAN HABER (Viyana) – REWE-Avusturya CEO’su Marcel Haraszti’nin Pazartesi ile Cumartesi arasında mevcut maksimum 72 saat olan açılış saatlerini 80 saate çıkarma önerisi, Avusturya’daki birçok perakendeci tarafından reddedildi. Ticaret Derneği Genel Müdürü Rainer Will, “Ticaret sektöründe bu konuda bir mutabakat yok,” dedi ve dernek üyeleri arasında haftada maksimum 80 saat açılış saatlerini artırma talebinin “çoğunluk desteği” alamadığını belirtti.
Mağaza Açılış Saatleri Tartışması: Perakendeciler 80 Saat Genişletmeye Karşı

Ticaret Derneği, serbest bir çıkar grubu olarak, ülke genelinde yaklaşık 300.000 çalışanı olan 4.000 ticaret işletmesini temsil ediyor. Farklı perakendeciler, açılış saatlerinde “farklı bir çizgi” izliyorlar.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Akaryakıt Fiyatları Sert Düşerken Bugün 2 Cent Zamlandı

Avusturya'da, son bir hafta içerisinde benzin ve dizel fiyatları önemli ...

Viyana’da Kirası Ödenmeyen Daireye Giden İcra Memurları Esrar Tarlasıyla Karşılaştı

Viyana'da kirası ödenmeyen bir dairede tahliye işlemi sırasında, icra memurları ...


2024’ün İlk Üç Ayında Avusturya’ya Suriye’den 4.335, Afganistan’dan 665 Sığınma Başvurusu Yapıldı


Avusturya'da 2024'ün İlk Çeyreğinde 6.922 Sığınma Başvurusu Yapıldı: Başvurular bir ...


2024’ün İlk Çeyreğinde Avusturya’ya 6.922 Sığınma Başvurusu Yapıldı! Kadın ve Çocuk Oranında Artış Gözlendi

Avusturya'da 2024'ün İlk Çeyreğinde 6.922 Sığınma Başvurusu Yapıldı: Başvurular bir ...

REWE CEO’su için “çok nostaljik” bir yasa olan Açılış Saatleri Yasası
Billa/Bipa konsern başkanı, Açılış Saatleri Yasası’nı “çok nostaljik bir yasa” olarak nitelendirdi ve müşteri davranışlarının değiştiğini söyledi. REWE-Avusturya CEO’su, hafta içi açılış saatlerinin liberalleşmesi için 2020 yılında da baskı yapmıştı. Önerisi, şehirdeki şubelerin gece 23.00’e kadar açık kalmasına izin vermek, yoğun pendik trafiğine sahip lokasyonlarda ise sabah 6.00’dan itibaren açılmasına olanak sağlamaktı. Ancak bu, haftada 72 saatlik düzenleme nedeniyle mümkün olmamaktadır. Avusturya’da iş yerlerinin açık kalma süresi genel olarak Pazartesi’den Cuma’ya 06.00’dan 21.00’e, Cumartesi ise 06.00’dan 18.00’e kadar yasal olarak belirlenmiştir.

Perakendeciler uzun açılış saatlerinden memnun değil
Drogerie markt zinciri dm, mağaza açılış saatlerinin uzatılmasını reddediyor. “Akşam saatlerine doğru daha uzun açılış saatleri çok pahalı bir hizmet olurdu ve nihayetinde, gündüzleri alışveriş yapanlar da bu maliyeti ödemek zorunda kalır,” dedi dm-Avusturya Genel Müdürü Harald Bauer Çarşamba günü bir bildiride. Gıda veya drogeri ürünlerine olan talebin genişletilmiş açılış saatleriyle artırılması pek mümkün olmadığından, bu durum perakendecilerin verimliliğini zayıflatacaktır. “Sonuç olarak, bu ek maliyetler daha yüksek tüketici fiyatlarına yansıyacak ki, bu da son dönemde yaşanan fiyat artışları göz önüne alındığında hiç de arzu edilir bir durum değil,” diye ekledi Bauer. Ayrıca, “iş piyasasındaki durumu ve perakende sektöründe çekici iş yerlerini koruma adına” uzatılmış açılış saatlerine kritik bakıyor.

Designer Outlet Parndorf, açılış saatleri konusunda fazla ileri gitmek istemiyor, ancak merkez şefi Mario Schwann, müşterilerin akşam saatlerinde alışveriş yapmaktan hoşlandıklarını ve çevre ülkelerdeki outlet merkezlerinin Pazar günleri de açık olduğunu kabul etti. Haziran’dan Ağustos’a ve Noel döneminde Parndorf outlet’i açılış saatlerini genişletiyor ve Pazartesi’den Cuma’ya kadar saat 21.00’e kadar açık kalıyor. Cumartesi günü izin verilen 18.00’den sonra açık kalma girişimleri başarısız oldu. “Sosyal ortaklar buna karşı çıktı ve bu kabul edilmeli,” dedi Schwann Perşembe günü bir basın toplantısında.

Sendika, perakendedeki problemlerin artmasından endişe duyuyor
Sendika GPA, geçmişte liberalleşmeye karşı geleneksel olarak yüksek sesle konuştu. “Açılış saatlerinin genişletilmesi, sektör çalışanları için çekiciliği artırmazdı. Çalışanlar zaten personel eksikliği nedeniyle büyük stres ve iş yükü altında,” dedi GPA’nın Ticaret Sektörü Başkanı Martin Müllauer. Açılış saatlerinin genişletilmesi, durumu daha da kötüleştirecektir. Sabah 6’dan gece 23’e kadar çalışma saatleri ne çalışanlar ne de aileler için uygun değildir.

Yayınlama: 12.04.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.