Avusturya OMV ve Gazprom Arasındaki Gaz Tedarik Anlaşmalarından Çıkışı Planlıyor

Enerji Bakanı Leonore Gewessler, Avusturya’nın yarı devlet petrol ve gaz şirketi OMV ile Rus Gazprom arasındaki uzun vadeli gaz tedarik anlaşmalarından çıkışı hazırlamak istiyor. Wifo Ekonomi Araştırma Enstitüsü, anlaşma iptalinin ekonomik etkilerini ve Rus gazına bağımlılığın tehlikelerini analiz edecek. Bu anlaşmalar, 2040’a kadar devam ediyor ve büyük miktarlarda doğal gazın sabit alım zorunluluğu öngörüyor.

Avusturya OMV ve Gazprom Arasındaki Gaz Tedarik Anlaşmalarından Çıkışı Planlıyor

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya Enerji Bakanı Leonore Gewessler, Rusya ile olan doğal gaz bağımlılığını azaltma çabaları kapsamında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Gewessler, OMV ve Gazprom arasında devam eden ve 2040’a kadar süren gaz tedarik anlaşmalarından çıkış yap

ılması için bir analiz çalışması başlatılacağını duyurdu. Bu analiz, Wifo Ekonomi Araştırma Enstitüsü tarafından yaz aylarına kadar gerçekleştirilecek ve sözleşme iptalinin ekonomik etkileri ile uzun süreli Rus gazı bağımlılığının olası tehlikeleri incelenecek.

OMV ile Gazprom arasındaki mevcut anlaşmalar, Avusturya’nın büyük miktarlarda doğal gaz alımını garanti altına alıyor. “Take-or-Pay” olarak bilinen bu zorunluluk, Rus doğal gazı alınmasa bile ödeme yapılmasını gerektiriyor. Bu durum, Avusturya’nın Rus gazına olan bağımlılığını daha da derinleştiriyor ve gaz tüketiminin azalmasına rağmen, Rus gazının oranını artırıyor.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Enflasyon Düşüyor: 2024 Mayıs Ayında Yüzde 3,3’e Geriledi

Avusturya'da enflasyon düşüş eğilimini sürdürüyor ve Mayıs ayında yüzde 3,3'e ...

Avusturya’da özel ev kiraları yüzde 9 arttı, konut fiyatları ise yüzde 2,6 düştü

Statistik Austria'ya göre, Avusturya'da özel ev kiraları 2022'ye göre yüzde ...

2024 Sıla Yolunda Dizel Fiyatları: Türkiye 1,15 Euro, Bulgaristan 1,35 Euro, Macaristan 1,56 Euro, Avusturya 1,59 Euro

2024 Sıla Yolunda akaryakıt fiyatları değişkenlik gösteriyor. Türkiye’de dizel 1,15 ...

Viyana’da Galatasaray’ın Şampiyonluk Kutlamaları Başladı

Galatasaray, Konyaspor'u 3-1 yenerek Süper Lig şampiyonu oldu ve 24. ...

OMV, herhangi bir yaptırıma tabi olmayan Rus doğal gazını birçok Avrupa ülkesi gibi ithal ettiğini belirtiyor. Şirket, yasama organının Rus gazından çıkış yapmak istemesi durumunda, bunun için öncelikle yasal temellerin oluşturulması gerektiğini ifade ediyor. OMV ayrıca, müşterilerini Rus gazı olmayan kaynaklardan da tedarik edebilecek kapasiteye sahip olduğunu vurguluyor.

Anlaşmalardan çıkışın nasıl ve hangi temelde mümkün olabileceği konusunda henüz bir belirsizlik söz konusu. E-Control CEO’su Wolfgang Urbantschitsch, Gazprom’un teslimat yapmaya devam ettiği sürece OMV’nin sözleşmeyi yerine getirmek zorunda kalabileceğini belirtiyor. OMV’nin gaz tedarik anlaşmaları, gizlilik koşulları nedeniyle kamuoyuna açıklanmıyor.

Avusturya’daki gaz tüketimi son yıllarda azalma gösterse de, Rus doğal gazının oranı hala yüksek. Gewessler, Avusturyalı enerji şirketlerini gaz siparişlerini çeşitlendirmeye zorlamak istiyor. Bu konuda yasal zorunluluklar getirilmesi planlanıyor ve ilgili düzenlemelerin “önümüzdeki haftalarda” hazırlanması bekleniyor.

Yayınlama: 13.02.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.