Avusturya Başbakanı Nehammer AB Hedefleri Üzerine Berlin’de Danışmalarda Bulunacak

Pazartesi akşamı, Başbakan Karl Nehammer Berlin’de birkaç AB hükümet başkanı ile bir toplantıya katılarak Avrupa Birliği’nin hedefleri üzerine görüş alışverişinde bulunacak.

Avusturya Başbakanı Nehammer AB Hedefleri Üzerine Berlin’de Danışmalarda Bulunacak

UTKAN HABER (Viyana) –  ayında Granada’da yapılan AB Zirvesi’nde, AB’nin hedefleri hakkında gayriresmi küçük gruplar halinde danışma kararı alındı. AB Konseyi’ne göre, bu toplantılarda AB’nin gelecekteki genişlemesi, AB’nin gelecekteki finansmanı ve AB karar alma ve oy kullanma kurallarının reformu gibi konular tartışılacak.

Nehammer için Göç, Rekabetçilik ve Genişleme Öncelikli Konular

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Hofer Marketler Zinciri 50 Şubeye Self Servis Kasaları Yerleştiriyor

Hofer, 2025'e kadar 50 şubesine self-checkout kasalar kurarak müşteri deneyimini ...

Avusturya Hofer Marketler Zinciri CEO’su: Daha Uzun Çalışma Saatlerine Gerek Yok!

Hofer, 2025'e kadar 50 şubesine self-checkout kasalar kurarak müşteri deneyimini ...

Avusturya | Klagenfurt’ta Şok Keşif: 46 Yaşındaki Türk Gözaltına Alındı

Klagenfurt'ta bir süpermarket otoparkında şüpheli bir araçta yapılan kontrolde, 46 ...

Bu küçük grup toplantıları, Avrupa Birliği’nin çeşitli başkentlerinde gerçekleşiyor. Berlin’deki toplantıya Başbakan Karl Nehammer (ÖVP), AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve ev sahibi Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yanı sıra, Yunanistan, Belçika, Kıbrıs, Litvanya ve Macaristan’dan devlet ve hükümet başkanları da katılıyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile olan ilişkiler özellikle zorlu. Macaristan, NATO üyesi olan İsveç’in katılımı konusunda hâlâ endişelerini dile getiriyor. Ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun hedeflediği gibi, Ukrayna’nın AB’ye katılım perspektifine de şüpheyle yaklaşıyor.

Avusturya Şansölyesi’nin ofisi, açıklamasında “Göç alanında paradigma değişikliği”, “Dünyada AB rekabetçiliğinin güçlendirilmesi” ve “genişleme konusunda dürüst bir yaklaşım, bu kapsamda tüm potansiyel adayların eşit muamele görmesi” konularına vurgu yapıyor.

Nehammer’a göre, Avrupa Birliği büyük sorunlara odaklanmalı ve daha küçük konularda daha geri planda olmalı. Nehammer, AB’nin iltica sisteminin işlemediğini tekrarladı. Gelecekteki AB genişlemeleri konusunda Nehammer, belirli adaylar için hızlandırılmış bir süreçten kaçınılması konusunda uyardı. Bu itiraz, AB Komisyonu’nun yakın zamanda üyelik müzakereleri başlatılmasını önerdiği Ukrayna’ya açıkça yönelikti.

NEOS’tan Nehammer’a Eleştiri
“Bir hızlandırılmış sürecin vaat edildiği konusunda kimse kimseye bir söz vermedi, bu tamamen Kanzler’in FPÖ’den korktuğu için yaptığı saf popülizm,” diye NEOS dış politika sözcüsü Helmut Brandstätter sinirlendi. “Ukrayna, Avrupa’nın temel değerleri, özgürlüğü ve demokrasimiz için cephede savaşıyor – bu nedenle ciddi üyelik müzakereleri yapmayı hak ediyor,” diye bir bildiri yayınladı. “AB Komisyonu, üyelik müzakerelerinin duyurulmasıyla Putin ve arkadaşlarına, Avrupa’nın bölünmeyeceğini net bir şekilde gösterdi. Nehammer da aynısını yapmalı ve Putin anlayışlılarının korkutma taktiklerine – hem genişleme hem de iltica konusunda, ÖVP’nin yıllardır çözümleri bloke ettiği yerde – girmemeli.”

Yayınlama: 14.11.2023
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.