Almanya Federal Meclisi’nden Tarihi Karar: Vatandaşlık Reformu Onaylandı, Çifte Vatandaşlık Artık Daha Kolay
Almanya Federal Meclisi, vatandaşlık yasası reformunu kabul ederek, uzun süredir ülkede yaşayan yabancı vatandaşların daha hızlı Alman pasaportu almasını ve çifte vatandaşlık elde etmelerini kolaylaştırdı.
UTKAN HABER (Viyana) – Almanya’da vatandaşlık yasası reformu gerçekleştirilerek, uzun süredir ülkede yaşayan yabancı vatandaşların daha hızlı bir şekilde Alman pasaportu alabilmesi ve mevcut vatandaşlıklarını koruyabilmeleri sağlanacak. Federal Meclis, bu önemli değişikliği içeren yasa tasarısını onayladı.
Oylamada, 639 milletvekilinden 382’si reform lehinde oy kullanırken, 234’ü karşı çıktı ve 23 milletvekili çekimser kaldı. Ampel koalisyonu partileri SPD, Yeşiller ve FDP’nin desteklediği tasarı, CDU/CSU ve AfD’nin muhalefetiyle karşılaştı. Fraksiyonsuz milletvekilleri, çoğunlukla Sol Parti veya “Sahra Wagenknecht İttifakı” mensupları, çekimser oy kullandı.
Yeni yasa, entegrasyon başarılarına ödül olarak, vatandaşlığa alınmaları daha önce sekiz yıl olan süreyi beş yıla indiriyor. “Özel entegrasyon başarıları” durumunda, bu süre üç yıla kadar düşebilir. Yabancı ebeveynlerin çocukları da, bir ebeveyni beş yıldır yasal olarak Almanya’da yaşıyorsa, doğumla birlikte Alman vatandaşlığı alabilecek.
Almanya’da vatandaşlık reformu konusunda tartışmalar devam ederken, Federal Meclis yeni Vatandaşlık Yasasını kabul etti. Bu karar, yaklaşık beş milyon yabancı vatandaşın daha hızlı bir şekilde Alman pasaportuna başvurmasını sağlayacak.
Alman Pasaportu “Ramschware” mı? Federal Meclis Vatandaşlık Reformunu Kabul Etti
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yeni vatandaşlık kurallarını savunarak, Almanya’nın uluslararası iş gücü rekabetinde yerini korumasının önemini vurguladı. Faeser, topluma katkıda bulunan ve entegrasyon sürecini tamamlayan yabancı vatandaşlara değer verilmesi gerektiğini belirtti.
Vatandaşlık reformu, vatandaşlığın elde edilmesini kolaylaştıracak ve çifte vatandaşlığı genel olarak mümkün kılacak. Yabancılar, artık beş yıl sonra Alman pasaportu için başvuruda bulunabilecek, bu süre önceden genellikle sekiz yıldı. “Özel entegrasyon çabaları” gösterenler için vatandaşlık başvurusu üç yıl sonra mümkün olacak.
Yabancı ebeveynlerin Almanya’da doğan çocukları, en az bir ebeveynin beş yıldan fazla süredir yasal olarak Almanya’da yaşaması durumunda, daha fazla koşulsuz olarak Alman vatandaşlığını alacak. Ayrıca, yaşlı göçmenler için de bazı kolaylıklar sağlanacak; bu kişiler artık yazılı bir Almanca testi yapmak zorunda kalmayacak.
Yeni vatandaşlık yasası, entegrasyon kanıtları ve Almanca bilgisi şartını koruyor. Irkçılık, antisemitizm veya yabancı düşmanlığı ile kayıtlı olan kişiler vatandaşlığa alınmayacak. Vatandaşlık ayrıca, özellikle hileli yanıltma veya yanlış bilgi verme durumunda geri alınabilir.
Bununla birlikte, muhalefet, vatandaşlık yasasına eleştirel yaklaşıyor. Birliğin iç politika sözcüsü Alexander Throm, “Vatandaşlık Değersizleştirme Yasası” olarak nitelendirerek, Almanya’nın gereksinimlerini azaltırken, diğer ülkelerin, örneğin Fransa’nın, vatandaşlık kurallarını sıkılaştırdığını belirtti. CSU, “Alman pasaportu bir Ramschware değil!” diyerek, vatandaşlığın başarılı bir entegrasyon sürecinin sonunda verilmesi gerektiğini vurguladı.
Vatandaşlık reformu yasası yürürlüğe girdikten üç ay sonra yürürlüğe girecek.