Viyana’da İşsizlik Oranları Yükseldi
Viyana’da işsizlik oranı Ekim ayında %6,5 artış göstererek, özellikle inşaat ve otelcilik/gastronomi sektörlerinde işsizlerin sayısında belirgin bir yükseliş yaşandı. Eğitim ve kurs programlarına katılım gösteren işsizlerin sayısı da artış gösterdi.
UTKAN HABER (Viyana) – Çalışma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamayla, Ekim ayına ait işsizlik rakamlarını kamuoyu ile paylaştı. Bakanlık tarafından yayınlanan istatistiklere göre Avusturya’da 338.896 kişi işsiz olarak kayıtlı bulunuyor ya da İş ve İşçi Bulma Kurumu (AMS) tarafından sunulan eğitim programlarına katılıyor. İş arayanların sayısı 264.232 olurken, eğitim programlarına dahil olanların sayısı 74.664’e ulaştı.
Avusturya’da 340 Bin Kişi İş Arıyor
Çalışma ve Ekonomi Bakanı Martin Kocher, “Mart ve Mayıs 2023 sonları arasında geçen yıla göre işsizlik sayısında yaklaşık 11.000 kişilik bir artış oldu,” dedi ve ekledi, “Yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik sonuçları bu artışta etkili oldu.” Ukraynalı mültecilerin işsizlik istatistiklerine dahil olmasının da önemli bir etken olduğu vurgulandı.
Tüm Avusturya’da işsizlik rakamlarında bir artış yaşanırken, Viyana bu eğilimin dışında kalmadı. Ekim ayında Viyana’da işsizlik oranı %6,5 artarak, şehirdeki ekonomik tabloyu etkiledi. İş ve İşçi Bulma Servisi (AMS) verilerine göre, yaklaşık 106.000 kişi işsiz kaydı bulunmakta ve bunlardan 35.500’ü çeşitli eğitim ve kurs programlarına katılım gösteriyor. Bu durum, zorunlu eğitimini tamamlamış olan ve yüksek eğitim seviyesine sahip kişilerin işsizlikten daha fazla etkilendiğini gösteriyor.
Buna karşılık, AMS verilerine göre uzun süreli işsizlerde gözlemlenen %2,3’lük bir azalma ve 50 yaş üstü işsiz sayısının genel işsizlik oranı artışına göre daha düşük olması, durumun tamamen olumsuz olmadığının göstergesi. Viyana AMS, bu verilere dayanarak mesleki eğitim dereceleri konusunda destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
Sektörel bazda incelemelerde ise inşaat, otelcilik ve gastronomi sektörlerinde işsizlikte belirgin artışlar dikkat çekiyor. Ürün üretimi ve perakende ticaret sektörlerinde de işsizlik oranları arttı, ancak bu artış diğer bazı sektörlere kıyasla daha az oldu. Bu eğilimler, iş gücü piyasasının ve ekonomik durumun yakından takip edilmesini gerektiriyor.