2023 Yılında Viyana’da 142.000 Kişi Asgari Geçim Yardımı Aldı

2023’te Viyana’da 142.001 kişi asgari geçim yardımı aldı, çocuklar ve çalışanlar arasındaki yardım başvuruları arttı. ÖVP ve FPÖ, sosyal yardımlarla ilgili raporun gecikmesi nedeniyle hükümeti eleştirdi.

2023 Yılında Viyana’da 142.000 Kişi Asgari Geçim Yardımı Aldı

UTKAN HABER (Viyana) – Geçtiğimiz yıl Viyana’da toplam 142.001 kişi asgari geçim yardımı aldı. Bu sayı, 2022’ye göre 7.698 kişilik bir artış anlamına geliyor. Ancak, yardım alanların toplam nüfusa oranı değişmeden %7 seviyesinde kaldı.

Sosyal Meclis Üyesi Peter Hacker’ın (SPÖ) ofisinden yapılan açıklamaya göre, asgari geçim yardımı oranı 2019’dan bu yana sabit kaldı. Ancak şehir nüfusunun önemli ölçüde arttığı belirtildi. 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının, son beş yılın en büyük nüfus artışına yol açtığı ifade edildi.

Çocuklar Arasında Yardım Alanların Oranı Arttı

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Dört Ayaklı Dedektifler: Gümrük Köpeklerinden Başarılı Yarıyıl Bilançosu
Avusturya’da Dört Ayaklı Dedektifler: Gümrük Köpeklerinden Başarılı Yarıyıl Bilançosu

Avusturya gümrük köpekleri, 2024'ün ilk yarısında 100.000'den fazla sigara, 129 ...

Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Ulusal Konsey Seçimi Sonrası Hükümeti Görevden Aldı
Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Ulusal Konsey Seçimi Sonrası Hükümeti Görevden Aldı

Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, seçim sonrası yeni hükümeti kurmak ...

2023 yılında, asgari geçim yardımı alan ailelerde toplam 48.999 çocuk yaşıyordu. Bu sayı, bir önceki yıla göre %4,3 artış gösterdi. 2017’den beri yardım alan çocuk sayısında bir düşüş veya duraksama yaşanırken, bu sayı 2023’te tekrar artış gösterdi. Yardım alanlar arasında, sığınma hakkı kazanmış çocuklar önemli bir yer tutuyor. Ayrıca, aile birleşiminin de bu artışta etkili olduğu kaydedildi. 0-17 yaş arasındaki sığınmacı çocukların sayısında %9,2 oranında bir artış yaşandı.

Çalışanlar da Asgari Geçim Yardımına Muhtaç

Viyana’da giderek artan bir şekilde çalışanların da asgari geçim yardımına başvurduğu gözlemlendi. 2023 yılında yardım alan çalışan sayısı 11.429’dan 12.161 kişiye yükseldi. Belediye yetkilileri, %6,4’lük artışın bir önceki yıla göre daha düşük olduğunu, ancak bu eğilimin devam ettiğini belirtti. Çalışanlar, gelirlerini bu yardımla tamamlıyor.

Çalışabilir durumdaki diğer yardım alıcıları, İş Piyasası Kurumu’na (AMS) kayıtlı. Yardım alanların %56’sı ise çocuklar, emekliler ve çalışamayacak durumda olan bireyler gibi, iş piyasasına giremeyen kişilerden oluşuyor.

Sosyal Meclis Üyesi Peter Hacker, rakamların ve değişmeyen yardım oranının, Viyana’da birçok kriz olmasına rağmen yoksulluk artışının alınan önlemlerle engellendiğini gösterdiğini belirtti. Hacker, hedeflerinin yardıma muhtaç kişileri mümkün olan en kısa sürede iş piyasasına kazandırmak olduğunu vurguladı ve “Kimseyi geride bırakmıyoruz” dedi.

ÖVP ve FPÖ’den Sert Eleştiriler

Muhalefetten ise bu duruma eleştiriler geldi. Viyana ÖVP Başkanı Karl Mahrer, reform ihtiyacının açıkça ortada olduğunu belirterek, Viyana’nın sosyal yardımlarla “sosyal mıknatıs” haline geldiğini söyledi. Ayrıca, daha ayrıntılı veriler içeren yıllık raporun neden önümüzdeki hafta açıklanacağına dair soru işaretleri bulunduğunu ifade etti.

FPÖ Sosyal Sözcüsü Wolfgang Seidl ise açıklanan rakamları eleştirerek, “Raporun önümüzdeki hafta açıklanacak olması, şu anda verilere ulaşmayı engelliyor. Böyle bir tutum, gizlenecek bir şey olduğu anlamına gelir. Hacker’ı raporu derhal muhalefete sunmaya ve kamuoyuyla paylaşmaya çağırıyorum” dedi.

Yayınlama: 02.10.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.