avusturya viyana enerji yardım ams ma40 ikramiye bonus emekli ev yardımı avusturya haberleri viyana haberleri

Yumurta Fiyatında Patlama! ABD’de Bir Yumurta 1 Doları Buldu

Yumurta Fiyatında Patlama! ABD’de Bir Yumurta 1 Doları Buldu

ABD’de kuş gribi nedeniyle yumurta fiyatlarında büyük bir artış yaşanıyor. Daha düne kadar konuşulan olası artışlar, artık gerçeğe dönüştü: Yumurtalar lüks ürün haline geldi.

BILD’in New York çevresinde yaptığı piyasa araştırmasına göre, 12’li soğutulmuş yumurta paketleri 9,99 ila 10,49 dolar arasında satılıyor. Bu da tanesi yaklaşık 90 cent anlamına geliyor. Organik yumurtalar ise daha da pahalı: 12’li organik paket 12,99 dolar seviyesine kadar çıktı. Bu da yumurta başına 1 doların üzerinde bir fiyat demek. Yani Avrupa’daki süpermarket fiyatlarının yaklaşık dört katı!

Yüksek fiyatlara rağmen market rafları hâlâ dolu. Ancak bu fiyatlar yüzünden birçok ekonomik otel kahvaltı büfelerinden yumurtayı çıkardı.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Tereyağı Fiyatlarında Düşüş: 250 Gramı 2,39 Euro

UTKAN HABER (Viyana) - Avusturya’da artan enflasyon ve fiyat artışları, ...

Avusturya’da Her Şey Yeniden Yolunda: Süpermarketlerden Büyük Fiyat İndirimi!

UTKAN HABER (Viyana) - Avusturya’da artan enflasyon ve fiyat artışları, ...

Görevden Uzaklaştırma Kararı Resmileşti: İmamoğlu Artık Başkan Değil

UTKAN HABER (Viyana) - İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ...


Yüzde 97’lik Artış

Karşılaştırmak gerekirse: Şubat 2025’te ABD’de 12’li yumurta fiyatı ortalama 6 dolar civarındaydı. Bu, 2024 Şubat ayına göre yaklaşık %97’lik bir artış anlamına geliyor. Mart 2025’in başında bazı bölgelerde fiyatlar 7 ila 9 dolara kadar yükseldi. Kaliforniya’daki bazı mağazalarda ise organik yumurtalar 10 doların da üzerine çıktı.

Özellikle New York ve New Jersey bölgelerinde fiyat artışı çok daha sert hissediliyor. BILD’in süpermarketlerde yaptığı gözlemler, zincir marketler dışında kalan yerlerde küçük satıcıların yeni fiyat etiketlerini yetiştiremediğini ortaya koyuyor. Bu nedenle yumurta fiyatları birçok yerde el yazısıyla raflara yazılıyor.


Almanya’da da Yumurta Krizi Mi Var?

Alman Yumurta Birliği Başkanı Hans-Peter Goldnick’e göre Almanya’da da bir dönem talep fazlası nedeniyle yumurta arzı sıkıntısı yaşandı ve toptan fiyatlar hızla yükseldi. Ancak son dönemde durumun istikrara kavuştuğunu belirten Goldnick, “Paskalya’da yeterince yumurtamız olacak” dedi.


Amerikalılar Yumurtaları Elimizden Mi Alıyor?

ABD’deki arz sıkıntısı nedeniyle, Amerikan yetkililer Avrupa’dan, özellikle Almanya’dan daha fazla yumurta ihracatı talep etti. Bu talep, Almanya Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Alman Yumurta Birliği’ne iletildi. Goldnick, bu talebin büyük üreticilere ve toptancılara iletildiğini, ancak yüksek miktarda yumurtayı mevcut dengeli piyasadan çıkarmanın çok zor olduğunu belirtti. “Böylesine büyük miktarları bulmak ve ihraç etmek şu an için çok, çok zor” dedi.

 - Dünya
Yayınlama: 25.03.2025
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.