Sırbistan sınırında bir otomobilin fabrika boşluklarına gizlenmiş 268 bin Euro bulundu! 70 bin Euro değerinde olan VW Touareg otomobilede el konuldu

Sırbistan’da bu seferde bir otomobilin fabrika boşluklarına gizlenen 268 bin Euro ele geçirildi.

Sırbistan sınırında bir otomobilin fabrika boşluklarına gizlenmiş 268 bin Euro bulundu! 70 bin Euro değerinde olan VW Touareg otomobilede el konuldu

UTKAN HABER (Viyana) – Edinilen bilgiye göre olay, 28 Kasım 2022’de Sırbistan Presevo sınır kapısında meydana geldi. Gümrük memurları ve MUP memurlarının ortak çalışması ile yabancı plakalı araç ile seyahat eden yolcuların fabrika zemini boşluklarına, pil bölmesine ve arka koltuğunun altına sakladığı yaklaşık 270.000 Euro kaçırma girişimini engelledi.

Otomobilin fabrika boşluklarında yaklaşık 270.000 Euro
İhlal, iki yabancı vatandaşın Kuzey Makedonya’ya seyahat ettiği ülkeden çıkışta kontrol kuyruğuna yabancı tescilli bir “VW Touareg” geldiğinde fark edildi.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Romanya’daki 122 Kilometrelik Sibiu-Pitești Otoyolu 2028 Yılında Tamamlanacak

2020 ilkbaharında başlayan Sibiu-Pitești otoyolu çalışmalarından bu yana, toplam 122,1 ...

Romanya’da Büyük Otoyol Projesi: Sibiu – Pitești Otoyolu Bölüm 3 İnşaatı Hız Kazanıyor

Romanya'nın Sibiu ve Pitești şehirleri arasında inşa edilen Sibiu - ...




Rapor edecek bir şeyleri olmadığını ve izin verilen miktarda nakit yanlarında olduklarını söylemelerine rağmen, araç kapsamlı bir inceleme için seçildi.

İlk olarak fabrika zemin boşluğunda, yolcu koltuğunun önünde, içinde döviz desteleri bulunan bir çanta bulundu.

Daha sonra pil bölmesinde içinde para bulunan üç çanta daha bulundu ve sonunda farklı para birimleri olan gizli paranın bir kısmı da arka koltuk sırasının altındaki döşemede bulundu.




Sayılarak toplam 268 bin kaçak Euro olduğu belirlendi.

70 bin Euro değerinde olan VW Touareg marka otomobilede el konuldu
Sırbistan kanunlarına göre kaçak olarak gözüken eşyanın değeri, eşyanın bulunduğu aracın değerinin üçte birini aştığı için araca da el konuldu. 37 yaşındaki sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı ve olay savcılığa sevk edildi.

Beyanda bulunulan nakit paradan vergi ya da harç alınmaz. 

Beyanı Zorunlu Nakit Para:

AB ülkeleri ve Türkiye güzergahındaki ülkelerde 9.999 avro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasaktır. Çek ve senet gibi ödeme araçları da nakit para olarak sayılır.





Birlikte Yolculuk Edenler:

Birlikte seyahat edenlerden her bir kişi için 10.000 avroya kadar nakit para bulundurma hakkı vardır.



• 10.000 avroyu geçmeyecek kadar paranın her bir kişinin kendi üzerinde ya da kendi kişisel eşyası arasında bulunması gerekir. Aksi halde para kimin üzerinde bulunursa o kişiye ait kabul edilmektedir.

• Türkiye güzergahı üzerindeki ülkelerin bazılarında, yanında nakit para bulunduran kişinin ülke kanunlarına göre yetişkin sayılması (çoğu ülke bakımından 18 yaşını tamamlamış olmak) şartı aranmaktadır.

 

Gümrüklerde Nakit Para Beyanı Nasıl Yapılır?

10.000 avro ve üzeri nakit parayı yanında taşıyan kişilerin, sınırından geçtikleri ülkenin gümrük kapılarında yazılı olarak beyanda bulunmak için gümrük memurlarından ‘nakit para beyan formu’ talep ederek bu formu doğru şekilde doldurmaları gerekmektedir. Yazılı olarak beyan edilmeyip gümrük memurlarının kişi ve eşyalara yönelik detaylı aramasında tespit edilen para, beyan edilmemiş para olarak kabul edilir.



Her ülke dilinde ayrı ayrı hazırlanmış ‘nakit beyan formlarına BURADAN adresinden de ulaşılabilir. 





Beyan Edilen Nakit Paradan Harç ya da Vergi Alınır mı?

Ülke sınırlarından geçerken beyanda bulunulan 10.000 avro ve üzerindeki nakit para için  herhangi bir ceza uygulaması olmadığı gibi harç ya da vergi alınması da söz konusu değildir.

 

Bütün Paraya El Koyma Hakkı

Türkiye’ye gelirken ihmal ya da unutkanlıkla yanındaki nakit parayı beyan etmediği için bütün parasına el koyulması sebebiyle mağduriyet yaşayanların sayısı son derece fazladır.



Türkiye güzergahındaki ülkelerin gümrük kontrollerinde, limit üzerinde bildirimi yapılmamış ya da yanlış bildirimde bulunulmuş nakit para tespit edildiği takdirde cezalar, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bütün paraya el koyulmasına kadar varabilmektedir.



Türkiye’ye seyahat edecek kişilerin birçok noktada sınır kontrolü olduğunu dikkate alarak 10.000 avro ve üzeri nakit paranın bildirimi kuralına mutlaka uymaları gerekmektedir.



Yayınlama: 28.11.2022
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.