Avusturya’da Verbund Enerji Şirketi 300.000’den Fazla Müşterisine Para İadesi Yapılacak

Verbund Enerji Şirketi, 2022’deki haksız fiyat artışı nedeniyle 320.000’den fazla müşterisine para iadesi yapacak. Müşteriler, VKI’nin toplu başvuru sitesine kayıt yaptırarak iade alabilecekler.

Avusturya’da Verbund Enerji Şirketi 300.000’den Fazla Müşterisine Para İadesi Yapılacak

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da Mayıs 2022’de Verbund AG, 320.000’den fazla müşterisinin elektrik fiyatlarını artırmıştı. Bu artışın nedeni, Genel İş Koşullarındaki Avusturya Elektrik Fiyat Endeksine dayanan bir maddeydi. Bu endeks, borsa fiyatlarına göre hesaplanmaktadır. Verbund AG, fiyatlarını bu borsa endeksine bağlamıştı, ancak kendisi büyük miktarda elektriği hidroelektrik santrallerinden üretmektedir. Şirket ayrıca “Yüzde 100 Avusturya hidroelektriği ile elektrik” vaadinde bulunmuştu.

Şimdi, yaklaşık 320.000 Verbund AG müşterisi para iadesi alacak. Tüketici Bilgilendirme Derneği (VKI), Sosyal İşler Bakanlığı adına Verbund AG’ye dava açmış ve elektrik tedarikçisi ile iade konusunda anlaşmaya varmıştır. Etkilenen müşteriler bugünden itibaren VKI’ye ücretsiz olarak kayıt yaptırabilirler.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’nın Kärnten Eyaletinde Bir Hafta Ücretsiz Toplu Taşıma Fırsatı
Avusturya’nın Kärnten Eyaletinde Bir Hafta Ücretsiz Toplu Taşıma Fırsatı

Kärnten’de 16-22 Eylül tarihleri arasında toplu taşıma ücretsiz olacak, vatandaşlar ...

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer: Öğrenciler Bugün ‘Otomatik Olarak Mazur Sayılacak’
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer: Öğrenciler Bugün ‘Otomatik Olarak Mazur Sayılacak’

Başbakan Karl Nehammer, şiddetli fırtınaların ülkenin altyapısını ciddi şekilde etkilediğini ...

Avusturya VERBUND Müşterilerine 2022 Fiyat Artışı İçin Geri Ödeme Fırsatı: Başvurunuzu Unutmayın!
Avusturya VERBUND Müşterilerine 2022 Fiyat Artışı İçin Geri Ödeme Fırsatı: Başvurunuzu Unutmayın!

VERBUND müşterileri, 2022'deki tartışmalı fiyat artışından kaynaklanan tazminatlarını almak için ...

Avusturya’da Sel Felaketi: Viyana-Penzing’de 100 Kişi Tahliye Edildi!
Avusturya’da Sel Felaketi: Viyana-Penzing’de 100 Kişi Tahliye Edildi!

Yoğun yağış ve fırtına nedeniyle Viyana-Penzing’de Viyana Nehri taştı, 13 ...

Fiyat Artışı Haksız Bulundu

Sosyal İşler Bakanlığı’nın değerlendirmesine göre, fiyat artışı tüketiciler için beklenmedikti çünkü bu artış, elektrik tedarikçisinin tüketicilere sunduğu tedarik stratejisiyle uyumlu değildi. Ayrıca, Verbund AG, fiyat artışı için geçmişe dayalı bir endeks değeri kullanmış ve bu durum, sözleşme imzalandıktan hemen sonra büyük fiyat artışlarına yol açmıştı. Bu yaklaşım, tüketiciler için olumsuz sonuçlar doğurmuştur.

Bu sebeple, VKI, Sosyal İşler Bakanlığı adına toplu dava açmıştır. Viyana Ticaret Mahkemesi, söz konusu maddeyi ilk derece mahkemesinde geçersiz ilan etmiş, bu kararı Şubat 2023’te Viyana Temyiz Mahkemesi de onaylamıştır. Yapılan müzakereler sonucunda, Ağustos 2024’te Temyiz Mahkemesi’nin kararı yürürlüğe girmiş, böylece tarife artışının hukuki dayanağı ortadan kalkmış ve geri ödemeler yapılmasına karar verilmiştir.

“Şirketler A sözü verip B yapamazlar. Tüketiciler enerji sağlayıcılarının oyuncağı olmamalı, aksine elektrik ve gaz piyasasının merkezinde yer almalıdırlar. İki başarılı yargı kararının ardından tüketicilerin lehine bir çözüm bulduğumuz için mutluyum. Tüketici koruma, bu tür uygulamalara karşı kararlılıkla mücadele etmek için vardır.” – Federal Bakan Johannes Rauch

Toplu Başvuru İçin VKI Web Sitesinden Kayıt Yapılması Gerekiyor
İade hesaplaması, ilgili fiyat artışı ve her hane için belirli tüketim miktarına dayanmaktadır. Müşteriler, Mayıs 2022 öncesindeki eski elektrik fiyatı ile artan fiyat arasındaki farkı toplu olarak geri alacaklar. Ortalama bir hane, 3.300 kWh elektrik tüketimiyle yaklaşık 90 Euro geri alacaktır. Artık Verbund AG müşterisi olmayan tüketiciler de geri ödeme hakkına sahiptir.

Geri ödemeyi alabilmek için VKI toplu başvuru kaydı gerekmektedir. Başvuru, 2 Eylül – 11 Kasım 2024 tarihleri arasında, www.verbraucherrecht.at/verbund-aktion2024 adresindeki VKI web sitesinden ücretsiz olarak yapılabilir. Verbund AG, geri ödeme hakkı olan müşterileri önümüzdeki günlerde e-posta veya mektupla bilgilendirecektir.

Yayınlama: 05.09.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.