Avusturya’da Üniversite mezunlarının çoğu doğrudan iş hayatına atılıyor

Artan sayıda lisans mezunu, mezuniyet sonrası doğrudan iş piyasasına giriyor, yüksek lisans eğitimine geçiş oranları düşüş gösteriyor. Bu trend, üniversite tipi, öğrenim alanı ve cinsiyet gibi faktörlere bağlı değişiklikler gösterirken, eğitim sisteminin ve iş piyasasının dinamiklerine dair önemli göstergeler sunuyor.


Avusturya’da Üniversite mezunlarının çoğu doğrudan iş hayatına atılıyor

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da artan sayıda lisans mezunu, lisans derecesinden sonra doğrudan iş piyasasına giriyor. Birinin yüksek lisans programına kaydolup kaydolmaması, aralarında üniversite tipi ve öğrenim alanının da bulunduğu çeşitli faktörlere bağlı.

Statistik Austria’ya göre, son zamanlarda mezunların %63’ü iki yıl içinde yüksek lisans programına kaydolmuş. 2007/08 döneminde bu oran %81 idi. Araştırma yazarı Sarah Klem için bu düşüş, iş piyasasının eğitim reformuna tepki gösterdiğinin bir işareti. Öğrenciler de tersine iş piyasasının gerekliliklerine tepki gösteriyor. Eğitim sistemi, 1999’dan itibaren Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora’ya dönüştürüldü.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Enflasyon Düşüyor: 2024 Mayıs Ayında Yüzde 3,3’e Geriledi

Avusturya'da enflasyon düşüş eğilimini sürdürüyor ve Mayıs ayında yüzde 3,3'e ...

Avusturya’da özel ev kiraları yüzde 9 arttı, konut fiyatları ise yüzde 2,6 düştü

Statistik Austria'ya göre, Avusturya'da özel ev kiraları 2022'ye göre yüzde ...

Viyana’da Galatasaray’ın Şampiyonluk Kutlamaları Başladı

Galatasaray, Konyaspor'u 3-1 yenerek Süper Lig şampiyonu oldu ve 24. ...

Viyana’nın Favoriten Bölgesinde Yine Olay: Polis Memuru Bıçaklı Saldırıya Uğradı

Viyana'nın Favoriten bölgesinde, 41 yaşındaki Ürdün vatandaşı bir adam, bıçakla ...

Günümüzde hala bazı alanlarda Lisans programları mevcut – bunlar arasında Hukuk, Tıp, Teoloji ve Sanatlar bulunuyor. Lisans’tan sonra bir Yüksek Lisans programına kaydolup kaydolmamanın, üniversite tipi, öğrenim alanı ve cinsiyet gibi faktörlere bağlı olduğu görülüyor. Örneğin, Eğitim Fakültelerinde Yüksek Lisans derecesi, öğretmenlerin süresiz bir iş ilişkisi elde etmesi için bir gereklilik. Özel ve Meslek Yüksekokullarında, insanlar iki yıl içinde ileri düzey bir programa kaydolmaya çok daha az eğilimli.

Alanlara göre bakıldığında, özellikle erkeklerin hakim olduğu Madencilik, Mühendislik, Fen Bilimleri ve Tarım gibi alanlarda geçiş oranları yüksek. Beşeri Bilimler, Sosyal ve İktisadi Bilimler, Sağlık Bilimleri ve sanatsal alanlarda ise oranlar belirgin şekilde daha düşük. Ayrıca, özellikle erkekler yüksek lisans programına devam etme eğiliminde. Statistik Austria’ya göre, ebeveynlerin eğitimi artık büyük bir rol oynamıyor.

Yayınlama: 21.02.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.