Avusturya’da Seçim: FPÖ Yüzde 28,8 ile Birinci Sırada, ÖVP Yüzde 26,3’te Kaldı

Avusturya seçimlerinde aşırı sağcı FPÖ, yüzde 28,8 oyla birinci parti oldu, ÖVP ise yüzde 26,3’te kaldı. FPÖ’nün göçmen karşıtı politikaları seçimi şekillendirdi.

Avusturya’da Seçim: FPÖ Yüzde 28,8 ile Birinci Sırada, ÖVP Yüzde 26,3’te Kaldı

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da yapılan Ulusal Meclis seçimlerinde aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), ilk sonuçlara göre yüzde 28,8 oy alarak birinci parti oldu. Mevcut Başbakan Karl Nehammer’in liderliğindeki muhafazakâr Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise yüzde 26,3’te kaldı. Seçim sonuçları, ülkenin siyasi tercihinin sağa kaydığını gösteriyor.

ÖVP lideri Nehammer, seçimin ardından yaptığı açıklamada, “Birinci olmayı başaramadık, bu acı bir durum,” ifadelerini kullandı. Daha önce ÖVP ile koalisyon ortağı olan Yeşiller Partisi ise bu seçimde büyük bir düşüş yaşayarak yüzde 8,3 oy aldı. 2019’da yüzde 13,9 oy alan Yeşiller, bu sonuçla büyük bir oy kaybına uğradı. Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ise yüzde 21 oyla üçüncü sırada yer aldı.

FPÖ’nün yükselişi dikkat çekiyor. 2019 seçimlerinde yüzde 16,2 oy alan FPÖ, bu seçimde önemli bir artış göstererek Avusturya’nın en büyük partisi konumuna yükseldi. Ancak ÖVP, FPÖ ile koalisyon yapmaya sıcak bakmıyor. ÖVP Genel Sekreteri Christian Stocker, “FPÖ ile hükümet kurmayacağız,” dedi. Buna karşılık FPÖ lideri Herbert Kickl, tüm partilere iş birliği çağrısı yaparak, “Elimiz herkese açık,” dedi.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Dört Ayaklı Dedektifler: Gümrük Köpeklerinden Başarılı Yarıyıl Bilançosu
Avusturya’da Dört Ayaklı Dedektifler: Gümrük Köpeklerinden Başarılı Yarıyıl Bilançosu

Avusturya gümrük köpekleri, 2024'ün ilk yarısında 100.000'den fazla sigara, 129 ...

Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Ulusal Konsey Seçimi Sonrası Hükümeti Görevden Aldı
Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Ulusal Konsey Seçimi Sonrası Hükümeti Görevden Aldı

Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, seçim sonrası yeni hükümeti kurmak ...

Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ise siyasi partileri diyaloga çağırarak, kalıcı çözümler bulunmasının zaman alabileceğini, ancak bu sürecin önemli olduğunu belirtti. Koalisyon görüşmelerinin başlaması için FPÖ’nün Cumhurbaşkanı’ndan hükümet kurma yetkisi alması gerekiyor.

Seçim sonuçları, FPÖ’nün özellikle göçmen karşıtı politikalarının seçmenler arasında yankı bulduğunu gösteriyor. Parti, göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi ve toplumun daha homojen hale getirilmesi gibi politikalarıyla dikkat çekti.

Seçime katılım oranı yüzde 78,5 olarak açıklandı. Bu oran, 2019’daki yüzde 75,59’a göre bir artışa işaret ediyor. Seçim sonuçlarına dair kesin rakamların saat 23.00’ten önce açıklanması beklenmiyor.

Yayınlama: 30.09.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.