Avusturya’da Kasım Ayında Enflasyon Sabit: Oran %5,4’te Kaldı

Avusturya’da Ekim ayına göre %0,4 artışla Harmonize Tüketici Fiyat Endeksi yıllık %4,9 yükseldi; enflasyon oranı Kasım’da sabit kaldı. Enerji fiyatlarındaki azalma ve paket tur fiyatlarındaki artış bu durumu etkiledi.

Avusturya’da Kasım Ayında Enflasyon Sabit: Oran %5,4’te Kaldı

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da enflasyon oranı, Kasım ayında da değişiklik göstermeyerek %5,4 seviyesinde kalmaya devam etti. Statistik Austria’nın hızlı tahminlerine göre, Ekim ayındaki enflasyon oranı ile aynı düzeyde kalarak sabit bir seyir izledi.

Ekim ayına göre fiyat seviyesinde yaşanan %0,4’lük artışa karşın, Harmonize Tüketici Fiyat Endeksi (HVPI) yıllık bazda %4,9 artış gösterdi. Bu, bir önceki aya göre %0,2’lik bir enflasyon oranı anlamına geliyor.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da KDV İndirimi: Tereyağı 10 Cent, Süt 7 Cent, Yumurta Başına 1,7 Cent Ucuzluyor

Sosyal Demokratlar (SPÖ) kutlama havasında: Yılın ikinci yarısından itibaren temel ...

Avusturya Başbakanı’ndan Ucuz Elektrik Müjdesi: Kilovat Saat 10 Sentin Altına Düşüyor

Avusturya’da elektrik fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Devlet enerji şirketi Verbund, Mart ...

Avusturya’da FPÖ’den ORF Maaşlarına Tepki: Ortalama Aylık Maaş 7.140 Euro Brüt

Avusturya'da FPÖ Genel Sekreteri ve Medya Sözcüsü Christian Hafenecker, hane ...

Viyana’da Kira Krizine Karşı Radikal Adım: Belediye Evlerinde Kuralları Değişiyor

Viyana Belediyesi, özel kampanyalar ve yeni bir tahsis modeliyle daha ...


Avusturya’da Enflasyon Oranı Kasım Ayında Sabit Kaldı
Statistik Austria Genel Müdürü Tobias Thomas, “Bu yılın başından itibaren gözlemlediğimiz düşen enflasyon oranları trendinin şimdilik kesintiye uğradığını” ifade etti. Bu durumun, ev halkı enerji fiyatlarının önceki aylara kıyasla genel enflasyona daha az baskı yapmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Kasım ayında özellikle paket turların fiyatlarında belirgin bir artış yaşandığına dikkat çekiliyor.

Finans Bakanı Magnus Brunner (ÖVP), yıl başından bu yana enflasyonun belirgin şekilde düşmesinin sevindirici olduğunu vurguladı. Brunner, “%5,4 ile enflasyonun Ocak ayındaki zirve değerinin yarısına düşmüş olması ve Ukrayna Savaşı’nın başlamasından önceki seviyenin altında olması”nın önemine değindi. Ayrıca, krizlere rağmen alım gücünün güçlendirildiği ve soğuk ilerlemenin kaldırılması gibi rahatlatıcı önlemlerin uygulandığına dikkat çekti.

Üretici fiyatları, enflasyon için erken bir gösterge olarak kabul ediliyor. Ekim ayında, üretici fiyatlarının 2022 Ekim ayına göre %4,0 daha düşük olduğu ve yıllık değişim oranının 2023 Eylül ayında -%3,8, Ağustos’ta ise -%2,4 olduğu belirtiliyor. Bu durum, ürünlerin üretim maliyetlerindeki artışların tüketicilere yansıtılma eğiliminde olmasına rağmen, enflasyonun beklenen düzeyde artmadığını gösteriyor.

Yayınlama: 30.11.2023