Avusturya’da Düşük Gelirli Haneler Krizin Pençesinde! Enflasyonun Etkisi Hâlâ Yoğun Şekilde Hissediliyor

Avusturya’da düşük gelirli haneler, enflasyonun etkisini hâlâ yoğun bir şekilde hissederek temel harcamalarını kısmak zorunda kalıyor. Özellikle elektronik, mobilya ve tatil gibi alanlarda tasarrufa gidiyorlar.

Avusturya’da Düşük Gelirli Haneler Krizin Pençesinde! Enflasyonun Etkisi Hâlâ Yoğun Şekilde Hissediliyor

UTKAN HABER(Viyana) – Avusturya’da aylık net geliri 2.000 Euro’nun altında olan haneler, enflasyon krizinin yükünü hâlâ ağır bir şekilde taşıyor. Tüketiciler, özellikle perakende harcamalarını kısarak ayakta kalmaya çalışıyor.

Johannes Kepler Üniversitesi Linz’in 2024 Sankt Martin Raporu’na göre, orta ve yüksek gelir gruplarında enflasyonun etkisi hafiflemeye başlarken, düşük gelir gruplarında bu durum tam tersi yönde ilerliyor. 2023 Eylül ayında aylık geliri 2.000 Euro’nun altında olan hanelerin %27’si daha az alışveriş yaparken, bu oran bir yıl sonra %30’a yükseldi. Düşen enflasyona rağmen bu eğilimin devam etmesi uzmanların dikkatini çekiyor.

Enflasyon Krizinin İzleri Silinmiyor

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Utkan TV Sordu: SÖZ Partisi Başkanı Hakan Gördü 421 Bin Euro’luk Kamu Desteğini Nerelerde Kullandı?

Utkan TV olarak, SÖZ Partisi’nin 2021–2025 yılları arasında eyalet yasası ...

Avusturya’da İşsizlere Ek Gelir Sınırı Geliyor: AMS Ödeneğinde 2026’dan İtibaren Yeni Dönem

Avusturya hükümeti, işsizlik maaşı (Arbeitslosengeld) ve acil yardım (Notstandshilfe) alanlar ...

Avusturya’da Hofer Marketlerinde 250 Gram Tereyağı 1,49 Euro’ya, Süt 99 Cent’e Düştü

Avusturya’nın önde gelen indirim market zincirlerinden Hofer, 5 Aralık’tan itibaren ...

Avusturya’da 5 Aralık’tan İtibaren Hofer’de Yeni Fiyatlar: Süt ve Tereyağı Ucuzluyor

Avusturya’nın önde gelen indirim market zincirlerinden Hofer, 5 Aralık’tan itibaren ...

Raporda, “Enflasyon krizinin etkileri, düşük gelirli haneler için hâlâ yoğun şekilde hissediliyor.” ifadesine yer verilirken, orta ve üst gelir gruplarında tüketim kısıtlamalarının %26’dan %18’e düştüğü belirtiliyor.

Araştırmaya göre düşük gelir grubundaki Avusturyalıların %59’u artan fiyatlarla başa çıkmak için hâlâ daha ucuz ürünleri tercih ediyor. Bu oran geçen yıl %62 idi; ancak enflasyon düşse de düşük gelirli hanelerin tasarruf eğilimi belirgin şekilde devam ediyor.

Elektronikten Tatile: Tasarruf Her Alanda

Özellikle elektronik ve mobilya gibi uzun vadeli ihtiyaçlarda tasarrufa giden düşük gelirli tüketicilerin oranı %54 iken, orta ve yüksek gelir gruplarında bu oran %35. Tatil ve eğlence harcamalarında da benzer şekilde tasarruf farkı göze çarpıyor.

Rapor, düşük gelirli hanelerin enflasyon krizinin yükünü en ağır hisseden grup olduğunu ve bu durumun hayatlarının her alanına yansıdığını gözler önüne seriyor.

Yayınlama: 12.11.2024