Almanya’da Tereyağı Fiyatları Zirve Yaptı: 250 Gram 2,39 Euroya Yükseldi

Almanya’da tereyağı fiyatları rekor kırarak 2,39 euroya ulaştı. Yüksek talep ve sınırlı arz nedeniyle fiyatların daha da artması bekleniyor.

Almanya’da Tereyağı Fiyatları Zirve Yaptı: 250 Gram 2,39 Euroya Yükseldi

UTKAN HABER (Viyana) – Almanya’da tereyağı fiyatları rekor seviyeye ulaştı. Bu hafta itibarıyla süpermarket ve indirim marketlerinde satılan 250 gramlık Alman markalı tereyağı paketleri 2,39 eurodan satışa sunuluyor. Uzmanlar, bunun Almanya’da bugüne kadar görülen en yüksek tereyağı fiyatı olduğunu belirtiyor.

Bonn’daki Tarım Pazar Bilgi Kurumu’ndan (AMI) Kerstin Keunecke, tereyağı fiyatlarının 2022 yazında ulaşılan 2,29 euroluk önceki rekoru 10 cent geçtiğini ifade etti. Marka ürünlerin fiyatları da şu an bu seviyenin üzerinde seyrediyor.

Fiyat Artışı Sürecek

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Coca-Cola Beş Tesisini Kapatıyor: 500 İş Kaybı Bekleniyor
Coca-Cola Beş Tesisini Kapatıyor: 500 İş Kaybı Bekleniyor

Coca-Cola, Almanya'da beş tesisini kapatarak yaklaşık 500 iş pozisyonunu sonlandırmayı ...

Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Ulusal Konsey Seçimi Sonrası Hükümeti Görevden Aldı
Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Ulusal Konsey Seçimi Sonrası Hükümeti Görevden Aldı

Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, seçim sonrası yeni hükümeti kurmak ...

Avrupa’da Enflasyon Düşüşte: Almanya’da 2024 Eylül Enflasyonu %1,6’ya Geriledi
Avrupa’da Enflasyon Düşüşte: Almanya’da 2024 Eylül Enflasyonu %1,6’ya Geriledi

Almanya’da enerji fiyatlarındaki düşüşle enflasyon Eylül 2024'te %1,6'ya geriledi. Uzmanlar, ...

Sektör temsilcileri, tereyağı fiyatlarının daha da artacağını öngörüyor. Özellikle Noel dönemindeki yüksek talebin, sınırlı arz ile buluşmasının fiyatları daha da yukarı çekeceği belirtiliyor. Almanya Süt Üreticileri Birliği (BDM) sözcüsü Hans Foldenauer, fiyatların ne zaman düşeceğinin ise belirsiz olduğunu, bu durumun teslim edilen süt miktarına, süt içeriklerine ve talebe bağlı olarak şekilleneceğini söyledi.

Süt ve süt ürünleri sektöründen dernekler, Ağustos ayı sonunda fiyat artışlarına dikkat çekmişti. Fiyat artışının temel sebepleri arasında çiftçilerin daha az süt üretmesi ve çiğ sütteki yağ oranının düşmesi yer alıyor.

İthalat ve Üretimde Düşüş
Peynir gibi diğer süt ürünlerine yönelik yüksek talep, tereyağı üretimi için gereken yağı azaltırken, Almanya’ya yapılan tereyağı ithalatı da ciddi oranda düştü. Ayrıca, ülkedeki süt ineklerinin ve süt üretim çiftliklerinin sayısındaki uzun süreli düşüş devam ediyor. 2023 yılında Almanya’da yaklaşık 3,7 milyon süt ineği ve 50.600 süt çiftliği bulunuyordu.

2022 yılında Ukrayna savaşı, enflasyon ve enerji krizi tereyağı fiyatlarını yükseltmişti. O dönemde bir paket tereyağının fiyatı 2,29 euroya çıkarak rekor kırmıştı. 2023 yazında fiyatlar 1,39 euroya kadar düşse de, yeniden yükselişe geçti. Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, 2024 Ağustos ayında tüketiciler tereyağı için 2020 yılına kıyasla yüzde 41 daha fazla ödeme yaptı.

Yayınlama: 03.10.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.