Almanya’da Benzin Üç Yılın En Düşük Seviyesinde: Benzin ve Dizel Fiyatları Daha da Düşebilir

OPEC+’ın kararları ve Çin’deki ekonomik durgunluk nedeniyle benzin ve dizel fiyatları üç yılın en düşük seviyelerine geriledi. Yakıt fiyatlarının daha da düşmesi bekleniyor.

Almanya’da Benzin Üç Yılın En Düşük Seviyesinde: Benzin ve Dizel Fiyatları Daha da Düşebilir

UTKAN HABER (Viyana) – OPEC+’ın uzmanlar tarafından tartışmalı bulunan bir kararı nedeniyle yakıt fiyatları daha da düşebilir. Ancak petrol fiyatlarında bir geri dönüş riski de mevcut.

Yakıt Fiyatları Yeniden Düşüşte
Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’ya düzenlediği saldırının ardından Almanya’da yakıt fiyatları hızla yükselerek tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Ancak şu anda benzin ve dizel fiyatları, 2021’in sonlarından bu yana en düşük seviyelere gerilemiş durumda. Benzin istasyonlarında fiyatların daha da düşmesi bekleniyor.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Almanya’da Tereyağı Fiyatları Zirve Yaptı: 250 Gram 2,39 Euroya Yükseldi
Almanya’da Tereyağı Fiyatları Zirve Yaptı: 250 Gram 2,39 Euroya Yükseldi

Almanya’da tereyağı fiyatları rekor kırarak 2,39 euroya ulaştı. Yüksek talep ...

Coca-Cola Beş Tesisini Kapatıyor: 500 İş Kaybı Bekleniyor
Coca-Cola Beş Tesisini Kapatıyor: 500 İş Kaybı Bekleniyor

Coca-Cola, Almanya'da beş tesisini kapatarak yaklaşık 500 iş pozisyonunu sonlandırmayı ...

Avusturya’da İşsiz Sayısı 354.665 kişiye ulaştı: Geçen Yıla Göre %10,6 Artış

Avusturya’da İşsiz Sayısı 354.665 kişiye ulaştı: Geçen Yıla Göre %10,6 Artış


Avusturya'da işsiz sayısı geçen yıla göre %10,6 artarak 354.665 kişiye ...

Avrupa’da Enflasyon Düşüşte: Almanya’da 2024 Eylül Enflasyonu %1,6’ya Geriledi
Avrupa’da Enflasyon Düşüşte: Almanya’da 2024 Eylül Enflasyonu %1,6’ya Geriledi

Almanya’da enerji fiyatlarındaki düşüşle enflasyon Eylül 2024'te %1,6'ya geriledi. Uzmanlar, ...

Mart 2022, Almanya için tarihin en pahalı yakıt ayıydı. Super-Benzin ve Dizel fiyatları litre başına 2,40 Euro’ya yaklaşmıştı. İki buçuk yıl sonra ise ADAC’ın verilerine göre, dizelin litre fiyatı ortalama 1,530 Euro, E10 ise 1,636 Euro’ya kadar geriledi.

Güçlü Euro, Düşük Fiyatların Sebebi
Yakıt fiyatlarının düşmesinin önemli bir nedeni, Euro’nun değer kazanması. Avrupa para birimi, son dönemde 1,11 ABD Doları seviyesinin üzerinde seyrediyor. Petrol, dolar üzerinden işlem gördüğü için doların zayıflaması, dolar dışı ülkeler için petrolü daha ucuz hale getiriyor. Bu da yakıt fiyatlarının düşmesine katkı sağlıyor.

Her ne kadar petrol fiyatları son dönemde yeniden yükselmiş olsa da, Temmuz ayından beri süren fiyat düşüşü, benzin ve dizel fiyatlarını daha uygun hale getirdi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu düşüşün küresel petrol talebindeki azalmadan kaynaklandığını belirtiyor. Uzmanlara göre, bu durum büyük ölçüde Çin’le ilgili. Çin, ekonomik durgunluk yaşıyor ve krizle boğuşan emlak sektörü, büyümenin önünde engel teşkil ediyor. Çin ekonomisinin yavaşlaması, petrol talebinin düşmesine neden oluyor.

OPEC Ülkelerinden Beklenmeyen Hamle: Petrol Arzı Fazlası Oluşabilir
Uzmanlar, yakıt fiyatlarının gelecekte de ucuz kalabileceğini öngörüyor. Bu durumun, petrol ihracatçısı ülkeler örgütü OPEC’in aldığı tartışmalı bir karar ile ilgili olduğu düşünülüyor. OPEC+, kendi koyduğu üretim kısıtlamalarını Eylül 2025’e kadar kademeli olarak kaldırmayı planlıyor. Commerzbank emtia uzmanı Carsten Fritsch, bu kararı şaşırtıcı bulduğunu belirterek, “OPEC+ aslında üretimi artırmak yerine, gelecek yıl piyasada oluşabilecek bir arz fazlasını önlemek için üretimi daha da kısmayı düşünmeliydi,” dedi.

Özellikle Çin’deki ekonomik yavaşlama ve küresel talebin azalmasıyla birlikte OPEC’in bu hamlesi, petrol fiyatlarında düşüşe neden olabilir ve bu da benzin ve dizel fiyatlarının daha da düşmesini sağlayabilir. Ancak petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle gelecekte yakıt fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceği belirsizliğini koruyor.

Yayınlama: 25.09.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.