Avusturya seyahat listesini güncelledi…Türkiye’den gelenlere 10 gün karantina uygulanmaya devam edilecek
Giriş Yönetmeliğinde yapılan değişiklik 19 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor. Bu kurallar daha sonra yolcular için geçerlidir.
UTKAN HABER (Viyana) -Avusturya Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein, 19 Mayıs gece yarısı yürürlüğe girecek olan Kararnamenin ayrıntılarını yayınladı.Şartsız giriş olmayacağından, kararname bakanlığın birkaç hafta önce ana hatlarıyla belirttiği durumdan şimdi farklı görünüyor.Yönetmelikte, eyaletler temel olarak birkaç kategoriye ayrılmıştır: düşük enfeksiyon oranlarına sahip olanlar, risk durumları, virüs varyant durumları ve diğer tüm durumlar. İtalya ve Almanya düşük enfeksiyon oranlarıyla listede yer alıyor, örneğin Hırvatistan riskli bir ülke olarak kabul ediliyor.
Giriş yönetmeliğinde yapılan en son değişiklik üç yeni kategori öngörmektedir : Düşük enfeksiyon oranlarına sahip ülkelerden Avusturya’ya giriş için, karantina gerekliliği yoktur, ancak bir negatif test, aşılama veya iyileşmeye ilişkin mevcut kanıt gereklidir. Bu sunulamıyorsa, Avusturya’ya girişten sonra 24 saat içinde Covid-19 testi yapılmalı ve yetkili kurumlara sunulmalıdır.
Avusturya’ya girişte 10 yaşından büyük çocuklar test edilmelidir.
Yüksek insidanslı ülkerlerden Avusturya’ya girerken, virüs varyantı durumları için daha katı kurallar geçerli olduğundan karantina da gereklidir.Prensip olarak, Avusturya’ya girmek isteyen herkes yerel halk dahil en erken 72 saat önceden https://entry.ptc.gv.at adresinde kayıt yaptırmalıdır. Rus aşısı Sputnik V geçerli değil Avusturya’ya girerken bir aşı kanıtı Almanca ya da İngilizce dil belge sayısında yayınlanan bir harf (örn sarı aşı kartı EMA tarafından onaylanmış bir aşı yoluyla), (, Biontech / Pfizer AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson) idi ya başarıyla tamamlandı DSÖ LAÜ süreci şapka: Rus aşısı Sputnik V geçerli değil , ancak DSÖ’den acil durum onayı alan Çin aşısı Sinopharm geçerli.
AB ÜLKELERİNE DOLAŞIM SERBEST
Avrupa Birliği’nin çok sayıda ülkesi, enfeksiyon insidansı düşük olan ülkeler olarak kabul edilmektedir. Buna Almanya, Romanya ve Slovakya da dahildir. Buradan turistik amaçlı ve karantina olmadan da girebilirsiniz.
Prensip olarak, 3-G kanıtı (test edilmiş, aşılanmış veya iyileşmiş) geçerlidir, ancak test 24 saat içinde de yapılabilir. Bir aşı kartı Almanca veya İngilizce olarak düzenlenmelidir, aynı durum koronavirüsden dolayı iyileştiğinizi belirten sağlık raporu için de geçerlidir.
Enfeksiyon insidansı düşük olan ülkeler için karantina sağlanmamaktadır. Buna Avusturya’nın tüm komşu ülkeleri dahildir: Almanya, İtalya, Lihtenştayn, İsviçre, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan. Karantina yerine “3-G kuralı” Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, İsrail, Letonya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya ve İspanya’dan gelen yolcular için de geçerlidir.
Monako, Andorra, San Marino ve Vatikan ile Uzak Doğu ülkeleri Singapur ve Güney Kore de bu kuralın kapsamına giriyor. Avustralya ve Yeni Zelanda’daki “Down Under” ülkelerinden gelen ziyaretçilerin de karantinaya alınmasına gerek yoktur. Turistik amaçlar da dahil olmak üzere tüm bu ülkelerden her tür giriş mümkündür. Güncel bir “3-G” sertifikası gereklidir.Avusturya’ya girişte test sunulmamışsa girişten sonraki 24 saat içinde Covid-19 testi yaptırabilirsiniz.
Türkiye’den Avusturya’ya girişte 10 gün karantina uygulanacak
Avusturya’ya giriş yapacak olan kişilere 10 gün karantina zorunlu olacak. Kişi, karantinanın 5. gününde (giriş günü = 0) PCR veya Antijen testi yapıp negatif bir sonuç durumunda karantinayı sonlandırabilecek.Öte yandan, söz konusu liste, ülkelerdeki Covid-19 durumuna ve vaka sayısına göre tekrar güncellenecek.
Aşılananlar ve iyileşenler karantinadan muaf tutulacaklar (
19 mayıs 2021 tarihinden itibaren Türkiye ve yüksek riski ülkelerden Avusturya’ya giriş yapanlar karantinadan muaf tutulacaklar.
-Birinci doz aşıyı olanlar aşı olduktan 22 gün sonra aşılanmış sayılacaktır.İkinci doz aşıyı yaptırmak için üç ay vakitleri olacak ve bu süre arfında ikinci doz aşıyı olmamaları halinde aşılanmamış sayılacaklardır
-İkini doz aşıyı olanlar ”3G Kuralı” kapsamında 9 ay süreyle aşılanmış sayılacaktır.
-Hastalığı atlatanlar için karantina ve test zorunluluğu yok!
-Hastalığı atlattığına dair 6 ayı geçmeyen belge gerekli
-Aşı olmayanlar ve hastalığı atlatmayanlar için test zorunluluğu var!
*Türkiye’de yapılan Çin aşısı(Sinovac) ve Rus aşısı kabul edilmiyor hangi aşıların geçerli olduğu aşağıda yer almaktadır!
Virüs varyant devletlerinden giriş ancak çok sınırlı bir ölçüde mümkündür
Daha fazla virüs varyantının meydana geldiği eyaletlerden – şu anda Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika – giriş ancak çok sınırlı bir ölçüde mümkündür. Esasen, yalnızca Avusturya vatandaşları ve Avusturya’da ikamet eden veya mesken ikametgahı olan kişilerin girmesine izin verilir.
Avusturya’da çalışanlar için
İşe gidip gelenlerin 28 günde bir https://entry.ptc.gv.at/ adresindeki elektronik kayıt adresinden bilgilerini yenilemeleri gerekiyor.
Avusturya’ya kimler kısıtlamasız giriş yapabilir?
-Sıklıkla ülkeye giriş çıkış yapanlar (mesleki veya ailevi nedenlerle ülkeye ayda en az bir kez gelenler)
-Aile içinde önceden öngörülmeyen durumlarla karşılaşanlar (Örneğin ölüm vakası)
-Tıbbı hizmet alanlar
-Gidilecek bölgeye zorunlu olarak yabancı topraklardan geçerek giriş yapanlar(Örneğin Grobes Deutsche Eck/Kleinwalsertal bölgesine giriş)
-Transit yolcular
-Öte yandan sağlık alanında çalışan bakım personeli gibi bazı meslek gruplarına da istisna tanınmaktadır. Bu kişilerden ülkeye girişte negatif korona testi ibraz etmeleri yeterli olacak.