Viyana’da 2025’ten İtibaren Su, Kanal ve Çöp Ücretlerine Zam: Hanelere Aylık 3,11 Euro Ek Maliyet!

Viyana, 2025’ten itibaren su, kanal, çöp toplama ve park ücretlerini artıracak; tek kişilik haneler için aylık 1,35 Euro, çok kişilik haneler için 3,11 Euro ek maliyet olacak. Maliye Bakanı Peter Hanke, bu zamların kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Viyana’da 2025’ten İtibaren Su, Kanal ve Çöp Ücretlerine Zam: Hanelere Aylık 3,11 Euro Ek Maliyet!

UTKAN HABER (Viyana) – Viyana’da belediye hizmetleri tarifeleri 2025 yılından itibaren artırılacak: Su, kanalizasyon, çöp toplama ve park ücretlerinde yapılacak olan artış, Maliye Bakanı Peter Hanke’nin ofisi tarafından Salı günü APA’ya bildirildi. Bu artış, mevcut Valorizasyon Yasası uyarınca gerçekleşiyor.

Viyana’da çok kişili bir hanenin aylık 3,11 Euro ek maliyetle karşılaşacağını belirten Maliye Bakanı Peter Hanke, yeni zamları duyurdu.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da Sel Felaketi: Viyana-Penzing’de 100 Kişi Tahliye Edildi!
Avusturya’da Sel Felaketi: Viyana-Penzing’de 100 Kişi Tahliye Edildi!

Yoğun yağış ve fırtına nedeniyle Viyana-Penzing’de Viyana Nehri taştı, 13 ...

İtfaiye Büyük Operasyonda: Viyana’da da Sel Alarmı! Tuna Kanalı Taştı
İtfaiye Büyük Operasyonda: Viyana’da da Sel Alarmı! Tuna Kanalı Taştı

Viyana’da şiddetli yağışlar nedeniyle Tuna Kanalı taştı, 14. bölgedeki evler ...

Viyana ve Doğu Avusturya’da Şiddetli Fırtına Uyarısı: En Yüksek Dikkat Gerekiyor!

Viyana ve Doğu Avusturya’da Şiddetli Fırtına Uyarısı: En Yüksek Dikkat Gerekiyor!


Viyana ve doğu Avusturya’da Pazar gecesi şiddetli yağmur ve kasırga ...

Yasa, yıl ortasında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) son artıştan bu yana %3 veya daha fazla yükselip yükselmediğini kontrol etmeyi öngörüyor. 2024 Haziran TÜFE’si %5,9’luk bir artış oranıyla bu sınırı açıkça aştı.

Son Zam 2023’te Yapılmıştı

Son olarak fiyatlar 2023’te artırılmıştı. Belediye binasına göre, 40 metrekarelik ortalama bir tek kişilik hanenin 2025’ten itibaren aylık 1,35 Euro, 90 metrekarelik çok kişilik bir hanenin ise 3,11 Euro ek maliyetle karşılaşması bekleniyor. Özellikle 1 saatlik park bileti fiyatı 2,50 Euro’dan 2,60 Euro’ya yükselecek.

Alternatifsiz Düzenleme

Maliye Bakanı Hanke, bu artışların kaçınılmaz olduğunu ve başka bir seçenek olmadığını vurguladı. “Mali koşullar Viyana için de diğer belediyeler ve eyaletler gibi zorlu. Artan enflasyon ve personel maliyetleri şehrimizi de etkiliyor ve benim görevim 20 milyar Euro’luk bütçeyi sağlam ve mantıklı bir şekilde yönetmek,” dedi.

Aynı zamanda Viyana’nın büyüyen bir şehir olduğunu belirten Hanke, demografik ve iklim değişikliği ile ilgili zorluklar göz önünde bulundurulduğunda, altyapıya yatırım yapmanın gerekli olduğunu söyledi. Çöp toplama ücretlerinin diğer eyalet başkentleri ve uluslararası metropollerle karşılaştırıldığında hâlâ uygun olduğunu da ekledi.

Muhalefetten Eleştiriler

Muhalefet, bu tarife düzenlemesine tepki gösterdi. ÖVP Grup Başkanı Markus Wölbitsch ve Maliye Sözcüsü Manfred Juraczka, “Bugün, Viyana Halk Partisi’nin aylardır uyardığı şey gerçekleşti: Viyanalılar 2025 başında büyük bir ücret artışı dalgasıyla karşı karşıya kalacak,” diye eleştirilerini dile getirdi.

Yeşiller, enflasyon oranını ele alarak tepki gösterdi. Bütçe Sözcüsü Martin Margulies, “Enflasyon %3’ün altına düşer düşmez şehir fiyat artırarak adeta fiyat yükseltici rolüne bürünüyor,” dedi.

FPÖ ise artışın “bardağı taşıran son damla” olduğunu belirtti. Parti lideri Dominik Nepp, bu düzenlemenin geri çekilmesini talep etti.

Yayınlama: 30.08.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.