Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun: Türkiye ve Avusturya Arasındaki Ticari İlişkiler Güçleniyor
Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, 2022 yılının ‘Türkiye-Avusturya Bilimsel Diyalog Yılı’ olmasının kararlaştırıldığını belirterek, “Bu, hem kültürel hem de ekonomik açıdan bize çok önemli fırsat kapıları açacak. Ekonomik alanda doğrudan iş birliği yapma olanaklarına sahip olacağız” ifadelerini kullandı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (BTSO) yapılan açıklamaya göre, BTSO Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında düzenlenen “Avusturya Pazarı ve Ticaret Fırsatları” toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
Toplantıya katılan Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Türkiye ile Avusturya arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlü olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki siyasi diyaloğun geliştirilmesi için özel çaba sarf ettiklerini belirtti. Ceyhun, “Avusturya hükümeti düzeyinde ülkemize karşı bazı ön yargılar var ancak eyalet hükümetleri düzeyinde bu ön yargılar çok daha az. İlişkileri geliştirmek için eyalet yönetimleri, belediyeler ve ticaret odalarıyla olumlu adımlar atıyoruz. Avusturya, Türkiye ile ekonomik ilişkilere büyük önem veriyor ve bu alanda daha büyük adımlar atabiliriz” dedi.
Avusturyalı Firmaların Türkiye’ye İlgisi Yüksek
Ceyhun, Avusturya hükümetinin Türkiye’ye yönelik olumsuz tutumuna rağmen, Avusturyalı firmaların Türkiye’ye yatırım yapma konusunda yüksek motivasyona sahip olduğunu belirtti. “Türkiye, Avusturyalı yatırımcılar için en cazip ülkelerden biri olmaya devam ediyor. Siyasi ilişkiler elbette ekonomik bağları etkiliyor, ancak siyasi gerilimlere rağmen ticaret hacmimiz güçlü. Siyasi engellerin azalmasıyla birlikte çok daha parlak bir ticari geleceğe sahip olacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye-Avusturya Bilimsel Diyalog Yılı
Kültürel ilişkilerin de ticari bağları güçlendirdiğini belirten Ceyhun, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda 2022 yılının ‘Türkiye-Avusturya Bilimsel Diyalog Yılı’ olarak belirlendiğini hatırlattı. Bu kapsamda iki ülke arasında hem ekonomik hem de bilimsel iş birliği olanaklarının artırılacağını ifade etti.
Toplantıda ayrıca, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Avusturya İş Konseyi Başkan Yardımcıları Burak Bilge ve Taner Demir, Avusturya pazarında iş yapmak isteyen Türk firmalarına çeşitli önerilerde bulundu.