Türkiye’den Almanya’ya gelen yolcularda 51 gün içinde 100 bin Euroluk ”kaçak altın” gümrüğe takıldı
Köln/Bonn Havalimanı Gümrüğü Türkiye’den gelen yolcularda resmi makamlara bildirilmemiş yüklü miktarlarda altına rastlandığını açıkladı. 1 Mart-21 Nisan arasında 100 bin euroluk “kaçak altın” gümrüğe takıldı.
KÖLN. Almanya’nın Köln/Bonn Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, son haftalarda Türkiye’den gelen yolcuların deklare etmeden beraberinde getirdikleri altın ve ziynet eşyalarında büyük oranda artış tespit edildiği bildirildi.
Köln/Bonn Gümrük Müdürlüğü Basın Sözcüsü Jens Ahland DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada Mart ayı başından bu yana resmi makamlara bildirilmediği için „kaçak“ olarak değerlendirilen altın ve ziynet eşyalarında gözle görülür bir artış kaydedildiğini söyledi.
Sözcü, Türkiye’den gelen yolcular arasında 1 Mart’tan 21 Nisan’a kadar rastgele yapılan kontrollerde, gümrük idaresine bildirilmediği tespit edilen 2 kilogram 200 gram altın ve ziynet eşyasının ele geçirildiğini kaydetti.
Jens Ahland, sadece Mart ayında yapılan denetimlerde Ocak-Şubat aylarının toplamının yaklaşık iki katına tekabül eden miktarda kaçak şekilde Almanya’ya getirilmeye çalışılan altın tespit edildiğini belirterek, söz konusu artışın sürdüğünü vurguladı.
Türkiye’den getirilen takılar Ahland, değeri 100 bin euroyu geçen altın ve ziynet eşyalarını resmi makamlara bildirmeden Almanya’ya getirmeye çalışan 27 kişi hakkında ise vergi kaçırmaya teşebbüs suçlamasıyla soruşturma başlatıldığını söyledi.
Altın „altın çağı“nı yaşıyor
Avrupa’yı önce finans, sonra borç krizi vurdu. Şimdi de euronun geleceği tartışılıyor. Tedirgin yatırımcı bu nedenle altına yöneldi. Artan talep fiyatları yukarı çekince de birçok kişi altın takılarını satmaya başladı.
Sözcü Ahland, Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen yolcuların beraberlerinde en fazla 430 euro değerinde altın takı bulundurabileceklerini belirterek, bu miktarın üzerindeki takıların gümrüğe tabi olduğunu ve mutlaka önceden resmi makamlara bildirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ederi 430 euroyu aşan altın ve ziynetin ticari ürün sayıldığını ve bu ürünlere değerleri üzerinden yüzde 19 katma değer vergisi ile yüzde 2,5 gümrük vergisi uygulandığını hatırlattı.
„Altın kaçakçılığı“ vakalarında Mart ayından itibaren yaşanan artışın nedenleri konusunda bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Ahland, yolcuların gümrükten geçişleri sırasında yapılan rastgele kontrollerde deklare edilmemiş altınlara rastlandığında kendilerine „susma hakları“ olduğunu hatırlattıklarını belirterek, bunun üzerine çoğu yolcunun konuşmamayı tercih ettiğini aktardı.
Sözcü ayrıca genellikle „Almanca yetersizliği“ nedeniyle bu yolcuların ifadelerinin daha sonra yazılı olarak alındığını, bu durumda da soruşturmanın gizliliği ilkesi gereğince beyan ettikleri gerekçelerin açıklanmadığını belirterek, son dönemlerdeki artışın nedenini belirlemekte zorluk yaşadıklarını söyledi.
Hannover’de bin yolcunun üzerinde 40 bin euroluk altın
Gümrükte ele geçirilen altın takılar
Aşağı Saksonya Eyaleti’nin başkenti olan Hannover’in havalimanı gümrük yetkilileri de 20 Nisan’da yaptıkları açıklamada „16 Nisan Cuma günü Hannover Havalimanında yapılan bir kontrolde, Türkiye’den gelen ve Bielefeld’de ikamet eden 45 yaşında bir kadın yolcunun üzerinde 40 bin euro değerinde, çorap ve pantolona gizlenmiş altın, altın kolye ve ziynet eşyaları bulunmuştur“ bilgisini paylaştı. Yetkililer, bunun son üç yıldır tespit edilen en yüksek miktar olduğunu da belirtti. Söz konusu kadın yolcunun, gümrüğe tabi eşyası bulunmayan yolcuların geçtiği çıkışa yöneldiği, şüphe üzerine durdurulduğu, 40 bin euro değerinde altın tespit edilmesi üzerine hakkında vergi kaçırmaya teşebbüsten soruşturma başlatıldığı bildirildi. İlaveten değerinin yüzde 19’u oranında katma değer vergisi ile yüzde 2,5 oranında da gümrük vergisi kesildiği açıklandı.
Hannover’de Şubat ayında da yine Türkiye’den gelen bir yolcunun üzerinde ve valizinde gizlenmiş şekilde bulunan 13 bin euro değerinde altın ve ziynet eşyası yakalandığı açıklanmıştı. 7 Şubat Pazar günü gelen 46 yaşındaki kadın yolcunun farklı çantalarda gizlenmiş, orijinal paketi ve faturalı altın yüzükler, kolye, bilezik ve gerdanlıklar bulunduğu duyurulmuştu. Bremen’de ikamet eden o yolcu hakkında da vergi kaçırmaya teşebbüsten soruşturma başlatıldığı bildirildi.
Kontrollerde köpekler de kullanılıyor
„Sadece Türkiye’den gelenlerde rastlıyoruz“
DW Haber’e konuşan Köln/Bonn Havalimanı Gümrüğü Sözcüsü Jens Ahland, yasal düzenlemelerin tanıdığı 430 euronun üzerinde miktarda gizli altın getirme vakalarına sadece Türkiye’den gelen yolcularda rastladıklarını belirtti. Ahland, böyle olumsuz ve faturası da yüksek olan, can sıkıcı bir sürpriz ile karşılaşmamaları için yolculara Alman Gümrük Dairesi’nin „Zoll und Reise“ (Gümrük ve seyahat ) adlı aplikasyonunu tavsiye ettiklerini söyledi. Bu uygulama ile yolcular satın aldıkları veya yanlarında bulunan altının değerine göre katma değer ve gümrük vergisini kolayca hesaplayabiliyorlar.
Ahland, kadınların sürekli olarak kullandıkları altın takılar için bir istisnanın söz konusu olmadığını vurgulayarak, değeri 430 euroyu aşan özel ziynet eşyası bulunanların, Almanya’dan ayrılmadan önce gümrüğe bunları deklare etmeleri halinde dönüşlerinde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmayacaklarını vurguladı.
Elmas Topcu
© Deutsche Welle Türkçe