Suudi Arabistan’daki İlk “Erkek” Humanoid Robot, TV Sunucusuna Uygunsuz Şekilde Dokunarak Gündem Oldu

Suudi Arabistan’da, bir TV sunucusuna uygunsuz şekilde dokunan ilk “erkek” humanoid robotun eylemi, yapay zeka ve robotikteki insan davranışı taklit yeteneklerinin etik sınırlarını tartışmaya açtı.


Suudi Arabistan’daki İlk “Erkek” Humanoid Robot, TV Sunucusuna Uygunsuz Şekilde Dokunarak Gündem Oldu

UTKAN HABER (Viyana) – Suudi Arabistan’da gerçekleşen bir etkinlikte, ülkenin ilk “erkek” humanoid robotunun bir TV sunucusuna uygunsuz şekilde dokunması, yapay zeka (AI) ve robotik teknolojilerin insan davranışlarını ne derece taklit edebileceği konusundaki tartışmaları alevlendirdi. Riyad’daki DeepFest Fuarı’nda çekilen ve viral hale gelen yedi saniyelik video klip, “Mohammed” adı verilen humanoidin, Lübnanlı muhabir Rawya Kassem’e beklenmedik bir şekilde dokunmasını gösteriyor.

Bu olay, yapay zekanın insan davranışlarını taklit etme yeteneğinin sınırlarını ve etik boyutlarını yeniden gündeme getirirken, aynı zamanda “2001: A Space Odyssey” filmindeki gibi süper zeki sistemlerin oluşturulması yolundaki ilerlemeyi de sorgulatıyor. Bilim insanları, makinelerin insan gibi davranışlar sergilemesi konusunda önemli ilerlemeler kaydetse de, bu tür davranışların programlanıp programlanmadığı veya belki de insan etkileşimlerinden öğrenilip öğrenilmediği tartışma konusu oldu.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
İsveç’te birçok kez Kur’an-ı Kerim yakan Salwan Momika ‘nın Ölüm İddiaları Asılsız Çıktı


Salwan Momika, İsveç ve Norveç'te Kur'an-ı Kerim yakma eylemleriyle tanınan ...

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in istifa edeceği iddia edildi: Açıklama geldi

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in istifa edeceği iddia edilmişti. ...

CHP’nin Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Ekilen Tohumlar Fide Oldu”

Türkiye'nin yerel seçimleri sonrası, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ...

“Mohammed”, geleneksel Suudi kıyafetleri içinde ve kırmızı bir kefiyeh takarak sunuldu. Ancak canlı yayın sırasında gerçekleşen bu uygunsuz dokunma, Kassem tarafından oldukça sakin bir tepkiyle karşılandı. Muhabir, robotu azarlar bir şekilde elini kaldırarak durumu profesyonelce yönetti.

Sosyal medyada başlayan tartışmalarda, QSS tarafından geliştirilen bu humanoidin davranışının kazara mı yoksa öğrenilmiş mi olduğu merak konusu oldu. İngiliz “Metro” gazetesine göre, QSS, “Mohammad”ın “tamamen otonom” olduğunu ve “doğrudan insan kontrolü olmaksızın bağımsız” bir şekilde çalıştığını belirtti.

Yayınlama: 14.03.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.