Süpermarket İçeceklerinde Şok Araştırma: 20 Gazlı İçeceğin 17’sinde Mikroplastik Tespit Edildi

Mikroplastik her yerde: Almanya Çevre Dairesi’nin (Umweltbundesamt) yaptığı çarpıcı bir çalışmaya göre, süpermarketlerde satılan 20 farklı gazlı içecekten 17’sinde mikroplastik parçacıkları bulundu.
Araştırma kapsamında 15 limonata ve 5 buzlu çay olmak üzere toplam 20 farklı içecek, 0,025 ila 0,5 milimetre boyutundaki mikroplastik parçacıkları açısından spektroskopi yöntemiyle analiz edildi.
İçeceklerin %85’inde Mikroplastik Tespit Edildi
İncelenen ürünlerin %85’inde, yani 17 örnekte farklı türde mikroplastik parçacıkları bulundu. Ortalama olarak her litre içecekte yaklaşık 6 mikroplastik parçası tespit edilirken, bu sayı bazı içeceklerde 23’e kadar çıktı. İlginç bir bulguya göre, geri dönüştürülmüş şişelerde mikroplastik oranı daha düşük çıktı.
Plastik Parçaları Nereden Geliyor?
Tüm şişeler, yaygın olarak kullanılan PET plastikten, kapaklar polietilen, etiketler ise çoğunlukla polipropilen malzemeden yapılmıştı. Tespit edilen mikroplastiklerin büyük kısmı bu üç malzemeye aitti.
Sınır Değer Belirlemek Zor
Çalışmada, içeceklerdeki mikroplastik oranının genellikle düşük olduğu ve bazı örneklerde hiç tespit edilemediği belirtildi. Çevre Dairesi’nden Helene Walch, “Diğer çalışmalardan elde edilen verilerle karşılaştırıldığında, şu an için endişe etmeye gerek yok,” dedi. Ancak Walch, şu uyarıyı da ekledi: “Artık mikroplastiklere maruz kalmaktan kaçınmak mümkün değil. Hangi miktarın insan sağlığı üzerinde etkili olduğunu henüz bilmediğimiz için net bir sınır değeri belirlemek zor.”
Mikroplastik Bağışıklık Sistemini Tetikleyebilir
Tüketici hakları savunucusu Martina Plazer, bazı araştırmaların mikroplastiklerin mide-bağırsak sisteminde bağışıklık hücrelerini harekete geçirdiğini ve iltihaplara yol açabildiğini, bunun da kronik hastalıkları tetikleyebileceğini gösterdiğini söyledi.
Tüketicilere Uyarı ve Önlem Önerileri
Tüketici uzmanları, gıdalardaki mikroplastik oranının azaltılması için önlemler alınmasını istiyor. AK uzmanı Stefan Göweil, “Ambalaj türü ve potansiyel kirlenmeler hakkında daha net bilgiler verilmesini istiyoruz,” dedi.
Mikroplastik Alımını Azaltmak İçin İpuçları
Plastik şişeler güneşte ya da sıcak ortamda bırakılmamalı
Şişeler sıkılmamalı, sertçe çalkalanmamalı
Şişe kapağı ne kadar sık açılıp kapanırsa, o kadar fazla plastik aşınması oluşur
Ayrıca yiyeceklerin mikrodalgada ısıtılmadan önce plastik ambalajlardan çıkarılması, plastik kahve kapsüllerinin kullanılmaması, plastik kaplarda karıştırma yapılmaması, plastik kesme tahtaları ve tek kullanımlık plastik şişelerin tercih edilmemesi öneriliyor.
Hazır Gıdalarda Mikroplastik Riski Daha Yüksek
Çevre Dairesi’nin başka bir çalışması, az işlenmiş gıdaların tercih edilmesini öneriyor. Helene Walch, “Yüksek oranda işlenmiş ürünlerde, üretim sürecinde mikroplastik bulaşma riski çok daha fazla,” dedi.