İsrail Ekonomisi Savaş Nedeniyle 2023 Yılının Sonuda Yüzde 20 Küçüldü

İsrail ekonomisi, 7 Ekim 2023 tarihindeki Hamas saldırılarının ve Gazze Şeridi’ndeki devam eden savaşın etkisi altında büyük bir darbe aldı. 2023’ün dördüncü çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yıllık %19,4 oranında azalırken, ihracat %18, özel tüketim %27 ve yatırımlar %68 oranında düştü. Savaş nedeniyle devlet harcamaları ise %88 arttı.

İsrail Ekonomisi Savaş Nedeniyle 2023 Yılının Sonuda Yüzde 20 Küçüldü

UTKAN HABER (Viyana) – İsrail ekonomisi, son dönemde yaşanan Hamas saldırılarının ve Gazze Şeridi’ndeki savaşın olumsuz etkileriyle karşı karşıya kaldı. Kudüs’teki ulusal istatistik ofisi tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, 2023’ün dördüncü çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), bir önceki çeyreğe kıyasla yıllık bazda %19,4 oranında düşüş gösterdi.

Ekonomideki bu keskin düşüş, ihracatın yaklaşık %18 oranında azalması, özel tüketimin neredeyse %27 düşmesi ve yatırımların %68 oranında gerilemesiyle daha da belirginleşti. Buna karşın, devam eden savaş nedeniyle devlet harcamalarında %88’lik bir artış yaşandı.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Erbakan’dan ‘İsrail’e kısıtlama’ açıklaması

YRP lideri Fatih Erbakan, İsrail’e karşı alınan 54 üründe ihracatı ...

İsveç’te birçok kez Kur’an-ı Kerim yakan Salwan Momika ‘nın Ölüm İddiaları Asılsız Çıktı


Salwan Momika, İsveç ve Norveç'te Kur'an-ı Kerim yakma eylemleriyle tanınan ...

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in istifa edeceği iddia edildi: Açıklama geldi

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in istifa edeceği iddia edilmişti. ...

CHP’nin Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Ekilen Tohumlar Fide Oldu”

Türkiye'nin yerel seçimleri sonrası, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ...

2023 yılı genelinde ekonomi, %2,0 oranında bir büyüme kaydedebilmiş olsa da, bu oran bir önceki yıl kaydedilen %6,5’lik büyüme oranından oldukça düşük kalmıştır. Bu durum, bölgedeki sürekli çatışmaların İsrail ekonomisi üzerinde ne kadar ağır bir etki yarattığını gözler önüne seriyor.

İsrail ekonomisinin bu zorlu dönemi nasıl atlatacağı ve savaşın uzun vadeli ekonomik sonuçları konusunda belirsizlikler devam ediyor. Uzmanlar, çatışmaların sona ermesi ve bölgesel istikrarın sağlanması halinde ekonominin yeniden toparlanma sürecine girebileceğini belirtiyor.

Yayınlama: 22.02.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.