Her Şey Pahalı Kalıyor: 2023’te Avusturya’da Enflasyon Yüzde 7,8 Oldu

2023 yılında Avusturya’da enflasyon oranı %7,8 olarak gerçekleşti. Bu oran, 2022’deki %8,6’lık enflasyondan düşük olmasına rağmen, 1974 ve 1975’ten bu yana en yüksek seviyelerden biri olarak kaydedildi.

Her Şey Pahalı Kalıyor: 2023’te Avusturya’da Enflasyon Yüzde 7,8 Oldu

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’nın resmi istatistik kurumu Statistik Austria’ya göre, 2023 yılında ülkedeki enflasyon oranı yüzde 7,8 olarak gerçekleşti. Bu oran, 2022 yılındaki yüzde 8,6’lık oranın biraz altında olup, son derece yüksek bir seviyede kalmaya devam etti. 1974 ve 1975’teki benzer yüksek enflasyon oranlarından bu yana en yüksek seviyelerden biri olarak kaydedildi.

Statistik Austria Genel Müdürü Tobias Thomas, 2023 yılında enflasyonun azalmasının, Euro bölgesindeki çoğu diğer ülkede daha güçlü olduğunu belirtti. Yıl boyunca gastronomi, yiyecekler, ev enerjisi ve konut bakımındaki güçlü fiyat artışları, enflasyonun ana sebepleri arasında yer aldı. Öte yandan, yıl boyunca enflasyonun düşmesine büyük ölçüde katkıda bulunan faktör ise düşük yakıt fiyatları oldu.

Enflasyon, Ocak ayında yüzde 11,2 seviyesinden Kasım ayında yüzde 5,3’e düşmüş, Aralık ayında ise yüzde 5,6’ya yükselmiştir. En güçlü fiyat artışı ise restoranlar ve otellerde yaşandı. Buradaki fiyatlar, bir önceki yıla göre yüzde 12,2 oranında artış gösterdi. Ekonomistler, yiyecek ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışlarını da en güçlü artışlar arasında sıralıyor.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da KDV İndirimi: Tereyağı 10 Cent, Süt 7 Cent, Yumurta Başına 1,7 Cent Ucuzluyor

Sosyal Demokratlar (SPÖ) kutlama havasında: Yılın ikinci yarısından itibaren temel ...

Avusturya Başbakanı’ndan Ucuz Elektrik Müjdesi: Kilovat Saat 10 Sentin Altına Düşüyor

Avusturya’da elektrik fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Devlet enerji şirketi Verbund, Mart ...

Avusturya’da FPÖ’den ORF Maaşlarına Tepki: Ortalama Aylık Maaş 7.140 Euro Brüt

Avusturya'da FPÖ Genel Sekreteri ve Medya Sözcüsü Christian Hafenecker, hane ...

Viyana’da Kira Krizine Karşı Radikal Adım: Belediye Evlerinde Kuralları Değişiyor

Viyana Belediyesi, özel kampanyalar ve yeni bir tahsis modeliyle daha ...

Bu enflasyon oranları, Avusturya ekonomisi üzerinde önemli bir etki yaratıyor ve hükümetin, halkın satın alma gücünü korumak için alması gereken önlemleri daha da önemli hale getiriyor.

Yayınlama: 17.01.2024