Bazı Ülkeler Yaz Saati Uygulamasını Kaldırdı: Türkiye de Listede

UTKAN HABER (Viyana) – Avrupa Birliği ülkeleri yaz saati uygulamasını kaldırıp kaldırmama konusunda yıllardır fikir birliğine varamazken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke bu uygulamayı çoktan sonlandırdı.
Avrupa’da her yıl mart ayının son pazar günü saatler 02.00’den 03.00’e alınarak yaz saati uygulamasına geçiliyor. Bu yıl da değişiklik 30 Mart gecesi yapılacak. Ancak uygulamanın tamamen kaldırılması yönünde 2018’de Avrupa Komisyonu tarafından yapılan teklif, 2019’da Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmesine rağmen AB Konseyi tarafından hâlâ onaylanmadı.
Ukrayna, Türkiye ve Diğerleri Yaz Saatine Veda Etti
Yaz saati uygulamasını sonlandıran ülkeler arasında Türkiye, Ukrayna, Mısır, Arjantin, Belarus, Brezilya, Çin, Hindistan, İzlanda, Japonya, Namibya, Rusya ve Güney Afrika yer alıyor. Ukrayna, savaş koşulları nedeniyle geçtiğimiz yıl bu uygulamayı kaldırmıştı. Türkiye ise 2016 yılında yaz-kış saati değişimini kalıcı olarak sonlandırmıştı.
Yaz Saatinin Kökeni 1973 Petrol Krizine Dayanıyor
Yaz saati uygulaması Avrupa’da ilk kez 1973’teki petrol krizi döneminde, enerji tasarrufu amacıyla uygulanmaya başlandı. Uygulamanın öncüsü Fransa olurken, Avusturya 1979’da, Almanya ve İsviçre ise 1980’de sisteme geçti. Avusturya’da yaz saati aslında daha önce, I. Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında da uygulanmıştı. 1940–1948 yılları arasında yapılan ikinci deneme de kalıcı olamamıştı.
Avrupa Birliği’nde ise bu uygulamanın kaldırılması için hâlâ ortak bir karar alınabilmiş değil. Polonya’nın başkanlık ettiği AB Konseyi, konuyu yeniden gündeme alıp almayacağı konusunda bir açıklama yapmadı.