Avusturya’da yaşayanlar 2 Nisan 2023’e kadar seçmen kaydınızı yaptırınız! Yurt dışı oy kullanma ne zaman başlayacak?

Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimine göre Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri 14 Mayıs’ta düzenlenecek. Seçmen listelerinin bugün askıya çıkması sonrası seçim heyecanı başladı. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise bulundukları ülkelerde başkonsolosluklarda ve belirlenen bölgelerde oy kullanma işlemi yapabilecek. Yurt dışında oy kullanma işlemi erken başlayacak. Peki yurt dışı oy kullanma ne zaman başlayacak? Yurt dışında oy kullanacak kaç seçmen var? İşte, seçimle ilgili detaylar…

Avusturya’da yaşayanlar 2 Nisan 2023’e kadar seçmen kaydınızı yaptırınız! Yurt dışı oy kullanma ne zaman başlayacak?

UTKAN HABER (Viyana) – Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olan Türk vatandaşları, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri değişiklikleri için en yakın dış temsilciliğe başvurarak İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için “ADRES BEYAN FORMU” nu doldurup, imzalamaları ve yurt dışı temsilcilikleri tarafından “Konsolosluk.net” sistemine girişleri sağlanmalıdır.

Posta ile yapılan müracaatlar dikkate alınmayacaktır.

NOT: Yurt dışı seçmenlerin oy kullanmalarına yönelik askı süresi içinde (20 Mart 2023 – 2 Nisan 2023) adres kayıt ve güncelleme;

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Viyana’daki Bir Apartmanda Yeni Ev Kuralları: Balkonda Sigara İçmek Yasaklandı

Viyana'nın Ottakring bölgesindeki bir apartmanda, yeni ev kuralları gereği balkonda ...

Avusturya’nın Niederösterreich Eyaletinde Aşırı Hız Yapan Dokuz Araca El Konuldu

Avusturya'da yürürlüğe giren yeni trafik yönetmeliği kapsamında, aşırı hız yapan ...

Avusturya’da 1 Mart 2024’ten İtibaren Polis Tarafından 21 Otomobile El Konuldu

Avusturya'da yürürlüğe giren yeni trafik yönetmeliği kapsamında, aşırı hız yapan ...

Yurt Dışı Seçmeni;

  • 1) Yurt dışında bulunduğu ülkedeki temsilciliğe başvurarak,
  • 2) Yurt içinde adresinin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne gidip “Adres Beyan Formu” (Form B) doldurarak ve pasaportunu ibraz ederek, (Beyanda bulunduğu ülkeye giriş-çıkış kayıtlarına bakılmaktadır.)
  • 3) Yurt dışında yaşayan vatandaşlar tarafından adrese ilişkin bildirimler dış temsilciliklere, dış temsilcilik bulunmaması halinde kayıtlı oldukları yerin nüfus müdürlüğüne posta ile göndermek suretiyle “Adres Beyan Formu” (Form B) doldurarak,
  • (1. ve 2. maddelerde belirtilen yöntemler için 29.04.2006 tarih ve 26153 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Nüfus Hizmetleri Kanun’un 50. maddesi ile 15.12.2006 tarih ve 26377 sayılı Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğin 12 ve 15. maddeleri dayanak oluşturmaktadır.)
  • 4) Yurt içinde E-devlet kapısından (www.turkiye.gov.tr) e-imza ile, (Bu işlemi yurtdışındaki servis sağlayıcılar üzerinden TÜRKSAT sağlamıyor.)
    (31.07.2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 4. ve 8. maddeleri dayanak oluşturmaktadır.)

yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt olabilir veya bilgilerini güncelleyebilir.

Resmi Gazete’de yayımlanan seçim takvimine göre Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi yurt içinde 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacakken, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler oylarını 27 Nisan – 9 Mayıs tarihleri arasında kullanabilecekler. Gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 27 Nisan’da başlayıp 14 Mayıs günü Türkiye saati ile 17.00’de sona erecek.

Yurt dışı seçmenler toplam 75 ülkedeki 180 noktada ve 47 gümrük kapısında oy kullanabilecekler. 2023 seçimlerinde 15 ülkede ilk kez sandık kuruluyor. İlk kez sandık kurulacak olan ülkeler Afganistan, Belarus, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya olup, faaliyete geçen yeni oy kullanma noktalarının sayısı ise çeşitli ülkelerde 25 olarak belirleniyor.

Seçimlere demokratik katılım bakımından yurt dışındaki Türk toplumunun dünyadaki en aktif diaspora topluluklarından biri olduğu biliniyor. YSK’nın verilerine göre 2018 yılında yapılan seçimlerde yurt dışı seçmen kütüklerine kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 44 bin 837 olarak belirlenmişti. 2010 yılında kurulan YTB’nin bu tarihten itibaren yapılan tüm seçimlerde yurtdışı vatandaşların daha kolay oy kullanabilmelerine dönük çalışmalarının da etkisiyle yurt dışında oy kullanan seçmen sayısı yıldan yıla artış göstermiş, 2018 yılında ise en üst seviyesine ulaşmıştı. 14 Mayıs günü yapılacak yeni seçimlere yaklaşık 100 bin seçmenin daha ilave olmasıyla bu seviyenin aşılacağı tahmin ediliyor. Ayrıca her yıl artan oy verme noktaları da önümüzdeki seçimlerde şimdiye kadarki en yüksek sayıyı görecek.

Yayınlama: 28.03.2023
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.