Avusturya’da vatandaş kredi ile ev alamıyor: Katı konut kredisi ticarete zarar veriyor

Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları nedeniyle bu yazdan itibaren konut kredilerinin daha kısıtlayıcı hale gelmesi dalgaların yükselmesine neden oluyor. Bankacılık ve emlak sektörleri, yeni işlerde büyük bir düşüş göz önüne alındığında gevşeme çağrısı yapıyor.

Avusturya’da vatandaş kredi ile ev alamıyor: Katı konut kredisi ticarete zarar veriyor

UTKAN HABER (Viyana) – Maliye Bakanı Magnus Brunner (ÖVP), ‘’Konut kredisini daha uygun hale getirmek için emlak devir vergisi ve tapu harcının kaldırılmasını teklif ediyor. Ancak Merkez Bankası, 2023’te gerekli düzenlemeleri yapmak için ödüllendirme uygulamasından veri toplamaya devam ediyor.

Katı emlak kredisi ağır eleştiri altında
Oesterreichische Nationalbank (OeNB) geçtiğimiz günlerde, mevcut Finansal Piyasa İstikrar Raporu’nu sunarken, 1 Ağustos’tan beri yürürlükte olan tartışmalı yeni gayrimenkul kredisi verme kriterlerini savundu. Ancak aynı zamanda önümüzdeki yıl içinde olası bir uyarlamanın sinyalini verdi.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
2024 Yılında ORF’ye Kaydolan Viyanalı Kadının Hesabından 1.094 Euro Kesildi

Viyanalı bir kadın, ORF ev hanehalkı vergisi için kaydını yaptırdıktan ...

Avusturya’da Cennet Gibi Hayat: 56 Yaşındaki Adam 10 Yıldır İşsiz ve İşsizlik Maaşı Alıyor!

Avusturya'da işsizlik oranları artarken, uzun süreli işsizlerin yaşadığı zorluklar da ...

Avusturya’da Baba ve Oğul 118 km Hızla Yarıştı: Ehliyetleri ve Araçlarına El Konuldu

Avusturya'nın Steiermark eyaletine bağlı Kapfenberg kentinde baba ve oğul, şehir ...




Mart 2023’e kadar, kredi kuruluşlarından – her şeyden önce istisna kotasının kullanımına ilişkin – ampirik değerler toplanacaktı. Bankaların kredilerin yüzde 20’sini verirken kendi takdir yetkileri var. Yönetmelik daha sonra yeniden değerlendirilecek.

OeNB Vali Yardımcısı Gottfried Haber, Kasım ayı sonunda Viyana’da gazetecilere “O zaman nerede değişiklik yapabileceğinizi görebilirsiniz” dedi. Örnek olarak ara finansmandan bahsedildi.




Daha fazla ilgili haber okumak için tıklayınız;

~ Avusturya’da konut kredisi almak zorlaştı: Bankalar artık yüzde 20 öz sermaye istiyor

~ Avusturya Maliye Bakanı Brunner gençler artık ev alamıyor! Katı Konut kredisi kurallarını gevşetmek istiyor

~ Viyana’da ikamet edenler posta kutularınızı kontrol ediniz! 200 Euro değerinde Enerji kuponu gelecek

~ 2023 yılında maaşlar 1.800 Euro’dan 1.945 Euro’ya yükselecek

~ Düşük gelirli çalışanlara 500 Euro ve çocuk başına ek 550 Euro ödenecek

OeNB, kredi kalitesindeki bozulmadan kaynaklanan sistemik risklere karşı yeni KIM Yönetmeliğinin (Kredi Kurumları Gayrimenkul Finansman Tedbirleri Yönetmeliği) gerekli hale geldiğini vurgulamaktadır. O zamandan beri borç vermedeki düşüş, esas olarak yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarından ve yalnızca daha az ölçüde daha kısıtlayıcı kriterlerden kaynaklanmaktadır. Almanya’da değişken faizli kredilerin yüksek oranı yüzde 47 ile Avrupa ortalamasının üzerinde.




Avusturyalılar gayrimenkul alırken daha temkinli hale geldi
Avusturya Federal Ekonomi Odası’nın (WKÖ) Federal Banka ve Sigorta Bölümü Perşembe günü yaptığı açıklamada, kötüleşen ekonomik beklentilerin yanı sıra yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranlarının birçok Avusturyalıyı emlak satın alma veya ev inşa etme konusunda giderek daha temkinli hale getirdiğini açıkladı. Avusturya Finansal Piyasa Otoritesi (FMA) tarafından konut kredisi verilmesine ilişkin getirilen kurallar bu etkiyi pekiştirdi ve yeni işlerde büyük bir düşüşe yol açtı.

WKÖ’nün emlak ve varlık mütevelli grubu başkanı Michael Pisecky tarafından Perşembe günü yayınlanan rakamlara göre, bu yıl Ağustos’tan Ekim’e kadar konut işlemlerinin sayısı geçen yılın aynı döneminde 21.000’den sadece 9.000’e yarı yarıya düştü.

 



Yayınlama: 02.12.2022
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.