Avusturya’da Konut Kiraları Hızla Yükseliyor: Enflasyon, Kiraları Artırmaya Devam Ediyor

Avusturya’da konut kiraları 2024’ün ikinci çeyreğinde yüzde 5,4 oranında artarak metrekare başına 9,8 Euro’ya ulaştı; enflasyon ve kira sözleşmelerindeki değer koruma maddeleri bu artışın ana nedenleri arasında. Avusturyalılar mülk sahibi olmayı tercih etse de, yüksek kredi faizleri ve yetersiz öz sermaye bu hayali erteliyor; kiralamanın sunduğu esneklik ise birçok kişi için cazip bir seçenek olmaya devam ediyor.

Avusturya’da Konut Kiraları Hızla Yükseliyor: Enflasyon, Kiraları Artırmaya Devam Ediyor

UTKAN HABER (Viyana) – Avustrya’da Konut kiraları, 2024’ün ikinci çeyreğinde de yükselmeye devam etti. Avusturya İstatistik Kurumu’nun Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, konut kiraları yıllık bazda yüzde 5,4 oranında artış gösterdi. Ortalama kira bedeli, ana ikametgah olarak kullanılan evler ve daireler için işletme giderleri dahil olmak üzere metrekare başına 9,8 Euro’ya ulaştı. Enflasyon, kira artışlarının ana nedenlerinden biri olarak öne çıkarken, kira sözleşmelerindeki değer koruma maddeleri de kiraların yükselmesine katkıda bulundu.

İkinci çeyrekte, işletme giderleri dahil olmak üzere aylık ortalama kira, ana kiralık daireler için 649,2 Euro oldu. Bunun 164,8 Euro’su işletme giderlerine ayrıldı; bu, bir yıl öncesine göre yüzde 4,2’lik bir artış anlamına geliyor. İşletme giderleri hariç kira (net kira), ikinci çeyrekte ana kiralık daireler için 487,1 Euro veya metrekare başına 7,3 Euro oldu ve bu, bir yıl öncesine göre yüzde 4,3 daha yüksekti.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Almanya’da Emlak Vergisinden Isıtma Kontrolüne: Sonbaharda Haneler İçin Önemli Tarihler

Almanya’da Emlak Vergisinden Isıtma Kontrolüne: Sonbaharda Haneler İçin Önemli Tarihler


Sonbaharda, vergi beyannamesi, ısıtma kontrolü ve emlak vergisi artışı gibi ...

Almanya’da Emlak Vergisi Reformu: Kira Artışını Önlemek İçin Özel Çözüm
Almanya’da Emlak Vergisi Reformu: Kira Artışını Önlemek İçin Özel Çözüm

NRW’de 2025’te yürürlüğe girecek emlak vergisi reformu nedeniyle kira artışlarını ...

Avusturya’da Ebeveynler ve Çocuklar İçin Yardım: 150 Euro’ya Kadar Bonus İmkanı

Avusturya’da Ebeveynler ve Çocuklar İçin Yardım: 150 Euro’ya Kadar Bonus İmkanı


Avusturya’da İşçi Odası, 5. ile 9. sınıfta çocuğu olan ailelere ...

Avusturya’da Kış Öncesi Destek: Düşük Gelirli Hanelere 200 Euro Isınma Yardımı
Avusturya’da Kış Öncesi Destek: Düşük Gelirli Hanelere 200 Euro Isınma Yardımı

Yukarı Avusturya, artan yaşam maliyetlerine karşı düşük gelirli hanelere 200 ...

Avusturya genelinde, ana ikametgah olarak kullanılan 4,15 milyon konut biriminin (evler ve daireler) üçte birinden fazlası balkon, sundurma, teras veya kış bahçesine sahip. Neredeyse her iki konut biriminden biri ise kendi bahçesine sahip (yüzde 49,5). Viyana’da balkonlu veya teraslı konutların oranı yüzde 54’te kalırken, Burgenland’da bu oran yüzde 80’e kadar çıkıyor. Viyana’da bahçeli konut oranı ise sadece yüzde 12.

Avusturyalılar Mülkiyeti Tercih Ediyor Ancak Engeller Büyük
Avusturyalılar mülkiyete sahip olmayı tercih ediyor. ImmoScout24 ve Integral’in gerçekleştirdiği ankete göre, katılımcıların yüzde 42’si kendi evinde veya mülk sahibi bir dairede yaşıyor. 18-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 55’i ise mülk sahibi olmayı hedefliyor. Ancak yüksek kredi faizleri, emlak fiyatları ve yetersiz öz sermaye birçok kişinin mülk edinme hayallerini erteliyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 17’si ev veya daire satın alma planlarını yüksek maliyetler ve yetersiz öz sermaye nedeniyle askıya almış durumda. Satın alma niyetinde olanların yüzde 15’i ise bankadan kredi onayı alamıyor.

Kiralar: Esneklik Tercih Ediliyor
Katılımcıların yüzde 28’i kiralık mülk modelini ideal bulurken, kişisel koşullar değiştiğinde kiralamanın sunduğu esneklik birçok kişi için cazip geliyor. Katılımcıların yüzde 12’si mülkiyetin çok fazla sorumluluk getirdiğini düşünürken, yüzde 3’ü mülk sahipliğinin artık günümüz için uygun olmadığını belirtiyor.

Avusturya’da konut kiralarındaki artış eğilimi devam ederken, enflasyon ve yüksek maliyetler vatandaşları kiralamaya yönlendiriyor. Kira sözleşmelerindeki değer koruma maddeleri ve enflasyon, kira artışlarının arkasındaki başlıca etkenler olmaya devam ediyor.

Yayınlama: 11.09.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.