Avusturya’da İşsiz Sayısı 354.665 kişiye ulaştı: Geçen Yıla Göre %10,6 Artış


Avusturya’da işsiz sayısı geçen yıla göre %10,6 artarak 354.665 kişiye ulaştı. İşsizlik en çok sanayi, inşaat, ticaret ve taşımacılık sektörlerinde yükseldi, özellikle Salzburg ve Yukarı Avusturya’da büyük artışlar kaydedildi.

Avusturya’da İşsiz Sayısı 354.665 kişiye ulaştı: Geçen Yıla Göre %10,6 Artış


UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da bir önceki yıla kıyasla işsizlerin sayısı %10,6 oranında artış gösterdi. Avusturya İş Kurumu’na (AMS) göre bu artışın başlıca nedenlerinden biri ekonomik daralma.

En Fazla Artış Sanayi ve İnşaat Sektörlerinde

Eylül ayı sonunda en fazla işsiz, sanayi/imalat sektöründe kaydedildi. Ayrıca taşımacılık ve depolama, inşaat, ticaret ve gastronomi gibi sektörlerde de işsizlik önemli oranda arttı.

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Coca-Cola Beş Tesisini Kapatıyor: 500 İş Kaybı Bekleniyor
Coca-Cola Beş Tesisini Kapatıyor: 500 İş Kaybı Bekleniyor

Coca-Cola, Almanya'da beş tesisini kapatarak yaklaşık 500 iş pozisyonunu sonlandırmayı ...

Avusturya’da Dört Ayaklı Dedektifler: Gümrük Köpeklerinden Başarılı Yarıyıl Bilançosu
Avusturya’da Dört Ayaklı Dedektifler: Gümrük Köpeklerinden Başarılı Yarıyıl Bilançosu

Avusturya gümrük köpekleri, 2024'ün ilk yarısında 100.000'den fazla sigara, 129 ...

Eylül Ayında İşsizlik Artmaya Devam Etti

Ekonomik durgunluk, Eylül ayında Avusturya’da işsizliğin daha da artmasına neden oldu.

Eylül ayı sonunda, 354.665 kişi işsiz olarak kaydedildi veya Avusturya İş Kurumu (AMS) tarafından düzenlenen eğitim programlarına katıldı. Bu kişilerin 279.730’u işsiz, 74.935’i ise AMS eğitimlerine katılan kişilerdi. Geçen yılın aynı ayına kıyasla işsiz ve eğitim gören kişi sayısı %10,6 oranında, yani 33.905 kişi arttı. İşsizlik oranı %0,6 artışla %6,6’ya yükseldi.

Sanayi ve İnşaat Durgunluğu İşsizliği Artırdı

Çalışma ve Ekonomi Bakanı Martin Kocher (ÖVP), işsizlik oranının Eylül ayı sonunda, 2019 seviyesine geri döndüğünü, yani COVID-19 pandemisinin patlak vermesinden ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başlamasından önceki seviyeye ulaştığını açıkladı. Bu iki olayın ekonomiyi önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Kocher, işsizliğin artışının önceki aylardaki seviyelerle uyumlu olduğunu ve işsiz sayısının yaklaşık 30.000 kişi daha fazla olduğu bir seviyede dengelendiğini belirtti. AMS Başkanı Petra Draxl ise ekonomik tahminler, artan işsizlik oranları ve mevcut iş ilanlarının, yakın zamanda bir ekonomik toparlanma sinyali vermediğini ifade etti.

Eylül ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, sanayi ve imalat sektöründe %17, taşımacılık ve depolama sektöründe %12,3, inşaatta %12, ticarette %11,9 ve gastronomi ile konaklama sektöründe %11,2 oranında işsizlik artışı görüldü. İşgücü kiralama sektöründe işsizlik artışı %7,4, sağlık ve sosyal hizmetler sektöründe ise %7,2 oranında gerçekleşti.

En Büyük Artış Salzburg’da

Eylül ayı itibarıyla işsizlikte en büyük artış %15,9 ile Salzburg’da, ardından %15,8 ile Yukarı Avusturya, %15,5 ile Tirol, %13,5 ile Steiermark ve %10,7 ile Vorarlberg’de görüldü. Viyana’da ise %8,8 oranında daha düşük bir artış kaydedildi. Burgenland’da %8,3, Kärnten’de %8,1 ve Aşağı Avusturya’da %8,0 oranında artış görüldü. Eyaletler arasında en yüksek işsizlik oranı %11,2 ile Viyana’da kaydedildi. Kärnten’de %6,2, Burgenland’da %5,9, Aşağı Avusturya’da %5,8, Vorarlberg’de %5,6, Steiermark’ta %5,5 ve Yukarı Avusturya’da %4,6 işsizlik oranı görüldü.

AMS Viyana, İşsizlere Başka Eyaletlerde İş Denemelerini Öneriyor

AMS Viyana, işsizlerin başka eyaletlerde iş aramalarını teşvik ediyor. AMS Viyana Başkanı Winfried Göschl, “Özellikle konaklama ve turizm sektörlerinde, diğer eyaletlerde iş denemek için şu an iyi bir fırsat var,” dedi. Avusturya’nın batısında kış sezonunda kazançların birçok durumda çok iyi olduğunu belirtti. AMS Viyana, ilgilenenlere Tirol’deki bir otelde ya da Salzburg’daki bir restoranda kalıcı veya geçici iş imkanlarını deneme konusunda destek sağlıyor. Tirol’de işsizlik oranı %3,7, Salzburg’da ise %3,8 ile oldukça düşük seviyelerde.

Eylül ayı itibarıyla Avusturya genelinde işsiz Avusturyalıların sayısı %7,4 artışla yaklaşık 201.200’e ulaşırken, işsiz yabancıların sayısı %15 oranında artarak 153.500’e çıktı.

Siyasi Tepkiler

FPÖ, yine turkuaz-yeşil hükümetin 2020’den bu yana izlediği iş gücü piyasası ve ekonomi politikalarını eleştirdi. FPÖ Grup Başkan Vekili Dagmar Belakowitsch, nitelikli iş gücü açığının hala devam ettiğini, yalnızca Avusturya’nın vergi gelirlerinden sosyal yardım alan işsiz yabancıların sayısının arttığını söyledi. Sanayiciler Birliği (IV) ise, yeni hükümetten ücret dışı maliyetlerin düşürülmesini ve iş gücü teşviklerinin artırılmasını talep ediyor. IV Genel Sekreteri Christoph Neumayer, tam zamanlı çalışmaya bonus verilmesini, işsizlik ödeneğinin kademeli olarak azaltılmasını ve düşük ücretlerle birlikte sosyal yardımlara yönelik hareketsizlik tuzaklarının önlenmesi gerektiğini belirtti.

SPÖ Sosyal Sözcüsü Josef Muchitsch, ekonomik toparlanma ve istihdam için bir program yapılması gerektiğini vurguladı. İşletmeler ve haneler için sabit enerji fiyatları, bir ekonomik teşvik paketi ve işsizliğe karşı önlemler talep etti. ÖGB ve İşçi Odası (AK) ise işsizler için daha fazla eğitim harcaması yapılmasını savunuyor. ÖGB Başkan Yardımcısı Korinna Schumann, şimdi nitelik kazandırma, eğitim ve öğretime daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtti. AK Başkanı Renate Anderl de yeni hükümetten bir eğitim atağı başlatmasını talep etti. Gençler, yaşlılar ve uzun süre işsiz kalanlar iş gücü piyasasında “özellikle zorlanıyorlar.”

İş İlanlarında Düşüş Yaşanıyor

Avusturya’daki ekonomik durgunluk, iş gücü piyasasında da kendini gösteriyor. Eylül ayı sonunda, İş Kurumu’na 91.568 açık iş pozisyonu bildirildi, bu da bir önceki yılın aynı ayına göre %14’lük bir azalma anlamına geliyor. ÖVP Ekonomi Birliği, tüm iş portallarını kapsayan izleme sistemiyle 161.400’ün üzerinde açık iş pozisyonu kaydetti. Avusturya’da istihdam edilenlerin sayısı hafifçe %0,2 oranında, yani 8.000 kişi azalarak 3,977 milyona düştü. Çalışma Bakanı Kocher, istihdam edilenlerin sayısının hala çok yüksek olduğunu belirtti.

Yayınlama: 01.10.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.