Avusturya’da Enflasyon Düşüyor: 2024 Mayıs Ayında Yüzde 3,3’e Geriledi

Avusturya’da enflasyon düşüş eğilimini sürdürüyor ve Mayıs ayında yüzde 3,3’e geriledi. Konut ve enerji fiyatlarındaki artışlar azalırken, gıda fiyatlarındaki artışlar da ortalamanın altında kaldı. Ancak restoran sektöründe fiyat artışları devam ediyor. Avusturya’nın enflasyonu Euro bölgesi ortalamasının üzerinde kalmaya devam ediyor.

Avusturya’da Enflasyon Düşüyor: 2024 Mayıs Ayında Yüzde 3,3’e Geriledi

UTKAN HABER (Viyana) – Avusturya’da enflasyon düşüş eğilimini sürdürüyor. Mayıs ayında, fiyatlar geçen yıla göre yüzde 3,3 oranında arttı. Özellikle konut ve enerji alanları, önceki dönemlere göre fiyat artışına daha az katkıda bulundu. Ayrıca, gıda fiyatlarındaki artışlar da ortalamanın altında kaldı. Ancak, restoran sektöründe belirgin fiyat artışları gözlendi. Statistik Austria’nın hızlı tahminine göre, bir önceki aya kıyasla fiyatlar sabit kaldı.

Konut, Enerji ve Gıda Fiyatları Avusturya’da Daha Düşük Enflasyona Neden Oldu

Bu Haberler İlginizi Çekebilir
Avusturya’da özel ev kiraları yüzde 9 arttı, konut fiyatları ise yüzde 2,6 düştü

Statistik Austria'ya göre, Avusturya'da özel ev kiraları 2022'ye göre yüzde ...

2024 Sıla Yolunda Dizel Fiyatları: Türkiye 1,15 Euro, Bulgaristan 1,35 Euro, Macaristan 1,56 Euro, Avusturya 1,59 Euro

2024 Sıla Yolunda akaryakıt fiyatları değişkenlik gösteriyor. Türkiye’de dizel 1,15 ...

Viyana’da Galatasaray’ın Şampiyonluk Kutlamaları Başladı

Galatasaray, Konyaspor'u 3-1 yenerek Süper Lig şampiyonu oldu ve 24. ...

Viyana’nın Favoriten Bölgesinde Yine Olay: Polis Memuru Bıçaklı Saldırıya Uğradı

Viyana'nın Favoriten bölgesinde, 41 yaşındaki Ürdün vatandaşı bir adam, bıçakla ...

Konut ve enerji fiyatları, önceki dönemlere göre daha az arttı. Gıda fiyatlarındaki artışlar ise ortalamanın altında kaldı. Bununla birlikte, restoran sektöründe belirgin fiyat artışları gözlendi. Statistik Austria’nın hızlı tahminine göre, bir önceki aya kıyasla fiyatlar sabit kaldı.


Avusturya’da Enflasyon Hâlâ Euro Bölgesi Ortalamasının Üzerinde

Avusturya’nın harmonize tüketici fiyat endeksi (HVPI) de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı. Bu, Avusturya’nın enflasyon oranının Euro bölgesi ortalamasının üzerinde kalmaya devam ettiği anlamına geliyor. Euro bölgesinde fiyatlar Mayıs ayında ortalama yüzde 2,6 arttı ve bu oran Nisan ayındaki yüzde 2,4 artıştan biraz daha yüksekti. Avrupa standardına göre belirlenen harmonize tüketici fiyat endeksi (HVPI), Avusturya için bir önceki aya göre yüzde 0,1’lik bir artış gösterdi.

Maliye Bakanı Magnus Brunner (ÖVP) bir açıklamasında, “Bu, Avusturya’nın artık İspanya’dan daha düşük bir enflasyon oranına sahip olduğu anlamına geliyor. İspanya’da HVPI Mayıs ayında yüzde 3,8’e yükseldi,” dedi. “Uzmanlar, Avusturya’nın yıllık enflasyonunun 2024’te geçen yıla kıyasla yarıya ineceğini öngörüyor.” Ancak Avusturya, Euro bölgesinde en yüksek enflasyon oranlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor. Mayıs ayında Avusturya, Belçika (yüzde 4,9), Hırvatistan (yüzde 4,3), Portekiz (yüzde 3,9) ve İspanya’nın (yüzde 3,8) ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya’nın enflasyonu yüzde 2,4’ten yüzde 2,8’e yükseldi. En düşük yıllık oranlar Letonya (yüzde 0,2), Finlandiya (yüzde 0,5) ve İtalya ile Litvanya (yüzde 0,8) için tahmin edildi.

Yayınlama: 31.05.2024
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.